Božović potpisao za posao od 1,3 miliona

U spuškoj ćeliji donio odluku da kompaniji “Asfalt-beton gradnja” gradi gradsku infrastrukturu

14761 pregleda 6 komentar(a)
Blizikuće i Carsko selo, Foto: Vuk Lajović
Blizikuće i Carsko selo, Foto: Vuk Lajović

Pritvoreni predsjednik Opštine Budva Milo Božović je, na predlog opštinske Komisije za sprovođenje postupka javne nabavke, donio još dvije odluke kojim se podgoričkoj kompaniji “Asfalt-beton gradnja” ustupa izvođenje radova na investicionom održavanju gradske infrastrukture, ali i izgradnja puta u naselju Blizikuće iznad Svetog Stefana.

Obje odluke Božović je 5. decembra, u šta su “Vijesti” imale uvid, potpisao u spuškoj ćeliji Istražnog zatvora.

“Vijesti” su objavile da je istog dana potpisao i odluku kojom se najveći kapitalni infrastrukturni projekt, rekonstrukcija dviju gradskih ulica u centru grada, vrijedan tri miliona eura, dodjeljuje podgoričkoj kompaniji “Bemax”, biznismena Ranka Ubovića, čiji je podugovarač firma “BB Solar” iza koje stoji Blažo Đukanović, sin nekadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića.

Ponuda “Asfalt-beton gradnje” bila je jedina i prvorangirana u postupku izbora najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na investicionom održavanju gradske infrastrukture. Procijenjena vrijednost javne nabavke je 322.314 eura, dok je ponuda te podgoričke kompanije bila 322.208 eura.

Na drugom tenderu za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju puta sa pratećom infrastrukturom “Asfalt-beton gradnja” dala je zajedničku ponudu sa kompanijama “Đurković” i “Breznamont” iz Nikšića, rožajskom “Tofi”, “Hidromont inženjeringom” i “GeotinMNE” iz Podgorice.

Opštinska komisija je tu ponudu ocijenila prvorangiranom i ispravnom. Na tenderu su dostavljene još dvije ponude.

Procijenjena vrijednost javne nabavke je 1.033.057 eura, dok je zajednička ponuda kompanije “Asfalt-beton gradnja” bila 1.032.758 eura.

Kompanija “Asfalt-beton gradnja” je i u vrijeme dok je gradom upravljao Marko Carević zaključila ugovor za investiciono održavanje gradske infrastrukture.

Radi se o dvije odluke kojima se podgoričkoj kompaniji ustupa izvođenje radova na investicionom održavanju gradske infrastrukture, ali i izgradnja puta u naselju Blizikuće iznad Svetog Stefana

Angažovanje ove kompanije problematizovala je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) koja je u maju 2020. podnijela Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv tadašnjeg gradonačelnika Marka Carevića, okrivljujući ga što je asflatiranje saobraćajnica dodjeljivao podgoričkoj kompaniji “Asfalt beton”, kako bi zapravo njegova firma “Carinvest”, kao podizvođač obavljala milionski posao.

Iz MANS-a su tada objavili informaciju da je Carević sa podgoričkom kompanijom “Asfalt-beton gradnja” zaključio čak 11 ugovora, ukupne vrijednosti od skoro dva miliona eura, a da je za izvođenje radova ta kompanija koristila mehanizaciju Carevićeve privatne kompanije. SDT-u je tada dostavljena i obimna dokumentacija sa fotografijama, na kojima se vidi da je građevinska operativa “Carinvesta” bila angažovana na asfaltiranju saobraćajnica.

U oktobru 2020. Specijalno državno tužilaštvo, na čijem je čelu bio Milivoje Katnić, odbacilo je krivičnu prijavu MANS-a protiv Carevića zbog zloupotrebe službenog položaja.

Na Višem sudu je sada odluka da li će, kao što je to činio svih prethodnih osam i po mjeseci od kada je pritvoren zbog optužbi SDT-a da je učestvovao u švercu kokaina, dati saglanost da se službena dokumenta, pa i ugovori sa građevinskim kompanijama, unesu u spuški zatvor i potpišu. Kada Božović, koji jedino ima pravo potpisa, jer nije imenovao potpredsjednike, bude parafirao ugovore, Opština će zvanično moći da ustupi kompanijama poslove za koje postoji novac u gradskoj kasi.

Bonus video: