Đeljošaj: Crna Gora je bezbjedna i otvorena za strane investitore

„Vlada Crne Gore nastoji da kroz brojna zakonska rješenja, inicijative i programe utiče na poboljšanje poslovnog ambijenta i jačanje konkurentnosti privrede”, poručio je Đeljošaj

4966 pregleda 0 komentar(a)
Sa Podgoričkog investicionog foruma, Foto: Vlada Crne Gore
Sa Podgoričkog investicionog foruma, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora je, kao NATO članica i potpisnica CEFTA i EFTA sporazuma, bezbjedna i otvorena zemlja za strane investitore, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

On je, na Podgoričkom investicionom forumu, istakao da Crna Gora ima efikasan, transparentan i konkurentan poreski sistem, sa reformisanim bankarskim sistemom uz jednak tretman domaćih i stranih investitora.

Kako je naveo, Crna Gora ima euro kao zvaničnu valutu i liberalizovan spoljno-trgovinskim sistemom što je čini konkurentnom i atraktivnom investicionom destinacijom.

„Vlada Crne Gore nastoji da kroz brojna zakonska rješenja, inicijative i programe utiče na poboljšanje poslovnog ambijenta i jačanje konkurentnosti privrede”, poručio je Đeljošaj.

On je informisao učesnike o platformi Savjeta za konkurentnost koja će, kako je naglasio, doprinijeti većoj konkurentnosti ekonomije i bržem privrednom rastu zemlje.

Kako je saopšteno iz Vlade, Đeljošaj je najavio da se planira izrada Akcionog plana za uklanjanje barijera, koji će biti dio reformske agende u vezi sa Novim planom rasta za Zapadni Balkan.

On je poručio da je Crna Gora odlučna da ispuni sve neophodne korake i učestvuje u svim regionalnim inicijativama čiji je cilj približavanje tržištu i učlanjenje u EU.

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Janko Odović, kazao je da planski dokumenti moraju biti iskaz sveobuhvatnog sektorskog planiranja korišćenja prostora i zaštite osnovnih vrijednosti i resursa, uz uvažavanje strateškog opredjeljenja Crne Gore da racionalno i održivo koristi svoje prirodne i izgrađene resurse.

Kako je rekao, izmjene zakonske regulative i procedura o izgradnji objekata stvoriće uslove za unapređenje investicionog ambijenta u Crnoj Gori.

Odović je rekao da je prioritet Ministarstva kojim rukovodi i revizija podataka u bazi katastra nepokretnosti i njegova puna digitalizacija i bolja dostupnost građanima i investitorima.

„Spajanjem prethodno navedenih ciljeva, uz apsolutno poštovanje principa vladavine prava, stvorićemo uslove da se sve građevinska dozvole mogu dobiti u roku od 36 sati“, rekao je Odović.

Bonus video: