Ponovo odložen zakon o kocki

Ministarstvo zaboravilo da istovremeno predloži izmjene Zakona o koncesijama

3388 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Skupština ponovo neće ni razmatrati predložene izmjene Zakona o igrama na sreću, jer je skupštinski Zakonodavni odbor ocijenio da su nezakonite, odnosno suprotne Zakonu o koncesijama.

Predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Mirsad Nurković, juče je na sjednici odbora kazao da ni oni neće razmatrati taj predlog, s obzirom da ga je prethodno odbio Zakonodavni odbor, kao i da će biti uklonjen sa dnevnog reda plenuma.

Na sjednici tog odbora njegova predsjednica Maja Vukićević kazala je da je Ministarstvo finansija ponovo pogriješilo i da je izmjene zakona o igrama na sreću poslalo Skupštini bez usaglašavanja sa Zakonom o koncesijama. Iz istog razloga odbor nije dao saglasnost na izmjene ovog zakona u martu ove godine.

Ona je podsjetila da je 2019. godine izmijenjen Zakon o koncesijama tako što su iz njega uklonjene odredbe koje su se odnosile na igre na sreću, uz tadašnje obrazloženje da će one biti uvrštene u Zakon o igrama na sreću.

“Međutim to se nije desilo, možda sa namjerom da se pojedinim priređivačima omogući da koncesije za igre na sreću produže za duži period nego što to predviđa Zakon o igrama na sreću”, navela je Vukićević.

Ona je navela da je trebalo istovremeno predložiti izmjene Zakona o koncesijama kako bi se oblast igara na sreću vratila i u taj zakon. Kazala je da su sada upitne sve koncesije koje su priređivačima izdavane od 2019. godine.

Predstavnica Udruženja priređivača Montenegro bet Jovana Klisić je na odboru takođe ukazala na neusklađenost sa Zakonom o koncesijama. Ona je kazala da su im iz izmjena prihvatljiva povećanja iznosa koncesija za on-line igre na sreću i da jedino nisu saglasni sa predlogom člana 68f kojim se zabranjuje igračima da dopunjavaju svoje depozite za igranje u kioscima i mjestima van prostorija za igre na sreću.

Klisić je kazala da bi uplate dopozita bile moguće samo preko platnih kartica ili u kladionicama, što će povećati uplate u kešu a ne ih smanjiti. Ona je navela da je bila dio pregovora Crne Gore sa organizacijom MONEYVAL za borbu protiv pranja novca i da oni nisu imali primjedbi na dosadašnje načine uplata doprinosa.

Predstavnik Ministarstva finansija kazao je da im je iz Savjeta Evrope traženo da ukinu keš uplate doprinosa.

Vlada mora ponovo da predloži izmjene oba zakona

Iz Vlade je ranije najavljeno da bi izmjene Zakona o igrama na sreću, kojim se povećavaju koncesije za priređivanja igara preko interneta i djelimično u kazinima, u narednoj godini trebalo da obezbijede prihod budžetu od 35 miliona eura, odnosno oko 17 miliona više nego do sada.

Ministarstvo finansija sada će morati Skupštini ponovo da predlaže izmjene istog zakona uz izmjene i Zakona o koncesijama, što se može desiti tek na proljetnom zasjedanju parlamenta u martu, osim ako ne bude neka vanredna do tada.

To znači i da neće biti moguć očekivani prihod po budžet.

Bonus video: