Ministarstvo ekonomskog razvoja: Cilj predlaganja zakona je da se uredi tržište

"Usvajanjem zakona će se smanjiti tj. eliminisati siva ekonomije koja je izuzetno prisutna u djelatnosti posredovanja, a uređenjem ove oblasti će porasti prihodi budžeta po osnovu naplate poreza na dodatu vrijednost i poreza na dobit"

2838 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo ekonomskog razvoja reagovalo je na tekst "Agencije tvrde da će cijene nekretnine porasti za tri odsto zbog novog zakona o posredovanju" objavljeno na portalu.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja navode "da informacije nijesu prenijete u cjelosti i ispravno, te stoga osjećamo potrebu da damo kompletnu i tačnu informaciju".

"Cilj predlaganja ovog zakona jeste da se uredi tržište posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti jer postojeća pravna regulativa nije adekvatna i samo djelimično uređuje ovo pitanje. Inicijativa za donošenje ovog zakona motivisana je prvenstveno razlozima pravne sigurnosti, koji su izraženi kroz potrebu zaštite potrošača i sprječavanje zloupotreba u ovoj oblasti. Usvajanjem zakona će se smanjiti tj. eliminisati siva ekonomije koja je izuzetno prisutna u djelatnosti posredovanja, a uređenjem ove oblasti će porasti prihodi budžeta po osnovu naplate poreza na dodatu vrijednost i poreza na dobit. Zakon se odnosi isključivo na posredovanje u prometu i zakupu nepokretnosti i ne uređuje prava koja vlasnik ima u vezi sa svojom nekretninom. Ova prava su uređena drugim sistemskim zakonima. Dakle, dozvoljeno je vršenje svih aktivnosti vezanih za nepokretosti od strane vlasnika iste, bez ikakvih ograničanja, jer se predmetni zakon koji je Ministarstvo objavilo na javnu raspravu isključivo odnosi na djelatnost posredovanja", piše u reagovanju.

Bonus video: