Fiskalni savjet za bolju kontrolu finansija

Nezavisno tijelo na zahtjev Evropske unije počinje sa radom naredne godine

13761 pregleda 0 komentar(a)
Glasanje o izmjenama zakona do kraja mjeseca:iz parlamenta, Foto: Skupstina
Glasanje o izmjenama zakona do kraja mjeseca:iz parlamenta, Foto: Skupstina

Za rad Fiskalnog savjeta u narednoj godini biti iz tekuće budžetske rezerve izdvojeno 250.000 eura, dok će od 2025. godine to tijelo biti posebna potrošačka jedinica.

Ovo je navedeno u izmjenama i dopunama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti o kome Skupština treba da se izjasni narednih dana.

Fiskalni savjet biće nezavisno tijela koje će nadzirati sprovođenje fiskalne politike i davati predloge i mjere za njeno unapređenje. Dio poslova u vezi sprovođenja fiskalne poltike preuzeće od Državne revizorske institucije (DRI) i prema izmjenama zakona koje su u skupštinskoj proceduri do 31. decembra naredne godine izvršiće se primopredaja dokumentacije, softverskih rješenja i drugih akta koji su sada kod DRI.

Formiranje ovog tijela je i zahtjev Evropske komisije (EK). EK je na ministarskom sastanku održanom 25. maja 2018. godine u Briselu, povodom ocjene Programa ekonomskih reformi Crne Gore za period od 2017. do 2019. godine dala preporuku da Crna Gora pripremi dokument o opcijama uspostavljanja nezavisnog tijela za fiskalni nadzor.

Uz to, njegovo formiranje bila je jedna od obaveza iz ugovora o kreditu od 60 miliona eura koji je bio namijenjen kako bi EU pomogla Crnoj Gori da ograniči ekonomske posljedice pandemije koronavirusa. Taj ugovor je potpisala Vlada premijera Duška Markovića, a novac je isplaćen kroz dvije tranše. Ovaj novac je bio dio Programa makroekonomske pomoći EU za deset zemalja iz procesa proširenja i evropskog susjedstva, vrijednog ukupno tri milijarde eura.

Ovo je druga izmjena i dopuna Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti. Poslanici su krajem februara usvojili izmjene kojima je stvoren pravni osnov za funkcionisanje ovog tijela i kojima je definisano da se članovi Fiskalnog savjeta biraju na osnovu javnog poziva koji će raspisivati skupštinski Odbor za ekonomiju, budžet i finansije.

Skupština će birati ovo nezavisno tijelo koje će imati tri člana od kojeg će po jednog predlagati Odbor za ekonomiju, predsjednik države i Vlada na predlog Ministarstva finansija.

Mandat člana Savjeta trajaće šest godina i ista osoba može biti imenovana najviše dva puta.

“Predsjednika Fiskalnog savjeta biraće članovi tog tijela na period od dvije godine i ista osoba može biti birana ponovo za predsjednika.Fiskalni savjet odlučuje na sjednici ako su prisutna najmanje dva člana.Članovi su dužni da poslove iz djelokruga Savjeta obavljaju profesionalno i nepristrasno u skladu sa zakonom i ne smiju da učestvuju u političkim aktivnostima niti javno da iskazuju politička uvjerenja”, precizirano je zakonom iz februara

Definisano je da se koeficijent za zaradu predsjednika Fiskalnog savjeta utvrđuje u visini koeficijenta za zaradu koju ostvaruje predsjednik Senata DRI, a koeficijent za zaradu člana Fiskalnog savjeta utvrđuje se u visini koeficijenta za zaradu koju ostvaruje član Senata DRI u skladu sa zakonom.

Skupština je imala rok od tri mjeseca od dana stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti da izabere članove Fiskalnog savjeta. Međutim zbog aktuelnih političkih dešavanja (raspuštanja parlamenta i parlamentarnih izbora) ovaj posao nije završen.

Bonus video: