Bijelo Polje: Za projekte više od 20 miliona eura

Za izgradnju objekata od posebnog značaja za opštinu Bijelo Polje planiran je iznos od 13,5 miliona eura

3230 pregleda 1 komentar(a)
Za Đalovića pećinu dva miliona eura, Foto: Vijesti
Za Đalovića pećinu dva miliona eura, Foto: Vijesti

Pored usvajanja budžeta među važnijim tačkama dnevnog reda zasjedanja bjelopoljskog lokalnog parlamenta, zakazanog za 26. decembar, naći će se i Pogram uređenja prostora te Opštine za 2024. godinu.

Sekretar Sekretarijata za uređenje prostora Haris Šahman na nedavno održanoj javnoj raspravi, kazao je da su za realizaciju planiranog Programa potrebna sredstva u iznosu od od 21.380.803 eura, koja će biti obezbijeđena iz sredstava predviđenih lokalnim budžetom, zatim Uprave za kapitalne projekte, Uprave za saobraćaj, Fudbalskog saveza Crne Gore, CEDIS-a, sredstvima kredita i donacijama.

Za izgradnju objekata od posebnog značaja za opštinu planiran je iznos od 13,5 miliona eura, što se odnosi na aktivnosti na realizaciji kapitalnih projekata.

“Za Bjelasicu (ski centar) su predviđena četiri miliona eura, a za Đalovića pećinu skoro dva miliona eura. Uz to biće nastavljeni radovi na rekonstrukciji magistralnog puta Lepenac-Ribarevine-Poda-Berane, vrijednosti 200.000 eura, a sredstva će obezbijediti Uprava za saobraćaj”, naveo je u izvještaju Šahman.

Naredne godine uz pomoć kredita i donacija Opština će za projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ukupne vrijednosti 5.900.000 eura, izdvojiti 830.000 eura, dok će sredstvima Svjetske banke početi radovi na izgradnji regionalne sanitarne deponije Čelinska kosa, što će koštati pola miliona eura. Milion eura sredstava Svjetske banke biće uloženo u uređenje regulacije rijeke Lim i obaloutvrda.

“Planirana je i izgradnja fiskulturne sale u OŠ “Pavle Žižić” (200.000 eura), izgradnja dečijeg vrtića na Zaimovića livadama (200.000 eura), a Fond PIO će za 12 stambenih jedinica na Ribarevinama izdvojiti 400.000 eura. Pored toga, predviđen je i početak izgradnje trening kampa u Lješnici, od sredstava koje će obezbijediti FSCG u iznosu od pola miliona eura, a na tom području će, sredstvima Opštine, biti izgrađen most, vrijednosti 200.000 eura. Nastavljamo radove na istražnoj bušotini”, naveo je Šahman.

Uprava za kapitalne projekte finansiraće nastavak radova na rekonstrukciji lokalnog puta Srđevac-Sušica vrijedne pola miliona eura, kao i izgradnju mosta na Lješnici, trotoara u mjesnom centru Tomaševo, mosta na rijeci Ljuboviđi u naselju Ribarevine, i parking prostora u Nikoljcu kod sportske hale.

Šahman je kazao da je planiran nastavak radova na izgradnji vodovoda Pavino Polje - Mahala, Babića brijeg i Banjica u Bistrici, a biće asfaltirano 13 kilometara puteva.

Putem novootvorene aplikacije, pristigla su 64 predloga građana, od kojih se 40 odsnosi na sanaciju asfaltiranje i nasipanje puteva, devet za postavljanje javne rasvjete i pet za izgradnju i uređenje sportskih igrališta u selima, te šest na dječja igrališta.

Bonus video: