Teško suzbiti krađu struje bez prijetnje zatvorom

Od početka godine utvrđena neovlašćena potrošnja 12,5 miliona kilovat časova, vrijedna milion i po eura. Najveći problem je to što krađa struje, bez obzira da li je riječ o 150 ili milion eura, nije krivično djelo, već prekršajno, i pored inicijativa da se uvrsti u Krivični zakonik

18451 pregleda 79 reakcija 33 komentar(a)
Gubici na mreži bilježe pad u posljednje tri godine (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Gubici na mreži bilježe pad u posljednje tri godine (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Ekipe Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) od početka godine do kraja novembra otkrile su neovlašćenu potrošnju električne energije, kroz nelegalne priključke i krađu struje, i naknadno obračunali više od 12,5 miliona kilovat časova (KW) čija vrijednost premašuje 1,5 miliona eura.

Iz kompanije su “Vijestima” kazali da su u protekle tri godine značajno unaprijedili tehnologiju koja omogućava utvrđivanja krađe struje, ali da im velike probleme pričinjava to što se u sudskoj praksi krađa struje teško dokazuje, jer se mora utvrditi direktni krivac koji je uradio nelegalni priključak, što ne mora biti vlasnik objekta, ili je izmjestio kablove potrošnje mimo mjernog mjesta.

Najveći problem je to što krađa struje, bez obzira da li je riječ o 150 ili milion eura, nije krivično djelo, već prekršajno, i pored inicijativa da se uvrsti u Krivični zakonik.

“Neovlašćeno korištenje električne energije, kao i njeno omogućavanje, ne tretiraju se kao krivična djela. Smatramo da bi jedino izmjene zakonske regulative mogle imati uticaj u rješavanju ovog problema sa kojim se svakodnevno borimo”, kazali su “Vijestima” iz CEDIS-a.

Sumnjali na radnike, sud ih vratio

Nelegalno priključenje na elektrodistributivnu mrežu, izmještanje potrošačkih kablova mimo mjernog mjesta ili prepravljanje samog mjernog uređaja, složen je tehnički posao koji ne može svako da uradi.

Prema informacijama “Vijesti”, CEDIS je u protekle tri godine vodio više disciplinskih postupaka protiv svojih radnika zbog sumnji da su pomagali potrošačima u krađi struje, ali su ih u svakom od slučaja sudovi vraćali na posao.

“Za obavljanje stručnog tehničkog posla u cilju obezbjeđivanja nezakonitog priključka ili krađu struje, potrošaču je potrebno znanje, a koje posjeduju i zaposleni u CEDIS-u. Zato, ne možemo isključiti mogućnost zloupotrebe zaposlenog. Ukoliko bi se desilo da kompanija prepozna ovakvu ili sličnu zloupotrebu, preuzela bi sve zakonom dozvoljene aktivnosti kako bi sankcionisala počinioca”, naveli su “Vijestima” iz kompanije.

Uštedjeli 24,5 miliona

Zahvaljujući ovim akcijama i tehničkim poboljšanjima na mreži, CEDIS je uspio da smanji ukupne gubitke na distributivnoj mreži sa 13,1 odsto, koliko su iznosili 2019. godine, na 11,62 odsto u prošloj godini.

Time je napravljena ušteda od 205 miliona kilovata, koji su po tržišnim cijenama u tim periodima, po kojima CEDIS kupuje, vrijedili 24,6 miliona eura.

Ukupni gubici su za 11 mjeseci ove godine dodatno smanjeni na 10,61 odsto.

Regulator prihvata samo dio gubitaka

CEDIS električnu energiju preuzima od Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) na naponskom nivou od 35 kv, a zatim je distribuira i transformiše kroz više naponskih nivoa (trafostanica) do naponskog nivao od 0,4 kv koliko je potrebno za domaćinstva.

Prilikom promjene svakog naponskog nivoa dolazi do takozvanog tehničkog gubitka dijela električne energije. Dozvoljeni iznos tehničkih gubitaka procjenjuje Regulatorna agencija za energetiku i samo se oni nalaze na stavci računa za potrošače.

“Gubici za prvih 11 mjeseci ove godine iznose 10,61 %, dok su gubici odobreni od strane REGAGEN-a 8,15%. Učešće obračunate neovlašćeno preuzete električne energije u ukupnim gubicima za ovu godinu iznose 4,35% - preciznije da nije bilo neovlašćeno preuzete električne energije, a koja je obračunata, gubici bi za prvih 11 mjeseci ove godine iznosili 10,15%. Gubici u distributivnoj mreži za 2019. godinu su iznosili 13,1%, za 2020. godinu 12,93%, za 2021. godinu 12,39%, za 2022. godinu 11,62%. Može se primijetiti da je dolaskom sadašnjeg menadžmenta, CEDIS smanjio gubitke za više od 2 procentna poena, i to u veoma teškim uslovima, kako na tržištu energije tako i sa velikim problemima prilikom nabavke osnovnih sredstava (brojila, ormani...) i nedostatkom istih, a zbog zatečene količine na lageru”, naveli su iz ove kompanije.

Prema Zakonu o energetici, CEDIS je dužan da ukupnu količinu gubitaka na mreži nadoknadi energetskom sistemu, tako što će je kupiti na domaćoj ili međunarodnim berzama električne energije. Tako da je smanjenje gubitaka u ovom periodu CEDIS napravio velike uštede.

Cijena struje za pokrivanje tehničkih gubitaka koju je CEDIS plaćao u ovom periodu iznosila je 119 eura po megavat satu, a kako do sada nije tražio povaćanje tih troškova prema potrošačima, kompanije je sa svoje stavke na računu za struju nadoknađivala svega oko 40 odsto tog iznosa.

Od naredne godine će ova stavka biti povećana, što je trebalo da utiče na povećanje ukupnog iznosa računa za struju za 5,6 odsto, ali je Elektroprivreda odlučila da za redovne platiše poveća popust na svoj dio računa. Tako da će, kako je najavljeno, ovo povećanje time bi anulirano.

Otkrivanje krađe mukotrpan posao, a dokazivanje na sudu još teži

Iz CEDIS-a navode da je otkrivanje nelegalnih potrošača i krađa struje mimo mjernog mjesta - mukotrpan posao, a da je dokazivanje na sudu još teži.

“Ključni faktori koji su doprinijeli zabilježenom smanjenju procenta gubitka energije su sprovedene akcije u okviru Sektora za mjerenje, što se prvenstveno odnosi na akciju vezanu za nelegalne potrošače koja je krenula od juna 2022. godine, akciju kontrole gubitaka na trafo-rejonima koje Sektor za mjerenje intenzivno sprovodi od septembra 2021. godine, kao i na projekat proširenja III faze AMM-a koji je počeo avgusta 2022. godine i završen je 1. decembra ove godine”, naveli su iz ove kompanije.

Oni ističu da rezultat smanjenja gubitaka za ovaj pertiod sa 13,1 na 10,61 odsto, posebno dobija na značaju “kada se pogleda šira, naslijeđena, haotična slika”.

“Nelegalna gradnja znači i nelegalno priključenje i gubitke na elektrodistibutivnoj mreži. Postojeća infrastruktura se neplanski opterećuje, čime se povećavaju troškovi za održavanje i umanjuju efekti investicija. Na terenu, postupak otkrivanja i uvođenja nelegalnih priključaka u zakonom definisane okvire, predstavlja mukotrpan proces, koji zahtijeva i angažovanje značajnog broja zaposlenih. Za CEDIS, naročito u aktuelnim uslovima globalne nesigurnosti na tržištu energenata i nezapamćenih skokova cijena opreme za održavanje elektromreže, sve navedeno predstavlja ozbiljno finansijsko opterećenje. Takođe, borba sa ovim duboko ukorijenjenim i široko zastupljenim problemom zahtijeva i sistemsku podršku koja, po našem uvjerenju, nije dovoljna i dosljedna”, naveli su iz CEDIS-a, apelujući na to da se krađa struje i pomaganje u krađi definišu kao krivična djela.

Bonus video: