Budva: Ništa od garaža, izgradnja šetališta do Bečića neće početi ni 2024. godine

U nacrtima programa investicionih aktivnosti i uređenja prostora opštine Budva, nema dugo najavljivanih važnih objekata infrastrukture, a za projektovanje i izuzimanje zemlje predviđeno je čak 20 miliona eura

17490 pregleda 13 komentar(a)
Rekonstrukcija ulice u naselju Boljači do, radovi traju dva i po mjeseca, Foto: Vuk Lajović
Rekonstrukcija ulice u naselju Boljači do, radovi traju dva i po mjeseca, Foto: Vuk Lajović

Izgradnja šetališta od Budve do Bečića neće početi ni naredne godine, dugo najavljivanih javnih garaža za rješavanje problema nedostatka parking mjesta u gradskom jezgru nema na spisku, neće biti izgrađena ni fontana ispred starogradskih bedema, niti realizovana kompletna rekonstrukcija gradskog plivališta na Pizani.

To piše u nacrtima programa investicionih aktivnosti i uređenja prostora opštine Budva, koji će se do kraja godine naći pred odbornicima Skupštine opštine.

Opština je kao i svih prethodnih godina, ostala vjerna izgradnji i rekonstrukciji saobraćajnica, sportskih i dječjih igrališta kao ključnim projektima koje će realizovani naredne godine.

Nakon sušne, 2023. godine, koja će ostati upamćena po najmanjem broju realizovanih investicija, te činjenici da je gro novca ostao neiskorišten, za narednu godine na investicione projekte, ali i projektovanje i izuzimanje zemlje, predviđeno je ni manje ni više nego 20 miliona eura.

Programom investionih aktivnosti za 2024, kako stoji u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid, za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje sportskih terena na području Budve predviđeno je 362 hiljade eura, od kojih se 352 hiljade odnose na izgradnju. Za bazen na Pizani ispred starogradskih bedema planirano je deset hiljada eura koje se odnose na projektovanje, dok je za nabavku opreme Sportsko rekreativnog centra, u okviru koga se nalazi zatvoreni bazen, predviđeno 208 hiljada eura.

Kada je riječ o zdravstvenim, obrazovnim i ustanovama kulture, Opština planira da naredne godine potroši nešto više od 700 hiljada eura - za opremanje Doma zdravlja 205 hiljada eura, za obrazovne ustanove 362 hiljade eura, za Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju planirano je 103 hiljade eura, dok će u objekte kulture biti utrošeno 50 hiljada eura.

Za projekte predviđene na područjima mjesnih zajednica planirano je 350 hiljade eura.

Kada je u pitanju izgradnja fontane u kontakt zoni Starog grada, koja je najavljivana godunama unazad “potrebna su sredstva u od 495.000 eura, od čega se u 2024. godini planiraju sredstva u iznosu od 11.000. Projekat se planira za realizaciju kroz više godina”, piše u dokumentu.

A kada je riječ o javnim preduzećima, Opština planira da Radio televiziji Budva nabavi opremu u vrijednosti 100 hiljada eura, za Komunalno preduzeće predviđeno je 300 hiljada eura, dok je po 250 hiljada eura opredijeljeno za Vodovod i kanalizaciju i preduzeće Parking servis.

Od planiranih 20,3 miliona eura, 17,2 miliona eura je težak Program uređenja prostora opštine Budva, a kao ključni projekat koji se već godinama unazad promoviše je rekonstrukcija glavnih gradskih ulica - 22. novembar i Mediteranske ulice za šta je predviđeno tri miliona eura.

“Rekonstrukcijom Ulice 22. novembra mijenja se cjelokupni izgled užeg gradskog jezgra Budve. Pored unapređenja protoka saobraćaja, njihovom rekonstrukcijom mijenja se i cjelokupan izgled centra Budve. Projekat pored saobraćaja tretira i hortikulturno uređenje, i infrastrukturu za postavljanje fontane na kružnom toku kod zgrade Pošte. Osim rješavanja saobraćajnih problema, izgradnjom navedene saobraćajnice biće tretirana i izgradnja nove atmosferske kanalizacione mreže koja će riješiti problem odvođenja atmosferskih voda na tom području grada. U toku 2023. godine završen je postupak javne nabavke za izbor izvođača radova i vrijednost radova iznosi 2.950.000 eura. Osim za radove predviđaju se i sredstva za nadzor u iznosu od 50.000,00 eura”, piše u Programu uređenja grada.

Jedan od značajnijih projekata je i izgradnja atmosferske kanalizacije u užem gradskom jezgru - saobraćajnice koja prolazi pored Crvene zgrade i Boračkih zgrada za šta je predviđeno 590 hiljade eura.

Od većih investicija svakako je i regulacija Bečićke rijeke za šta je predviđeno 1,1 miliona eura, te izgradnja saobraćajnice na Šipkovom kršu u Pržnu od dva miliona eura i ulice u Blizikućama za šta je predviđeno 1,3 miliona eura, te 1,4 miliona eura za izgradnju ulice uz potok Slatava u Buljarici. Za sanaciju postojećih saobraćajnica planirano je 620 hiljada eura, dok je za sanaciju trotoara predviđeno 160 hiljada eura. Za prilazne staze i rampe za lica sa invaliditetom planirnao je 69 hiljada eura, dok je za izuzimanje zemlje na području opštine Budva opredijeljeno 933 hiljade eura.

Od početka izgradnje šetališta Budva - Bečići, projekat koji je bio jedan od ključnih sa kojim je u predizbornom program pobijedila koalicija partija nekadašnjeg Demoktarskog fronta, nema ništa naredne godine. Planirano je da se izdvoji 960 hiljada eura, od kojih 800 hiljada za projektovanje a 160 hiljada za reviziju projekta.

Ostaje da se vidi da li će programa investicija biti realizovan, ili će kao ovogodišnji ostati samo spisak lijepih želja.

Bonus video: