HG "Budvanska rivijera" profitirala četiri miliona, o Mogrenu odlučuje Vlada

Predsjednik Odbora direktora HG "Budvanska rivijera" Mijomir Pejović rekao da je to preduzeće godinu završava sa najboljim poslovnim rezultatom u posljednjih 20 godina

4266 pregleda 4 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Vuk Lajović
Sa konferencije za novinare, Foto: Vuk Lajović

Najveća crnogorska hotelska kompanija, Hotelska grupa "Budvanska rivijera", koja je u većinskom vlasništvu države, ove godine ostvarila je profit od četiri miliona eura, što je najbolji poslovni rezultata u proteklih dvije decenije.

Da li će hotel "Mogren" naspram Staroga grada biti dat u dugoročni zakup nekom svjetskom hotelskom lancu, ili će ga o svome trošku rekonstruisati "Budvanska rivijera" odlučiće Vlada.

To je na današnjoj, tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare saopštio predsjednik odbora direktora HG "Budvanska rivijera" Mijomir Pejović.

"Na današnjoj sjednici Odbora direktora ćemo donijeti strategiju razvoja Društva za period 2024-2029. godine , to će biti prvi put da imamo detaljan akt koji će trasirati pravce razvoja najveće crnogorske hotelske grupe. Strategija sadrži detaljnu analizu turizma na globalnom nivou u Crnoj Gori i Budvanskoj rivijeri, analizu dosadašnjeg poslovanja i strateške pravce razvoja", naglasio je Pejović.

Dodao je da će sastavni dio strategije biti i akcioni plan koji sadrži detaljan pregled aktivnosti za implementaciju strateškog akta.

Pejović je naglasio da Budvanska rivijera ovu godinu završava sa najboljim poslovnim rezultatom u posljednjih 20 godina, sa skoro četiri miliona profita, što daje vjeru da i narednih godina mogu ostvariti još bolje rezultate.

"Na današnjoj sjednici odbora će usvojiti i analizu mogućih pravaca razvoja hotela "Mogren" sa kojom ćemo upoznati premijera i ministra turizma i sa kojima očekujemo da ćemo tokom januara održati sastanak i donijeti definitivnu odluku. Ono što sigurno mogu da kažem da ćemo naredne godine pokrenuti aktivnosti što se tiče hotela 'Mogren'", kazao je Pejović.

Pejović smatra da bi najbolji put razvoja "Mogrena" bio davanje u zakup nekom svjetskom hotelskom lancu.

"Podsjetiću vas da Budva iako je crnogorska metropola turizma nema ni jedna hotel svjetskog hotelskog lanca. U svim primorskim gradovima imate svjetske hotelske brendove. Dovođenjem svjetskog hotelskog brenda za "Budvansku rivijeru" bilo bi od neprocjenjivog značaja, da i tokom zimskog perioda godine mogu da obezbijede da hotel radi 12 mjeseci, da ne pominjem šta bi to značilo za okruženje, grada kada bi imali visokoplatežne goste. Na kraju odluku će donijeti Vlada, da li ćemo mi finansirati ili će ići u zakup. Mi smo spremni za svaku varijantu“, istakao je Pejović.

On je najavio da će naredne godine biti adaptirana još četiri bloka Turističkog naselja "Slovenska plaža".

"Zbog tehničkih zastoja nijesmo bili u mogućnosti da uradimo za predstojeću sezonu, već će radovi početi 1. novembra. U oktobru smo se obratili Opštini Budva sa predlogom da se u petogodišnji Plan privremenih objekata na prostoru hangara Jadranskog sajma, koji je u vlasništvu 'Budvanske rivijere' na toj lokaciji predvidi kongresni centar, što će biti ne samo ponuda Hotelske grupe, nego i cijele Budve", naveo je Pejović i najavio da će naredne godine biti svečano obilježeno i 40 godina od otvaranja TN "Slovenska plaža".

Gregović: Dobit za 1,6 miliona eura veća nego rekordne 2019.

Izvršni direktor Jovan Gregović kazao je da je Hotelska grupa "Budvanska rivijera" u svojim pet hotela tokom poslovne 2023. ostvarila 434.914 noćenja, što je povećanje prometa za 41 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

"Društvo je prihodovalo 24.292.282 eura. Poređenja radi u 2019. koja se u analizama uzima kao referentna poslovna godina, prihodi su iznosili 21.957.509 eura , što je za 2.334.773 eura manje nego ove poslovne godine. U ovom trenutku projekcija poslovnog rezultata na kraju 2023. godine je ostvarivanje poslovne dobiti u iznosu od 3,8 miliona eura, dok je 2019. iznosila 2.211.693 eura, što znači da je poslovna dobit veća za 1,6 miliona nego rekordne 2019. godine", kazao je Gregović.

Bonus video: