Agencija dala saglasnost za projekat kompanije Zorana Bećirovića: Vile mogu, niz mjera za otpadne vode

Agencija za zaštitu životne sredine dala saglasnost za projekat kompanije Zorana Bećirovića

21925 pregleda 5 komentar(a)
Projektovani izgled vila, Foto: Privatna arhiva
Projektovani izgled vila, Foto: Privatna arhiva

Agencija za zaštitu životne sredine dala je saglasnost na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu izgradnje četiri jednoporodične smještajne jedinice (chalete) na Bjelasici.

Te vile gradi Ski-resort Kolašin 1450 Zorana Bećirovića, a Agencija je propisala niz mjera, kojih bi investitor trebalo da se pridržava tokom izgradnje, odnosno tokom rada objekata. S obzirom na to da na lokaciji na kojoj će se graditi nema mogućnosti za priključenje na kanalizacionu mrežu, veliki dio mjera na koje je investitor upozoren odnosi se na funkcionisanje bioloških prečistača za otpadne vode.

Propisano je, između ostalog, redovno kontrolisanje kvalitet prečišćene otpadne vode na ispustu, a jednom u tri mjeseca neophodno je, kako Agencija podsjeća, kontrolisati visinu mulja u njima. Naloženo je i uspostavljanje nadzora u užoj zoni kolašinskog vodoizvorišta.

“Investitor treba da sklopi ugovor sa pravnim licem koje upravlja javnom kanalizacijom ili licem koje je registrovano za obavljanje tih poslova za pražnjenje biološkog prečistača. Radi zaštite izvorišta Mušovića Rijeka u toku eksploatacije objekata potrebno je uspostaviti nadzor u užoj zoni zaštite vodoizvorišta i njihove okoline. Kvalitet prečišćene otpadne vode na ispustu iz bioloških prečistača (vila) prema Pravilniku treba da zadovolji uslove za ispuštanje u prirodni recipijent u konkretnom slučaju upojni bunar”, sugerisali su investitoru iz Agencije.

Investitor bi trebalo i da je obavezan da obavlja periodičnu kontrolu kvaliteta vode poslije izlaska iz bioloških prečistača dva puta godišnje. Dobijeni rezultati ispitivanja, kako podsjećaju iz Agencije, treba da se uporede sa podacima navedenim u Pravilniku o kvalitetu i sanitarno-tehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda, načinu i postupku ispitivanja kvaliteta otpadnih voda i sadržaju izvještaja o kvalitetu otpadnih voda.

“Monitoring obavlja ovlašćena organizacija, a način ispitivanja je definisan standardnim metodama ispitivanja. Nadzor nad ovim aktivnostima vrši ekološka inspekcija. Pravna lica, koja ispuštaju otpadne vode u recipijent vode evidenciju o učestalosti ispitivanja, količini i sastavu opasnih i štetnih materija, a sadržaj Izvještaja je definisan standardima akreditovanih organizacija”, navodi se u rješenju kojim je data saglasnost na Elaborat.

Shodno Zakonu o životnoj sredini, vlasnik objekta dužan je da rezultate monitoringa dostavlja nadležnom organu lokalne uprave i Agenciji. Pored toga, vlasnik bi trebalo da obavještava javnost o rezultatima izvršenih mjerenja na svom sajtu.

Rješenjem je utvrđena obaveza nosiocu projekta, da prije početka izvođenja projekta, obavijesti ekološku inspekciju, kako bi ista, shodno članu 26. Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu, utvrdila da li su sve mjere predviđene Elaboratom procjene uticaja realizovane.

Direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija Miloš Peković nedavno je “Vijestima” kazao da se lokacija na kojoj je predviđena izgradnja objekata u okviru planinskih centara Kolašin 1450 i Kolašin 1600 nalazi uzvodno od izvorišta gradskog vodovoda u Mušovića Rijeci. Svi objekti planirani na ta dva planinska centra nalaze se unutar granica zone ograničenog režima zaštite, odnosno unutar granica II zone zaštite (uža zona zaštite) izvorišta gradskog vodovoda.

Granice I, II i III zone zaštite izvorišta Mušovića Rijeka date su u Glavnom projektu snabdijevanja vodom Kolašina, koji je rađen 1980. godine, a određene su u skladu sa tada važećim zakonskim propisima.

U Elaboratu piše da će odvođenje fekalnih otpadnih voda za te objekte biti riješeno “lokalno, izgradnjom biološkog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda”. Kako je precizirano, “otpadne vode iz objekata su najkraćim pravcima izvedene van objekta u glavni sabirni kanal i dalje uplanirani biološki prečišćivač”.

“Predviđeni biološki prečišćivač otpadnih sanitarnih voda izrađuju se u vidu kontejnera. Prečišćivači će biti smješteni pored objekta u podzemnom betonskom rezervoaru koji će biti izgrađen za tu namjenu. Uređaj se sastoji od mehaničke komore i biološkog reaktora”, piše u dokumentu.

Iz Direktorata za ekologiju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma lani su “Vijestma” kazali će otpadne vode na tim lokalitetima Kolašin 1450 i Kolašin1600 biti tretirane u postrojenju za prečišćavanje kapaciteta ES 2.750 (ekvivalent tolikom broju stanovnika). No izgradnja tog postrojenja još nije počela. Kako su pojasnili, “u zoni odmarališta biće prikupljane otpadne vode od svih objekata”. Prečišćena voda ulivaće se, objasnili su tada iz resora za ekologiju, u lijevu pritoku Dubokog potoka. Taj potok je pritoka Paljevinske rijeke, koja se nedaleko od vodoizvorišta gradskog vodovoda uliva u Svinjaču.

Bonus video: