Planiraju da vrate novac od Njemaca

Opština Tivat pokrenula pravne procedure da vrati u kasu novac koji je lokalni vodovod izgubio u arbitražnom sporu sa njemačkom kompanijom Ludwig Pfeiffer

4814 pregleda 1 komentar(a)
Komnenović, Foto: Siniša Luković
Komnenović, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat prenijela je iz svog budžeta na račun lokalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Tivat (VIK) skoro milion eura, kako bi nadoknadila toj opštinskoj firmi novac koji je javni izvršitelj skinuo sa računa VIK-a na osnovu odluke međunarodne arbitraže u sporu sa njemačkom građevinskom kompanijom Ludwig Pfeiffer.

Potvrdio je to juče “Vijestima” predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, dodajući da će novac koji je lokalna uprava po ovom osnovu transferisala VIK-u, biti knjižen kao izdatak u kapitalnom budžeta za 2023. u kojem je već ranije bila predviđena ta mogućnost.

Komnenović je kazao da Opština Tivat već sprovodi pravne postupke kojima će nastojati u gradsku kasu da vrati novac koji je arbitraža dosudila Ludwig Pfeifferu.

Odlukom Arbitražnog vijeća koje je radilo pri Međunarodnoj trgovinskoj komori koja ima sjedište u Parizu, VIK-u je određena obaveza da kompaniji Ludwig Pfeiffer plati iznos od ukupno 1.117.953,44 eura na ime navodnog duga od 830.000 eura za izvedene radove na gradnji druge faze gradskog kanalizacionog i vodovodnog sistema Tivta, uvećanog za troškove kamata i arbitraže.

Javni izvršitelj Ivan Petrović je u dva navrata proteklih mjeseci donosio rješenje o prinudnoj naplati sume koji je Arbitražno vijeće odredilo da treba isplatiti Ludwig Pfeifferu, iako je u međuvremenu ta kompanija otišla u stečaj pred likvidaciju. VIK je u dva navrata uložio prigovor Privrednom sudu na odluku javnog izvršitelja, od kojih je jednu sud prihvatio i izvršitelju vratio prvobitno rješenje o prinudnoj naplati na ponovni postipak. Petrović 31. avgusta donosi novo rješenje na koje je VIK uložio prigovor koji je Privredni sud odbio 23. novembra. Na osnovu drugog rješenja naplaćen je novac od VIK-a.

Ludwig Pfeiffer je bio izvođač druge faze radova na unapređenju vodovodne i kanalizacione mreže Tivta vrijednih ukupno 9,5 miliona, a koji je prema prvobitnom ugovoru trebalo da budu izvedeni od novembra 2011. do maja 2013. Zbog kašnjenja radova u odnosu na ugovorenu dinamiku koja im je sporazumno produžavana tri puta sa krajnjim rokom završetka do kraja 2014. ali su Njemci posao okončali tek 14. aprila 2016, te primjedbi na kvalitet odrađenih poslova, Opština Tivat, odnosno VIK i Ludwig Pfeiffer kao izvođač ušli su u sporove.

Lokalna uprava Tivta od avgusta 2019. godine odbijala je da plati posljednju, tzv. situaciju 20 koje su joj dostavili njemački graditelji i nadzorni organ – njemačka kompanija Dahlem, u sklopu završnog obračuna cijelog posla. Nakon odluke DAB-a (prvostepene arbitraže po ugovoru o izvođenju radova) da se to mora platiti, Opština Tivat je dug po tom osnovu od 830.000 prema Ludwig Pfeifferu izmirila u ljeto naredne godine, ali su Njemci već par mjeseci prije toga, nezadovoljni odlukom DAB-a, pokrenuli međunarodnu arbitražu. Iako je već platio spornu situaciju, VIK gubi arbitražu zbog greške inženjera koji je u realizaciji investicije radio za Dahlem. Time je tivatski Vodovod doveden u situaciju da mu se, preko odluka javnog izvršitelja, skinuo novac sa računa i time Tivćani drugi put Njemcima dali novac za već jednom plaćeni posao.

Opština Tivat prenijela je iz svog budžeta na račun lokalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Tivat skoro milion eura koje im je skinuo javni izvršitelj

Komnenović je kazao da lokalna uprava već radi na pravnim postupcima kojima će nastojati u gradsku kasu vrati novac koji je arbitraža dosudila Pfeifferu, iako je toj kompaniji već jednom plaćen sporni posao. Stoga u Opštini planiraju da prvo pregovaraju sa bivšim nadzornim organom - njemačkom kompanijom Dahlem usljed čije je greške i došlo do ove štete po Tivat, da Dahlem iz svoje polise osiguranja od profesionalne odgovornosti za posao koji je obavljao na drugoj fazi izgradnje sistema u Tivtu, nadoknadi veći dio gradu pričinjene novčane štete. Ako to ne uspije, Opština će sigurno pred crnogorskim sudovima tužiti Dahlem i zahtijevati da joj ta firma nadoknadi sve što je Opština izgubila propustom osoblja Dahlema koji je, kako je i arbitraža utvrdila, u dijelu ovog posla postupao sa krajnjom nepažnjom.

Bonus video: