Sjekloća: Izvještaj Pošte nije realan

Član Odbora direktora naveo da saopštenje menadžmenta neistinito prikazuje blagostanje

19460 pregleda 8 komentar(a)
“Bolja naplata nakon povećavanja cijena nije uspjeh”: Pošta, Foto: BORIS PEJOVIC
“Bolja naplata nakon povećavanja cijena nije uspjeh”: Pošta, Foto: BORIS PEJOVIC

Finansijski izvještaj Pošte za devet mjeseci sa dobiti od 733 hiljade eura nije realno prikazan, kazao je član Odbora direktora Pošte Stojan Sjekloća.

On je u izjavi dostavljenoj “Vijestima” naveo da bi se iz saopštenja menadžmenta Pošte, sa 64. sjednice Odbora direktora, mogao steći utisak o blagostanju u ovoj kompaniji.

“Sa nekoliko krucijalnih činjenica prikazaće realniju sliku stanja. Kao prvo u saopštenju se iznosi samo prihodno, bolje reći fakturisano stanje. Pritom se ne navodi kredit od 1.868.755,22 eura kojeg je Pošta zadužila, a čija će otplata od sredine sljedeće godine prelaziti 32.000 mjesečno. O opravdanosti, načinu trošenja i efektima tog kredita, tek će biti riječi. Takođe, u saopštenju se naglašava ‘...dobit je ostvarena u vremenu rasta svih cijena... što je uvećalo troškove’. Ali se prećutkuje činjenica da je i Pošta na izričit zahtjev top menadžmenta znatno povećala svoje usluge. Za povećanje cijena nisam siguran da je potrebna neka ‘...posebna predanost radu’. Nažalost, nije tačan ni navod da je ‘profesionalnom i predanom odnosu menadžmenta ostvaren neto trošak univerzalnog servisa za prošlu godinu u iznosu od 344.000 eura’’, kazao je Sjekloća.

On je naveo da rješenje Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost od 30. novembra demantuje menadžment Pošte, jer je od univerzalnog servisa naplaćeno 70.517,50 eura, a za razliku od 273.909 Pošta se upućuje na Ministarstvo finansija kojem već duguje.

“Top menadžment Pošte slao je zahtjev Agenciji na iznos od 901.241,95 eura za ovaj servis. Kad mu nije udovoljeno, u skladu sa starom praksom tužio je Agenciju, od koje redovno gubi sudske sporove. Angažuju advokatsku kancelariju iz Tivta, da li će pomoći ostaje da se vidi, pored već postojeće iz Podgorice i pravne službe Pošte”, kazao je Sjekloća.

On navodi da se kvalitet modernizacije i adaptacije objekata najbolje vidi kad pada kiša.

“Poseban afinitet top menadžeri imaju prema molersko-farbarskim radovima, basnoslovno skupim ‘plakarima’, nabavci kancelarijskog materijala (po mogućnosti bez javnog tendera), potrošnji goriva, rezervnim djelovima, ljetnje-zimskim gumama...”, naveo je Sjekloća.

On je kazao da navod u saopštenju o izgradnji novog poštansko-logističkog centra vjerovatno “treba da naglasi svijetlu budućnost Pošte”.

“Javnosti radi, Odbor direktora je još 2021. godine taj centar uvrstio u plan za 2022. godinu i to kao prioritet. Dakle, dvije godine je trebalo top menadžmentu, da se obrati za lokaciju. Sa tom dinamikom, trebaće još pet za kamen temeljac, a 15 do presijecanje vrpce”, naveo je Sjekloća.

On kaže da se u svom “slavospjevnom saopštenju” menadžment mogao pohvaliti i povećanjem troškova zarada sa 8,5 na 9,15 miliona kao posljedici enormnog zapošljavanja.

“Vidnim oduševljenjem devetomjesečnim finansijskim ‘uspjehom’ top menadžment na čelu sa izvršnim direktorom najbolje demantuje sebe, jer su za vrijeme štrajka radnika od 2. do 10. oktobra izričito tvrdili da bi povećanje plata od 30% (zaposlenima sa koeficijentom do 5) značio bankrot Pošte. Da paradoks bude veći, na kraju se dogovorila skuplja varijanta. Povećanje 100 eura (oko 20%), ali svima. Čudna neka logika, koja Poštu može odvesti u gubitak, kada frizirana saopštenja neće pomoći”, naveo je Sjekloća.

Bonus video: