Uprava za inspekcijske poslove ušla u Željezaru: Javne nabavke mimo javnosti

Odbor direktora nikšićke firme tražio inspekcijski nadzor za ugovore koji su sklopljeni u mandatu doskorašnjeg izvršnog direktora Đorđija Manojlovića mimo tenderskih procedura. Manojlović za danas najavio odgovore

50658 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Službama ispostavljane nepotpisane fakture: Željezara, Foto: Svetlana Mandić
Službama ispostavljane nepotpisane fakture: Željezara, Foto: Svetlana Mandić

Rukovodstvo nikšićke Željezare u mandatu doskorašnjeg izvršnog direktora Đorđija Manojlovića mimo tenderskih procedura, odnosno suprotno Zakonu o javnim nabavkama, sklapalo je brojne ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji, pružanju usluga, poslovnom savjetovanju, kupovini vozila, zaštiti lica i imovine...

Riječ je o ugovorima sa domaćim i stranim dobavljačima, a neke od ugovora služba za javne nabavke novoosnovane državne firme ne posjeduje, već su samo ispostavljane fakture za plaćanja, neke i nepotpisane.

“Vijesti” imaju uvid u kompletnu dokumentaciju u vezi ovog slučaja koji po nalogu Odbora direktora ispituje Uprava za inspekcijske poslove - Odsjek inspekcije za javne nabavke.

Prema dokumentaciji, ugovori su sklopljeni od 27. februara do 18. septembra ove godine.

“Vijesti” su u petak pitale Manojlovića koliko je ugovora mimo javnih nabavki sklopljeno, šta je sve ugovorano, zašto se radilo mimo tenderske procedure i hoće li platiti kaznu ako je inspekcija izrekne. On je zamolio da se odgovori pošalju posredstvom službe za odnose sa javnošću i da će odgovoriti danas.

Prijava

Željezara je osnovana 23. februara i njome je Manojlović rukovodio do 10. oktobra kada ga je smijenio aktuelni Odbor direktora koji je 1. decembra zadužio vršiteljku dužnosti izvršnog direktora Radojku Jeretin da pozove Upravu za inspekcijske poslove da uradi kontrolu.

Jeretin je to i uradila:

“Kao odgovorno lice ‘EPCG Željezara’, a u skladu sa Zakonom o prekršajima, član 17, stav 4, molim vas da sprovedete kontolu poslovanja kompanije. Shodno odluci od 1. 12. a usljed uočenih nepravilnosti u radu, koje su nastale kao posljedica nepoštovanja odredbi Zakona o javnim nabavkama, koje se odnose na period od osnivanja 23. februara pa do danas prijavljujemo nepravilnosti u radu. One se odnose na prekoračenja limita za javne nabavke, nepostojanje ugovora po predmetima nabavki za iznose iznad 4.000 eura, nepravilno razdvajanje nabavki po predmetima. U slučaju da se u inspekcijskom nadzoru evidentiraju još neke od nepravilnossti u radu, napominjemo da nema osnova za skrivene namjere sa naše strane, već da nijesmo uočili iste prije kontrole”, navodi ona u dopisu upućenom Upravi za inspekcijske poslove 4. decembra.

Inspekcijska kontrola je urađena krajem prošle sedmice, a “Vijesti” od Uprave očekuju odgovore na pitanja o rezultatima inspekcijskog nalaza i izrečenim mjerama.

Ugovori

U evidenciji Službe za finansija nalazi se 21 ugovor koji nije prošao Zakon o javnim nabavkama. Na tom spisku su dva ugovora sa firmom “G- consulting” za izradu Studije izvodljivosti - solarne elektrane krovovi i studiju izvodljivosti - idejno rješenje za pogon armaturnih elemenata, zatim dva ugovora sa firmom “Elkon” za idejno tehnička rješenja solarnih elektrana Željezara 1 i Željezara 2, sa “Domaćom trgovinom” za namirnice za ishranu radnika. Sklopljen je ugovor sa Milanom Rakočevićem iz Kolašina za kupovnu motornog vozila (radna mašina), sa firmom “Studio consulting” iz Zagreba za usluge poslovnog savjetovanja za proizvodne procese, sa firmom “Javorak” za kupovinu mašina za sječennje metala, sa firmom “Mi RAI Inženjering” za kupovinu mašina za sječenje metala. Sa firmom “Vektor sistem” skaplano je više ugvora za fizičko-tehničku zaštitu, a sa Elektropirivredom za izradu i zamjenu fasadne bravarije.

“Pregled ino-dobavljača za koje služba finansija ne posjeduje ugovore - ‘Gas teh’ -ukupni promet 12.130 eura za ugradnju opreme na instalaciji za cng, ‘MC elektronik d.c.e’ ukupni promet 8.012 eura za elektronik robu, izolatore i držače i gibljivi oduzimač struje i sa ‘Sparta armour’ ukupni promet 5.000 eura za opasač sa futrolama”, piše u dokumentaciji.

U dokumentaciji se nalazi i tabelarni prikaz firmi sa kojima, kako navode iz služba za javne nabavke, nemaju ugovore o poslovnoj saradnji. Na tom spisku je 21 dobavljač, a vrijednost tih nabavki sa PDV-om se kreće od 5.566 do 56.701 euro. Među dobavljačima su “Domaća trgovina”, “Niksal”, “Ramel”, “MN-metal”, “Okov”, “G- consulting”, “Frigo”, “Vjenniko petrol”, “Kastex”, “18. jul”, advokat Ivan Labudović, “Gradnja inženjering”.

“Pregled faktura koje su proknjižene, a većina nije potpisana - 23 ugovora vrijednosti od 142,733 sa PDV-om do 8.000 eura sa PDV-om. Ugovori su sa firmama Hemosan, Vektor sistem, Eurozoks, Formal, Hard net, Elektroprivreda, Interaktiv, Ramel, Albo mne, zatim Milan Rakočević...”, navodi se u dokumentaciji.

Kasnili sa registracijom javnih nabavki: Đorđije Manojlović
Kasnili sa registracijom javnih nabavki: Đorđije Manojlovićfoto: Svetlana Mandic

Kada je smijenjen Manojlović, predsjednik Odbora direktora nikšićke fabrike Maksim Vučinić je novinarima zvanično kazao da je situacija u fabrici veoma loša zbog nepoštovanja biznis plana i da će menadžment u kratkom roku napraviti presjek stanja i insistirati da se sprovedu odluke Odbora i stabilizuje stanje.

“Situacija u fabrici je loša zbog nepoštovanja biznis plana i nekih, da kažem, nepotrebnih kašnjenja koja su u samom startu, kad se krenulo sa radom u Željezari, napravljena. Mislim na registrovanje za javne nabavke, projektne zadatke, zbog kašnjenja određenih stavki čiji su rezultati imput za sljedeće korake. Što se tiče ulaganja, imali smo to lančano kašnjenje”, kazao je Vučinić.

On je nedavno podnio ostavku na mjesto u Odboru direktora zbog, kako je zvanično izjavio, prijetnji i fizičkog napada.

Aktuelni Odbor je u takozvanom tehničkom mandatu do izbora novog.

Manojlović je nakon smjene kazao da je do 11. aprila bio jedini zaposleni u Željezari, a nakon toga su raspisali konkurse, formirali dvije službe i registrovali se za javne nabavke odmah. Precizirao je da je prva javna nabavka počela u maju.

Na zvaničnom portalu državnih javnih nabavki prva oglašena javna nabavka je bila 26. maja, i to za PC računare sa pratećom opremom.

Zakonom predviđena i zatvorska kazna

U članu 272c Zakona o javnim nabavkama precizirano je da ko u vezi sa javnom nabavkom podnese ponudu zasnovanu na lažnim podacima ili se protivno zakonu dogovara sa ostalim ponuđačima ili preduzima druge protivpravne radnje u namjeri da time utiče na donošenje odluka naručioca javne nabavke kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

“Kaznom od šest mjeseci do pet godina kazniće se i lice koje kod naručioca javnih nabavki iskorišćavanjem položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granice svog ovlašćenja ili nevršenjem svoje dužnosti krši zakon ili druge popise o javnim nabavkama i time prouzrokuje štetu javnim sredstvima”, piše u zakonu.

Ako je javna nabavka iznad 100.000 eura, za gore navedena djela predviđena je kazna zatvora od jedne do 10 godina.

Na zvaničnom portalu državnih javnih nabavki prva oglašena javna nabavka Željezare je bila 26. maja - za PC računare sa pratećom opremom

Četiri prijave na konkursu za izvršnog direktora

Na javni konkurs za izvršnog direktora Željezare koji je završen prošle sedmice stigle su četiri prijave.

Ovo je zvanično saopšteno “Vijestima” iz nikšićke fabrike.

“Intervjuisanje kandidata se očekuje nakon analize ispunjenosti uslova predviđenih konkursom. O izboru kandidata javnost će biti blagovremeno obaviještena”, rečeno je iz državne firme.

Bonus video: