Rudari danas sa Mujovićem

Rudari su blokirali kop jer im je rečeno da se firma „Novi Boksiti“, koja je u junu sa Uniprom metali potpisala petogodišnji ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, povlači iz posla i da će radnici, njih 88, ostati bez posla

3573 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnje blokade, Foto: Svetlana Mandić
Sa jučerašnje blokade, Foto: Svetlana Mandić

Predstavnike rudara jame Biočki stan, koji su juče ujutro blokirali rudokop Seoca, u nikšićkoj Župi, danas u 13 časova primiće ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

Rudari su blokirali kop jer im je rečeno da se firma „Novi Boksiti“, koja je u junu sa Uniprom metali potpisala petogodišnji ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, povlači iz posla i da će radnici, njih 88, ostati bez posla. Posao na rudokopu Seoce preuzeće turska kompanija „Zeta Mine“, koja vrši eksploataciju ruda sa površinskog kopa Đurakov do.

Iz firme Uniprom metali saopštili su da je došlo do sporazumnog raskida ugovora sa „Novim boksitima“ zbog raznih nepravilnosti u radu koje je utvrdio rudarski inspektor i koje nijesu otklonjene, kao i zbog nepoštovanja rudarskog projekta. Tvrde da će 3. januara svi radnici pojedinačno biti pozvani na razgovor nakon čega će “otvoriti radna mjesta za one koji žele da rade”.

Rudari su najavili da neće prekidati blokadu dok Veselin Pejović, vlasnik firme Uniprom metali ne dođe na Seoca i ne razgovara sa njima, a pozvali su da se u rješevanje njihovog problema uključi ministar Mujović, Opština Nikšić i Mjesna zajednica Župa.

Bonus video: