Pečatirano gradilište kula u Budvi

Državna inspekcija prekinula radove na gradilištu budućeg hotelsko-apartmanskog kompleksa kod Jadranskog sajma. Iz kompanije “Mia investments” saopštili da očekuju da će u narednih nekoliko dana nastaviti gradnju

15741 pregleda 66 reakcija 9 komentar(a)
Mašine miriju: Gradilište u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Mašine miriju: Gradilište u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Inspekcija Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine zapečatila je gradilište budućeg hotelsko-apartmanskog kompleksa “Riviera Montenegro Hotel & Residences” ispred hala Jadranskog sajma, koje gradi kompanija “Mia investments”.

Iz resora na čijem je čelu ministar Janko Odović, ni nakon osam dana Vijestima nisu odgovorili zbog čega je urbanističko-građevinska inspekcija zabranila gradnju.

Građevinske mašine proteklih desetak dana miruju, a operativa koja je bila angažovana je zaustavljena.

Iz kompanije je “Vijestima” je rečeno da očekuju da će u narednih nekoliko dana nastaviti gradnju,i da su otklonjene nepravilnosti zbog kojih je inspekcija zabranila radove. U pitanju su, kako tvrde, tehničke stvari, poput geodetskih obilježavanja.

Gradnji kula na parceli koja je u vlasništvu kompanije “Safiro beash”, već tri godine se protivi Opština Budva, odnosno njen Sekretarijat za zaštitu imovine koji je prije 20 dana pozvao ministra Odovića da zaštiti interese metropole turizma.

Ni Opštini nije stigao odgovor od Odovića.

Kompanija “Mia investments” koja okuplja turske investitore počela je radove na izgradnji dvije kule od po 15 i 16 spratova na samo 50 metara od mora, a u katastarskoj evidenciji u koju su “Vijesti” imale uvid, na parceli je kao teret upisano gotovo 20 ugovora o prodaji budućih luksuznih apartmana u kompleksu “Riviera Montenegro Hotel & Residences”.

Iz nekadašnjeg Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kojim je rukovodila Ana Novaković Đurović, “Vijestima” je još u julu saopšteno da je prijava gradnje kompanije “Mia investments” validna.

“Pred Upravnim sudom je u toku postupak za poništaj rješenja Ministarstva održivog razvoja i turizma Direktorata Glavnog državnog arhitekte od 18. marta 2022. kojim je data saglasnost na idejno rješenje za izgradnju objekta na pomenutoj parceli. Imajući u vidu važnost navedenog prostora za Opštinu Budva, atraktivnost lokacije i eventualnu štetu koja bi mogla da proistekne realizacijom projekta na predloženi način obraćamo vam se da uzmete aktivno učešće u cilju sagledavanja svih činjenica prilikom odlučivanja u konkretnoj pravnoj stvari”, iz Opštine su u urgentnom dopisu upozorili Odovića.

Iz opštinskog sekretarijata su Građevinskoj inspekciji dostavili presudu Upravnog suda kojim je poništeno rješenje o davanju saglasnosti na idejno rješenje budućeg kompleksa, te da zbog toga smatraju da podnijeta prijava gradnje ne može ostati na snazi. Naveo je da za pomenuti objekat nijesu regulisane ni komunalije.

Iz “Mia investments” su “Vijestima” ranije dostavili dokumente da naknada za komunalno opremanje mješovitog modela hotela nije postojala do avgusta 2020. Tek nakon toga donijet je propis da se ona naplaćuje. Oni su prijavu podnijeli u maju te godine, te da tada nisu bili u obavezi da plate.

Podgorička kompanija “Safiro beach resort”, vlasnik atraktivne parcele, jedine neizgrađene uz samu Slovensku plažu sa “Mia investmnets” su u avgustu 2018. zaključile ugovor o zajedničkoj gradnji kompleksa “Mia Budva”.

Turski biznismeni su godinama čekali da dobiju dozvolu od resornog ministarstva. “Mia investments” prvo je 25. decembra 2019. dobila saglasnost na idejno rješenje hotela koji je tada nosio naziv “Mia Budva”. U to vrijeme tim vladinim resorom je koordinirao tadašnji premijer Duško Marković.

Markovićev resor je prethodno poništio rješenje tadašnje glavne budvanske arhitektice, koja je odbila da aminuje gradnju, smatrajući da svojim izgledom budući kompleks odudara od mediteranskog izgleda.

Potom slijedi preokret, Upravni sud usvaja žalbu Opštine Budva i obara saglasnost i vraća glavnom državnom arhitekti na ponovno odlučivanje koji aminuje idejno rješenje. Projekat je aminovao Direktorat glavnog državnog arhitekte, kojim je tada rukovodio Mirko Žižić, te je dato zeleno svjetlo za gradnju.

Bonus video: