Više u državnoj kasi, građanima manje u džepu: Ministarstvo finansija ne planira izmjene Zakona o PDV-u

Iz Privredne komore kažu da će ukidanje niže poreske stope na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka u ugostiteljskim objektima direktno uticati na rast cijena, manji promet i posjetu turističkim objektima

32054 pregleda 86 reakcija 44 komentar(a)
Sa nedavnog susreta Drakić i Spajića, Foto: Vlada CG
Sa nedavnog susreta Drakić i Spajića, Foto: Vlada CG

Ukidanje snižene stope PDV-a na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe u hotelima i drugim ugostiteljskim objektima direktno će uticati na rast cijena, manji promet i posjetu turističkim objektima.

Ovo je “Vijestima” rečeno u Privrednoj komori (PKCG), dok iz Ministarstvo finansija poručuju da u ovom trenutku ne planiraju izmjene Zakona o PDV-u.

Ugostitelji i hotelijeri za nešto više od 15 dana neće imati povlasticu da plaćaju niži porez na dodatu vrijednost (PDV) od sedam odsto na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe, već će plaćati tu dažbinu državi po stopi od 21 odsto.

Kao mjeru podrške ugostiteljima i hotelijerima tokom pandemije virusa korona, Vlada je PDV na njihove usluge smanjila sa 21 na sedam odsto i posljednjim izmjenama Zakona o PDV-u iz januara ove godine ova olakšica važi do 31. decembra.

Ugroziće se poslovni ambijent

Stav PKCG je da će povećanje stope PDV-a dodatno ugroziti ambijent za poslovanje u Crnoj Gori.

“Riječ je o izmjeni kojom se već za nekoliko dana ukida primjena snižene stope PDV-a (na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe) u hotelima i drugim ugostiteljskim objektima. Porez ostaje isti za usluge dostave, što znači da se stimuliše prodaja hrane van ugostiteljstva, a destimuliše prodaja hrane u hotelima i drugim objektima, što će direktno uticati na rast cijena i umanjiti i promet, ali i posjetu turističkim objektima. Ovakve mjere našu turističku privredu čine manje konkurentnom u odnosu na region. U Hrvatskoj je, na primjer, snižena poreska stopa PDV-a na usluge pripreme hrane - i ona iznosi 13 odsto”, kazali su iz ove poslodavačke organizacije.

U PKCG smatraju da ne postoji finansijska potreba države da ovom mjerom poveća budžetske prihode, već da prostor za povećanje budžetskih prihoda treba tražiti kroz primjenu mjera u suzbijanju sive ekonomije, proširenjem baze poreskih obveznika, povećanjem turističkog prometa i jačanjem atraktivnosti destinacije.

“Privredna komora je, u skladu sa zahtjevima i sugestijama turističke privrede, uputila inicijativu Ministarstvu finansija za izmjenu člana 71h Zakona o porezu na dodatu vrijednost u dijelu da tačka 6b člana 24a ostane na snazi i nakon datuma 31.12.2023. godine, odnosno da se bez ikakvog ograničenja u pogledu perioda primjene, nastavi primjena snižene stope PDV-a na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe u svim objektima za pružanje ugostiteljskih usluga”, reklI su u Komori čiji je predsjednik Nina Drakić.

Oni smatraju da je to logičan, opravdan i neophodan način da se sačuva supstancu u možda i najvažnijoj privrednoj grani. “Istovremeno i hitan - jer smo na pragu turističe sezone od koje svi očekujemo mnogo, a koja počinje upravo 1. januara sa početkom novogodišnjih praznika, školskih raspusta i zimskih godišnjih odmora”, kazali su u PKCG.

Za usluge keteringa ostaje sedam odsto

Iz Ministarstva finansija za “Vijesti” su podsjetili da je izmjenama Zakona o PDV-u koje su usvojene krajem decembra 2022. godine definisano ograničenje trajanja snižene stope PDV-a na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga do 31. decembra 2023. godine.

“Takođe, izmjenama je definisano uvođenje snižene stope PDV-a na usluge pripremanja i usluživanja hrane, bezalkoholnih negaziranih pića u restoranima i objektima bez usluživanja (ketering) od 01. januara 2024. godine, čime je smanjen (ne i ukinut) obuhvat kategorija na koje se umanjena stopa primjenjuje. Samim tim, od 1. januara 2024. godine, snižena stopa od sedam odsto primjenjivaće se isključivo na usluge pripremanja i usluživanja hrane, bezalkoholnih negaziranih pića u restoranima i objektima bez usluživanja (ketering). Napominjemo da će se u narednom periodu nastaviti sa primjenom snižene stope od sedam odsto na usluge smještaja u hotelima, motelima, turističkim naseljima, pansionima, kampovima, turističkim apartmanima i vilama. U ovom trenutku Ministarstvo finansija ne planira da inicira izmjene navedenih odredbi Zakona o PDV-u”, istakli su iz ovog Vladinog resora.

Premijer Milojko Spajić je prilikom nedavnog sastanka sa predstavncima više privrednih udruženja kazao da vlada mora stvoriti bolji biznis ambijent, da bi se mogle kreiratii nove ekonomske politike za održiv razvoj Crne Gore.⁣

“Moramo ponuditi investitorima dobar biznis ambijent, kako bi privukli veći broj investicija. Moramo i kroz zakonska rješenja olakšati razvoj privrede. Želimo da planiranim koracima napravimo velike stvari”, rekao je Spajić.

Bonus video: