Uveden stečaj u „Vektru Jakić”

Uprava prihoda i carina 2021. tražila stečaj zbog duga za porez i koncesije od 7,4 miliona eura

11867 pregleda 11 komentar(a)
Proizvodnja obustavljena 2018. godine: Dragan Brković, Foto: BORIS PEJOVIC
Proizvodnja obustavljena 2018. godine: Dragan Brković, Foto: BORIS PEJOVIC

Privredni sud otvorio je juče na predlog Uprave prihoda i carina, stečajni postupak nad pljevaljskom kompanijom “Vektra Jakić” u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića.

“Privredni sud je odlučujući o predlogu za otvaranje stečajnog postupka nad “Vektrom Jakić”, nakon sprovedenog prethodnog stečajnog postupka, usvojio predlog povjerioca Uprave prihoda i carina za otvaranje stečajnog postupka”, saopšteno je uz Privrednog suda

Za stečajnog upravnika, metodom slučajne dodjele, imenovana je Brankica Mosurović.

Uprava prihoda i carina od 20. oktobra 2021. godine traži stečaj u kompaniji “Vektra Jakić” zbog duga za porez i koncesije od 7,4 miliona eura. Riječ je o dugu koji se odnosi na poreze i naknade za koncesiju.

Postupak je pred Privrednim sudom obustavljen prije nešto više od godinu jer je Brkovićeva kompanija tražila izuzeće sutkinje Danijele Vukčević, koja je u međuvremenu prešla u Apelacioni sud.

Iz “Vektre Jakić” su tvrdili da imaju veći dio novca i da se precizira iznos koji je neobezbijeđen, kako bi ga izmirili. Iz UPC-a su kazali da nemaju namjeru da to učine prije nego se otvori stečaj, kada će podnijeti prijavu potraživanja.

Bivši radnici “Vektre Jakić” protestovali su u junu ispred preduzeća u kojem su godinama radili, nakon što vlasnik pljevaljske kompanije kako tvrde, nije održao obećanje u vezi sa isplatom zaostalih dugovanja.

Jedan od organizatora protesta Žarko Mazalica, kazao je da je Brković bivšim radnicima ostao dužan od 15 do 40 zarada, a da mnogi zaposleni nisu dočekali da naplate svoja potraživanja.

Oni su tražilie od Vlade Crne Gore i tadašnjeg premijera Dritana Abazovića da im se isplate zaostala dugovanja.

Proizvodnja u “Vektri Jakić” prekinuta je krajem 2018. godine.

Bivši radnici “Vektre Jakić” i prošle godine su više puta protestovali zbog neisplaćenih zarada.

Bonus video: