Demokrate traže da posebno preduzeće upravlja Lukom Budva

"Jedino u jasno definisanom i precizno utvrđenom pravnom okviru naša luka, a i sve druge luke od lokalnog značaja u ostalim primorskim opštinama, mogu biti vraćene lokalnim samoupravama na upravljanje

3351 pregleda 251 reakcija 7 komentar(a)
Luka Budva, Foto: Vuk Lajović
Luka Budva, Foto: Vuk Lajović

Budvanske Demokrate su u cilju stvaranja zakonskih pretpostavki koje će olakšati proceduru preuzimanja luka od lokalnog značaja od strane lokalnih samouprava, predale predlog Ministarstvu saobraćaja i pomorstva za početnu fazu pripreme nacrta izmjene zakona o lukama.

"Nakon diletantske odluke donijete u Skupštini opštine Budva na insistiranje vladajuće grupacije, koja je zbog svojih suštinskih propusta i nesprovodivosti, dodatno pogoršala imovinsko-pravne odnose i ogolila manipulativni karakter političke većine u Budvi, odlučili smo da predložimo izmjenu pozitivnih propisa u cilju zadovoljenja potrebe, ne samo građana Budve u višegodišnjoj želji da grad preuzme upravljanje lukom u Budvi, već i građana svih drugih primorskih opština koji to budu željeli", naglasila je odbornica Demokrata u SO Budva Dragana Kažanegra Stanišić.

Kako pojašnjava u članu 9 važećeg Zakona o lukama treba dodati stav 3, tako da glasi "izuzetno, lukama od lokalnog značaja upravljaju lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalaze luke, ukoliko ispune uslove iz člana 10 (dodaje se član koji uređuje uslove za davanje luka na upravljanje lokalnim samoupravama) ovog Zakona, a o čemu odlučuje Vlada CG“.

"Nadalje, dodaje se član 16 koji utvrđuje nadležnost za dodjelu koncesije i koji predviđa da lokalne samouprave koje ispunjavaju uslove imaju pravo prvenstva koncesije za dodjelu na upravljanje luke od lokalnog značaja. Izmjenom ovog zakona opština Budva će u punom kapacitetu i bez pravnih nejasnoća moći upravljati kako Lukom Budva tako i pristaništem u Petrovcu. Ovim predlogom izmjene zakona predviđeni su i sledeći stavovi od suštinskog značaja za legitiman način sprovođenja upravljanja lokalne samouprave nad lukama. Da Skupština lokalne samouprave osnuje privredno društvo koje bi bilo specijaliziovano i registrovano za djelatnost upravljanja lukama i obavljanje drugih komunalnih djelatnosti. Da nakon usvajanja odluke, a prije same registracije privrednog društva, lokalna samouprava dostavi usvojenu odluku o osnivanju ili izmjenu odluke o osnivanju privrednog društva na saglasnost resornom ministarstvu. Da resornom ministarstvu dostavi na uvid dokaz o obezbijeđenim finansijskim sredstvima za nesmetano funkcionisanje privrednog društva, kao i akt o o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta na saglasnost. Da dostavi petogodišnji plan investiranja u lučku infrastrukturu i poboljšanje uslova vezišta i sidrišta" kazala je Kažanegra Stanišić.

Prema njenim riječima u cilju pripreme preduslova za ispunjenje stavova ovog člana tražili smo u toku javne rasprave o budžetu za 2024. godinu da se predvide sredstva u visini od 300.000 eura kao osnivački kapital budućeg privrednog društva koje će upravljati Lukom.

"Jedino u jasno definisanom i precizno utvrđenom pravnom okviru naša luka, a i sve druge luke od lokalnog značaja u ostalim primorskim opštinama, mogu biti vraćene lokalnim samoupravama na upravljanje. Manipulisanje ovom temom, kojem smo imali priliku da svjedočimo, ne može i neće riješiti ovaj problem. Rješenje ovog i drugih problema traže ozbiljnost i posvećenost. Nažalost, vladajuća većina u Budvi ovu lekciju nije savladala", zaključila je ona.

Bonus video: