Karisma bi da gradi novi hotel „Lido”

Međunarodna hotelska grupacija sa kompanijom Capital estate, vlasnikom zemljišta na kome se nalazio nekadašnji ulcinjski hotel, potpisala ugovor o povjerljivosti

11091 pregleda 56 reakcija 6 komentar(a)
Capital Estate kupio Lido 2006. godine: Stari hotel Lido, Foto: Samir Adrović
Capital Estate kupio Lido 2006. godine: Stari hotel Lido, Foto: Samir Adrović

Međunarodna hotelska grupacija Karisma Hotels Adriatic u ozbiljnim je pregovorima sa vlasnikom nekadašnjeg hotela “Lido” na Velikoj plaži u Ulcinju, kompanijom Capital estate o mogućoj gradnji novog hotelskog objekta na istoj lokaciji, saznaju “Vijesti” iz nekoliko izvora.

Nezvanične informacije su indirektno potvrđene iz Karizme iz koje detaljno nijesu mogli da govore o ovoj temi zbog ugovora o povjerljivosti podataka koji je potpisan sa kompanijom Capital estate koja je vlasnik zemljišta na kome se nekada nalazio ovaj hotel.

“U ovom trenutku nijesmo u mogućnosti da sa javnošću podijelimo informacije o razvoju projekta Lido, s obzirom na potpisan Non-Disclosure Agreement (ugovor opovjerljivosti) sa drugom stranom”, pojasnili su iz ove hotelske grupacije.

“Vijesti” su pitale da li dvije kompanije pregovoraju o kupovini zemljišta gdje se nekad nalazio Lido sa bungalovima ili je u pitanju neki drugi aranžman, kada bi mogli početi radovi, da li postoji projektna dokumentacija…

Karizma je u Ulcinju prisutna već šest godina kada je u tridesetogodišnji zakup od hotelsko-turističkog preduzeća “Ulcinjska rivijera”, uzela hotele Belvi i Olimpik na Velikoj plaži, koji su kasnije poslovali u okviru hotelskog kompleksa “Holiday Village Montenegro”.

Dvije kompanije pregovarale su i tokom 2019, kada je tadašnji predsjednik Opštine Ljoro Nrekić, u dva navrata najavljivao skori početak izvođenja radova na izgradnji novog hotela ali do danas još uvijek nema konkretnog dogovora. Iz Karizme, “Vijestima” je tada potvrđeno da na razvoju tog projekta rade sa kompanijom Capital Estate.

“Sa kojom uporedo aktivno komuniciramo na elementima međusobnog poslovnog odnosa. Sama realizacija projekta, koji bi zasigurno bio premium kvaliteta, je kompleksna i zavisi od više činilaca. Vjerujemo da ćemo uspjeti u iskrenoj namjeri da Ulcinju i Crnoj Gori podarimo još jedan uspješan turistički proizvod”, odgovorili su tada iz Karizme.

Naveli su da u kontinuitetu prepoznaju jug crnogorske obale, a posebno Ulcinj i Veliku plažu, kao turistički razvojni kapacitet od najvećeg potencijala.

Capital estate je u oktobru 2006. godine na međunarodnom tenderu kupio hotel Grand Lido za 10,80 miliona eura, a vlasnici su se obavezali da u izgradnju novog hotela investiraju dodatnih 38 miliona eura.

Objekat je srušen nakon kupovine, a firma je početkom 2012. godine, uprkos upozorenjima iz Vlade i imperativnim odredbama iz ugovora, konačno odustala od gradnje novog hotela na Velikoj plaži zbog zagađenja obližnje Port Milene. Pošto je za rješenje tog problema bilo neophodno nekoliko godina, Capital estate je planirani novac preusmjerio u Budvu gdje je u Bečićima sagradio hotel sa pet zvjezdica.

Karisma u razvojnim projektima sarađuje sa najvećim svjetskim turoperatorom TUI. Kompanija u svom portfoliu ima 27 hotela, između ostalog u Hrvatskoj, Srbiji, Meksiku, Dominikanskoj Republici, Jamajci i Kolumbiji.

Prva stabilna godina za Azul

Iz Karisme su kazali da im je za hotelski kompleks Azul Beach Resort Montenegro ova godina bila prva stabilna nakon investicionog ciklusa i pandemije koronavirusa. Ovaj hotelski kompleks se prostire na 17 hektara.

“U 2023. godini imali smo ostvarenih preko 170.000 noćenja gostiju, a najviše ih je bilo iz regiona, kao i iz Holandije, Norveške, Švedske, Poljske, Velike Britanije, Češke i Danske”, odgovoreno je “Vijestima” na pitanje o poslovanja komapnije ove godine u Ulcinju.

Iz Karisme su najavili da 29. decembra otvaramo BOR Hotel by Karisma na Zlatiboru sa pet zvjezdica.

Bonus video: