Monstat: Proces popisivanja nije ugrožen, kontrole dodatno pojačane

Uprava za statistiku osudila to što je objavljen identitet isključenih popisivača

11043 pregleda 5 komentar(a)
Sa pres konferencije Monstata (arhiva), Foto: Boris Pejović
Sa pres konferencije Monstata (arhiva), Foto: Boris Pejović

Uprava za statistiku (Monstat) saopštila je da je do sada popisano 564.370 osoba, 181.497 domaćinstava i 308.484 stanova, u okviru popisa stanovništva koji je počeo 3. decembra.

"Vlada Crne Gore je Uredbom o izmjeni uredbe o utvrđivanju perioda sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova i referentnog momenta popisa, produžila period sprovođenja popisa do 28.decembra. Razlozi koji su uslovili produženje popisa su otežani zimski uslovi rada, posebno u ruralnim područjima, kao i nedovoljan broj popisivača u pojedinim opštinama. što je za posljedicu imalo nešto sporiju dinamiku popisivanja odnosu na prethodnu sedmicu. Posljednjih dana, što je u javnosti komunicirano, zabilježena je teža nepravilnost u procesu popisivanja, kako kod popisivača tako i kod instruktora, a odnosi se na korišćenje 'piši-briši' olovaka. U vezi sa ovim slučajem, a nakon objavljenog saopštenja Uprave za statistiku o Postupanju popisivača suprotno uputstvu za popisivanje, uslijedio je raskid ugovora sa jednim instruktorom i 16 popisivača zbog korišćenja istih, a dalje kontrole su u toku", navodi se u saopštenju.

Navode da su, u cilju sagledavanja činjenica i dobijanja konačnih nalaza u ovom postupku, u proces uključeni relevantni nadležni organi i da se obavlja dodatna kontrola vjerodostojnosti podataka.

Poručili su da Uprava za statistiku podržava nadležne organe da postupe u skladu sa svojim nadležnostima i sankcionišu svaku lošu namjeru ukoliko se ona utvrdi.

"Takođe, osuđujemo zloupotrebu objave identiteta osoba u vezi sa ovim slučajem i nepoštovanje principa povjerljivosti u dijelu čuvanja podataka koja su se u postupku saznala. Naglašavamo da ovaj slučaj ni na jedan način ne može da ugrozi dalji proces popisivanja, tim prije sto je Uprava za statistiku dodatno pojačala kontrole, kao i zbog činjenice da državni instruktori Uprave za statistiku profesionalnim i odgovornim radom, svakodnevno kontrolišu rad instruktora i popisivača, provjeravajući popisne listiće i vjerodostojnost podataka na njima", dodaje Monstat.

Kazali su da će snositi zakonsku odgovornost sva angažovana lica u popisu koja vrše popisne aktivnosti u suprotnosti sa Zakonom.

"Zbog svega navedenog, molimo građane i javnost na razumijevanje i informišemo ih da je Uprava za statistiku preduzela sve aktivnosti i uspostavila dodatne mehanizme kontrole u cilju zaštite njihovih podataka, što je u skladu sa preporukama Agencije za zaštitu ličnih podataka. U cilju blagovremenog i potpunog popisivanja, pozivamo građane da svojom zainteresovanošću doprinesu procesu, kontaktirajući info centar Uprave za statistiku ili opštinsku popisnu komisiju u slučaju da ih popisivači još uvijek nijesu posjetili", zaključuje Monstat.

Bonus video: