ACG: Prihodi Aerodroma 42 miliona eura, opsluženo blizu dva i po miliona putnika

Iz Aerodroma Crne Gore su istakli da rast prihoda proizilazi i uslijed rasta broja putnika.

5036 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Aerodromi Crne Gore
Ilustracija, Foto: Aerodromi Crne Gore

Aerodromi Crne Gore su tokom 2023. godine ostvarili prihode od 42. miliona eura i opslužili blizu dva i po miliona putnika, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore (ACG).

"Ostvareni bruto prihodi tokom dosadašnjeg dijela godine iznose 42 miliona eura, što je rast od 35 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U ovom trenutku, možemo reći da očekujemo da će naš operativni rezultat u 2023. godini (EBITDA) preći jedanaest miliona eura, dok je očekivana dobit oko deset miliona eura”, kazao je predsjednik Odbora direktora Eldin Dobardžić.

Iz ACG su istakli da rast prihoda proizilazi i uslijed rasta broja putnika.

Član Odbora direktora Nebojša Đoković precizirao je da su ACG od 1. januara do 17. decembra opslužili preko 2.452.000 putnika, prema njegovim riječima to je 31 odsto više u odnosu na isti period 2022. godine, a na nivou od oko 94 odsto u odnosu na 2019. godinu.

"Pojedinačno, Aerodrom Podgorica je tokom 11 i po mjeseci 2023. godine opslužio preko milion i 600 hiljada putnika što je 32 odsto više nego prošle i 28 odsto više nego 2019. godine. Na Aerodromu Tivat je od januara do sredine decembra opsluženo blizu 840 hiljada putnika. To je 30 odsto više u odnosu na 2022. godinu, odnosno na 62 odsto rezultata u poređenju sa 2019. godinom", rekao je Đoković.

Iz ACG su pojasnili da su tokom prethodne ljetnje sezone Aerodrom Podgorica i Aerodrom Tivat bili povezani sa po oko 40 destinacija među kojima su bile i neke nove linije.

"Tako je Aerodrom Tivat od ove ljetnje sezone prvi put bio povezan direktnim letovima sa Bečom (Austrian Airlines), Kuvajt Sitijem (Jazeera Airways), Taškentom (Uzbekistan Airways) i Brnom (To Montenegro), a Podgorica sa Gdanjskom (Ryanair). Uz to, jako je važno što na postojećim destinacijama i u Podgorici i u Tivtu imamo i niz novih partnera. Ističemo i to da je ruta Turkish Airlines-a Istanbul-Tivat od ove godine prvi put cjelogodišnja", kazali su iz ACG.

Dodali su da su najave za predstojeću ljetnju sezonu koja počinje u martu 2024. su ohrabrujuće, ali one, kako kažu, zavise direktno od avioprevoznika

“Prema preliminarnim najavama, Wizz Air bi od naredne ljetnje sezone u Podgoricu trebalo da vrati većinu linija koje su obustavljene tokom ove zimske sezone, a prema nezvaničnim informacijama i Ryanair bi mogao da postupi na sličan način. Konačne odluke donijeće direktno avio-kompanije”, pojasnio je Dobardžić.

Iz ACG su napomenuli da se prema dosadašnjim najavama očekuje da tokom naredne ljetnje sezone nove linije u Podgorici budu, između ostalih, Izmir i Radom, dok će se, kako kažu, sa Rimom i dalje povezivati Air Montenegro.

“Očekujemo da 2024. godina bude rekordna po svim parametrima”, zaključio je Dobardžić.

Bonus video: