Pošta: Podaci o poslovanju istiniti

"Utisak je, naravno, u vezi sa ličnom percepcijom pojedinca, njegovim željama i ciljevima"

8211 pregleda 3 komentar(a)
Konačnu riječ o poslovanju daće revizor (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Konačnu riječ o poslovanju daće revizor (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Povodom teksta koji je u “Vijestima” objavljen 22. decembra pod naslovom “Sjekloća: Izvještaj Pošte nije realan”, a u kome član Odbora direktora Stojan Sjekloća tvrdi da saopštenje menadžmenta o poslovnom rezultatu tog državnog preduzeća za devet mjeseci nije istinito, reagovali su iz menadžmenta.

Reagovanje prenosimo integralno:

Prije svega, ističemo da su finansijski iskazi Pošte Crne Gore za prvih devet mjeseci ove godine apsolutno tačni i lako provjerljivi, a konačnu riječ daće nezavisni revizor.

Saglasni smo da je široka lepeza osjećanja koju može izazvati saopštenje menadžmenta Pošte Crne Gore sa 64. sjednice Odbora direktora: od utiska blagostanja, realnog osjećanja optimizma i vjere da jesmo i možemo biti uspješna kompanija, osjećanja obaveze da se ulože dodatni napori, pa sve do osjećanja nelagode i nevjerice kod pojedinaca, te njihove potrebe da negiraju uspješan rezultat. Utisak je, naravno, u vezi sa ličnom percepcijom pojedinca, njegovim željama i ciljevima.

Javnost je već nekoliko puta obaviještena, ali, podsjećanja radi: Pošta Crne Gore ima kredit u iznosu od 1.868.755,22 e, koji je uz saglasnost Vlade, realizovala u cilju implementacije projekta centralizovanog integrisanog informacionog sistema. Cjenovnik komercijalnih usluga korigovan je tokom 2023. godine, što je poslovna odluka Odbora direktora. Pokušaj da se umanji zalaganje zaposlenih navodima da je do povećanja prihoda došlo isključivo zbog povećanja cijena nije korektan.

Kada je riječ o neopravdanom finansijskom opterećenju koje trpi Pošta Crne Gore i verifikaciji neto troška univerzalnog servisa i rješenju Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost kojim je verifikovan neto trošak za 2022. godinu, konstatujemo da član Odbora direktora gospodin Stojan Sjekloća, shodno navodima teksta, ne poznaje na koji način se, u skladu sa Zakonom o poštanskim uslugama, obezbjeđuju sredstva za isplatu po ovom osnovu. Objašnjenje ćemo dostaviti gospodinu Sjekloći lično, kako ne bismo trošili dragocjeni medijski prostor koji nam ustupate.

Visok kvalitet modernizacije i adaptacije objekata je jedan od važnih poslovnih ciljeva menadžmenta Pošte Crne Gore, te uvijek postoji otvorenost da se pronađu najbolja rješenja za ovaj segment, otporna na sve vremenske prilike, ne samo kišu.

Povećanje zarada zaposlenima u maju ove godine za 10%, a zatim u oktobru ove godine za oko 20% zavisno od visine zarade, što se u tekstu ni ne spori, potvrda je jasnog opredjeljenja menadžmenta da u mjeri mogućeg poboljša standard zaposlenih.

Dodatno, novčani poklon od 100 za svakog zaposlenog povodom novogodišnjih praznika, predstavlja zahvalnost zaposlenima za rad i uložene napore u 2023. godini, a vjerujemo da uvažavanje doprinosa svakog zaposlenog na ovaj način može doprinijeti dobroj radnoj energiji u narednoj, sigurni smo, još uspješnijoj poslovnoj godini.

Bonus video: