Mijenjaju Zakon o koncesijama da bi usvojili izmjene Zakona o kocki

Vlada je planirala da povećanjem dijela koncesionih naknada za priređivače on-line igara i za kazina, u narednoj godini poveća ove prihode sa 18 na 35 miliona eura

8958 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grupa poslanika vladajuće koalicije predala je Skupštini predlog izmjena Zakona o koncesijama, kako bi se oblast igara na sreću ponovo vratila u taj zakon.

Skupština je prošle sedmice odbila da u dnevni red uvrsti Vladin predlog izmjena Zakona o igrama na sreću, jer nije usklađen sa osnovnim zakonom o koncesijama.

Predsjednica skupštinskog Zakonodavnog odbora koji je utvrdio nezakonitost predloga, Maja Vukićević kazala je da je bivša vlast 2019. godine iz osnovnog Zakona o koncesijama uklonila igre na sreću i da je od tada sporna svaka izmjena Zakona o igrama na sreću, kao i da su od tada upitne sve koncesije za ovu oblast koje su izdavane.

“Sumnjam da je neko to namjerno uradio kako bi određenim priređivačima omogućio da beskonačno priređuju igre na sreću. Potrebno je istovremeno izmijeniti oba zakona”, kazala je Vukićević.

Vlada je planirala da povećanjem dijela koncesionih naknada za priređivače on-line igara i za kazina, u narednoj godini poveća ove prihode sa 18 na 35 miliona eura.

Poslanici PES-a sada navode da je izmjena Zakona o koncesijama neophodna kako bi se u skupštinsku proceduru vratio predlog izmjena zakona o igrama na sreću. Predlažu da se oba uvrste po hitnom postupku, kako bi se omogućila veća naplata ovih prihoda u 2024.

Bonus video: