Prva adresa bio kabinet Milatovića - švedski konzorcijum do 10. januara šalje ponudu za Željezaru

Savjetnik predsjednika države Aleksandar Stijović kaže da se mnoge kompanije i pojedinci obraćaju instituciji Predsjednika države za pomoć u uspostavljanju komunikacije sa drugim institucijama

45642 pregleda 88 reakcija 47 komentar(a)
Sa prošlonedjeljnog sastanka u Željezari sa potencijalnim investitorom iz Švedske, Foto: Ministarstvo energetike
Sa prošlonedjeljnog sastanka u Željezari sa potencijalnim investitorom iz Švedske, Foto: Ministarstvo energetike

Kabinet predsjednika države Jakova Milatovića bio je prva adresa na koju se obratio konzorcijum “Kvalitetsbygg Gruppen &Uber Nordic” iz Švedske koji želi da investira svoj novac u nikšićku Željezaru, nakon čega su u daljoj komunikaciji sa Ministarstvom energetike i rudarstva, Elektroprivredom i Željezarom organizovani sastanci sa potencijalnim investitorom.

Savjetnik predsjednika države za regionalni razvoj Aleksandar Stijović zvanično je za “Vijesti” pojasnio kako je Kabinet predsjednika države i on lično uključen u ovu komunikaciju sa potencijalnim investitorom, pojasnivši da mnoge kompanije i pojedinci bilo iz zemlje ili inostranstva se obraćaju instituciji Predsjednika države na dnevnom nivou.

“Mnogi preko arhive, dok drugi direktno na mail savjetnika i na kontakte koji su javno dostupni. Iz institucije Predsjednika sa moje strane, u skladu sa ingerencijama, i ne ulazeći u nadležnosti drugih institucija, pokušavamo odgovoriti na svaki pojedinačni upit ili obraćanje ili pružimo podršku da se uspostavi komunikacija posebno kada se radi o opštedruštveno važnim pitanjima. Razlozi su različiti zbog čega ljudi imaju najveće povjerenje u instituciju Predsjednika, i to možemo samo da pretpostavljamo, ali često kao dio dopisa stoji da su se obraćali drugim institucijama i da nisu dobili odgovor, ili ne dobiju odgovore od drugih institucija na vrijeme”, objasnio je Stijović u odgovoru na pitanje “Vijesti”.

On je kazao da se kao potencijalni investitor za ulaganje u Željezaru javio konzorcijum kompanija koju čine kompanije “KvalitetsBygs & Uber Nordic” iz Švedske.

“Puni naziv konzorcijuma je “KvalitetsBygs & Uber Nordic”. U pismu namjera naveli su da namjeravaju da investiraju 70 miliona eura sa ukupnim rokom trajanja od 12 godina. Predstavljanjem svog konzorcijuma napisali su sljedeće - citiramo “Kvalitetsbygg Gruppen &Uber Nordic”, koji se sastoji od više kompanija fokusiranih na građevinsku industriju, formalno je izrazio svoje veliko interesovanje za revitalizaciju fabrike u Nikšiću. Obje kompanije imaju ukupni promet od više od 150 miliona eura i zapošljavaju više od 210 ljudi”, kazao je Stijović, dodajući da će ovaj konzorcijum nakon 10. januara 2024. dostaviti zvanično svoju ponudu.

Potencijalni investitor je prošle sedmice obišao nikšićku fabriku o čemu je javnost zvanično objavijestilo Ministarstvo energetike i rudarstva kojim rukovodi ministar Saša Mujović. On je juče novinarima u Privrednoj komori kazao zvanično da pregovaraju sa više potencijalni investitora, uključujući konzorcijum iz Švedske.

“Ni na koji način ne bih njih stavljao u prvi plan, niti bilo šta komentarisao. Mi smo kao Vlada obavezni da pronađemo potencijalnog investitora. Mogu reći da oko 10. januara očekujemo dolazak jedne respektabilne kompanije sa sjedištem u Lozani koja ima veze sa čeličanom u Skoplju i Smederevu. Dakle saslušaćemo sve”, kazao je Mujović, prenosi TV Vijesti.

“Vijesti” čekaju odgovore od resornog ministarstva u vezi detaljnijih informacija o potencijalnom investitoru iz Švedske.

Elektroprivreda, koja gazduje Željezarom, raspisala je 11.decembra međunarodni javni poziv za potencijalnog investitora koji bi pokrenuo proizvodnju u Čeličani i Kovačnici. Prijave se podnose do 25. januara.

Bonus video: