Zeta i Tuzi postaju sjever za Podgoricu

Knežević i Camaj predložili izmjene Zakona o finansiranju lokalne samouprave kojim te opštine "izmještaju" iz centralne u sjevernu regiju

11988 pregleda 12 komentar(a)
Tuzi, Foto: Shutterstock
Tuzi, Foto: Shutterstock

Poslanici Milan Knežević iz DNP-a i Nikola Camaj iz Albanskog foruma predali su zajednički amandman na Zakon o finansiranju lokalne samouprave kojim se nove opštine Zeta i Tuzi po svojim pravima i obavezama svrstavaju u sjeverni region.

Vlada je predložila izmjene Zakon o finansiranju lokalne samouprave, kojim se opštinama u centralnom i primorskom regionu smanjio prihod od poreza na zarade sa 50 na 40 odsto, a ta razlika, od očekivanih deset miliona, preko državnog budžet bi se proslijeđivala nerazvijenim opštinama u sjevernom regionu.

Knežević i Camaj predlažu da se Zeta i Tuzi izuzmu iz centralnog regiona, odnosno da se njima na smanjuje procenat poreza na dohodak koji dijele sa državom, već da se uvrste u opštine sa sjevera kako bi i one primale novac koji se uzme opštinama sa primorja i centralne regije.

Camaj je na skupštinskom odboru za ekonomiju kazao da se Tuzi i Zeta još nisu imovinski odjelili od Podgorice, da imaju nedovoljne prihode zbog čega ih treba podržavati a ne uzimati im prihode.

On je naveo i da su Tuzi ostale bez oko pola miliona prihoda zbog snižavanja stope za oporezivanje imovine u poljoprivrednoj djelatnosti, jer će "Plantaže" sada platiti značajno manje poreza toj Opštini.

Bonus video: