Radnici jame Biočki stan blokirali rudokop Seoca

Ako do 31. decembra Veselin Pejović ne dođe na Seoca radnici su poručili da su spremili iznenađenje za Uniprom metali ne želeći da kažu o kakvom iznenađenju je riječ

10694 pregleda 9 komentar(a)
Radnici jame Biočki stan, Foto: Svetlana Mandić
Radnici jame Biočki stan, Foto: Svetlana Mandić

Radnici jame Biočki stan blokirali su rudokop Seoca, u Župi nikšičkoj, u okviru kojeg je jama, jer im je rečeno da 31. decembra ostaju bez posla. U pitanju je 88 radnika.

„Od sadašnjeg poslodavca smo dobili informaciju da neće više nastaviti rad jer je Uniprom metali nezadovoljan sa izvođenjem radova. Po drugi put završavamo na Biro rada. Krivac je jasan. Maske su pale. Uniprom metali nas po drugi put šalje na Biro. Oćerali su Poljake, sad i Nove Boksite. Dokle više“, kazao je radnik Igor Krulanović.

Eksploatacija rude u Biočkom stanu obnovljena je sredinom ove godine, nakon više od godine prekida Pokrenule su je nikšićke firme Centar za reciklažu Nikšić i “RapAx”, koje su osnovale novu firmu pod nazivom “Novi Boksiti” i sa firmom Uniprom metali potpisali petogodišnji ugovor o poslovno- tehničkoj saradnji.

„Radnicu su odlučili da neće razgovarati sa predstavnicima firme Uniprom metali već samo sa Veselinom Pejovićem. Očekujemo da on dođe na Seoca i da se obrati radnicima“, kazao je Krulanović.

Krulanović
Krulanovićfoto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, rečeno im je da firmi Uniprom metali nije u interesu eksploatacija od 20.000 tona rude, a da im je Turska kompanija, navodno, obećala eksploataciju od 25 do 40.000 tona.

„Mi smo do sada proizvodili 20 hiljada tona na mjesečnom nivou, što je normalna proizvodnja. Novi Boksiti su radili potpuno normalnu proizvodnju, a bezbjednost radnika i uslove dovela na jedan pravi način. Uniprom metali je ušla u pregovore sa turskom kompanijom koja radi raub sistem u kopu Đurakov do da oni sada rade ovdje, a vlasnike Novih Boksita su naćerali da prodaju mašine. Prema nezvaničnim informacijama turska kompanija im je obećala proizvodnju od 25 do 40 hiljada tona mjesečno. Mi ne smijemo dozvoliti, to je kraj rudnika i skraćivanje našeg radnog vijeka", kazao je Krulanović.

„Zeta Mine“ je turska kompanija sa kojom Uniprom metali planira da potpiše ugovor o tehničko-poslovnoj saradnji za rudokop Seoca. Riječ je o firmi koja vrši eksploataciju na površinskom kopu Đurakov do u Župi nikšićkoj.

Krulanović i radnici su pozvali ministra energetike i rudarstva Sašu Mujovića, Opštinu Nikšić i mjesnu zajednicu, da se uključe u rješavanje problema.

„Mi smo imali razgovor sa predstavnicima Uniprom metala i turskom kompanijom i oni su glatko odbili naše zahtjeve. Naši zahtjevi su bili da 88 radnika dobiju stalno rješenje i da proizvodnju ograniče na 22 hiljade tona. To su zahtjevi za dobrobit radnika, jer nam je cilj da radimo što duži period, a ne kao što se desilo sa svim kopovima u Župi. Ostala je još ova jama koja je srce rudnika. Došlo je vrijeme da se srce iščupa, ali im poručujemo da to nećemo dozvoliti“, poručio je Krulanović.

Ako do 31. decembra Veselin Pejović ne dođe na Seoca radnici su poručili da su spremili iznenađenje za firmu Uniprom metali ne želeći da kažu o kakvom iznenađenju je riječ.

Jedan od osnivača Novih Boksita Ivan Ivanović kazao je da će sa koncesionarom sporazumno raskinuti ugovor.

"Nijesu bili zadovoljni našim radom i rečeno nam je da su našli podizvođača koji će kvalitetnije raditi ovaj posao i da će pružiti priliku svim zaposlenima da rade. Dobili smo ponudu od firme Zeta Mine da im prodamo mašine, koju smo prihvatili. Još nije potpisan ugovor sa njima", dodao je.

Uniprom metali: Ugovor raskinut zbog niza nepravilnosti i nepoštovanja projekta

Iz firme Uniprom metali potvrdili su da su sa kompanijom Novi Boksiti sporazumno raskinuli ugovor zbog, kako su istakli, više nepravilnosti i nepoštovanja rudarskog projekta, a koje je u kontinuitetu inspektor pronalazio u radu pomenute firme.

„Postoji rudarski projekat, ovjeren od strane države, i eksploatacija rude mora da se vrši prema ovom projektu. Svako odstupanje i nepoštovanje ovog projekta podliježe krivičnoj odgovornosti. Svakog mjeseca dolazi rudarski inspektor i vrši kontrolu radova na eksploataciji rude crvenog boksita iz jame Biočki stan, kao i usklađenost sa rudarskim projektom. Ukoliko postoje neke nepravillnosti, rudarski inspektor daje rok do kada morate otkloniti te nepravilnosti po važećem rudarskom projektu. Nakon više kontrola, pod odgovornošću firme Novi Boksiti, svaki put su ustanovljene nepravilnosti i s obzirom da ni do danas nijesu otklonjene, Uniprom metali je sporazumno raskinuo ugovor“, navodi se u odgovoru firme Uniprom metali.

Dodaju da rade isključivo po zakonu i propisima o rudarstvu i da od toga ne žele da odstupe i da je to glavni razlog zbog koga je došlo do sporazumnog raskida ugovora.

„Minimalne količine u jami Biočki stan su 330.000 tona godišnje po ugovoru o koncesiji. Od 2016, godine, kada je firma Uniprom metali otvorila jamu Biočki stan, nikada nije postignuta ta količina. Po odobrenom rudarskom projektu planirano je godišnje 500.000 tona gdje se, srazmjerno povećanoj proizvodnji, povećava dio koncesione naknade koja pripada Opštini Nikšić i državi Crnoj Gori“, stoji u odgovoru.

Navode da je firma Novi Boksiti, od juna do kraja decembra eksploatisala ukupno 127.189 tona, kao i da je prethodni podizvođač, Bumech Crna Gora, ostavio pripremljeno radilište sa 800 metara otkopnih hodnika.

„Firma Novi Boksiti nije vršila pripremne radove kroz krečnjak, što im je bili obaveza prema projektu, već su samo vršili otkopavanje pripremljene rude. Sve je konstatovano u zapisnicima nadzornog inženjera i više puta su opominjani da moraju započinjati pripremne radove, što ni do današnjeg dana nije ispoštovano s njihove strane te smo morali prekinuti ugovor“, navode iz Uniprom metali.

Uz odgovore, poslali su i zapisnik nadzornog inženjera, rješenja rudarskog inspektora o nepravilnostima koje su ustanovljene za vrijeme rada podizvođača Novi Boksiti i fotografije u jami Biocki stan na kojima se, kako tvrde, vide nepravilnosti na koje je rudarski inspektor ukazao.

„Nakon raskida ugovora s Bumech Crna Gora, 50 radnika je ostalo bez posla. Bez obzira što Uniprom metali nijesu imali nikakvu obavezu prema njima, ipak smo njihovim porodicama i njima pet mjeseci uplaćivali po 450 eura. Iskreno, ne znamo privatnu firmu u svijetu koja ovo radi. Naravno, radnici koji su tada pokazali zahvalnost na način što su slali zahvalnice za sve učinjeno, jutros su, neki od tih istih radnika, blokirali rad Uniprom metalima. Vjerujemo da je i to neki način zahvalnosti. Svakome na obraz. Svakako, 3. januara će pojedinačno biti pozvani na razgovor svi radnici nakon čega ćemo, u odnosu na uslove koje ispunjavaju, ali i koje su imali u firmi Novi boksiti, otvoriti radna mjesta za one koji žele da rade“, poručili su iz kompanije Uniprom metali

Bonus video: