Porodični biznis je veliki berićet

Pored petoro Metovića, zaposleno još 12 radnika
348 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2017. 19:11h

Vrijedna porodica Metović iz Zaljeva pravi je primjer porodičng biznisa i za mnogo veće sredine od barske.

Njihovo preduzeće "Metović international DOO" upravo je obilježilo 20 godina rada, i tom prilikom, svom osnovnom biznisu-servisu automobila sa tehničkim pregledom i osiguranjem, pridodali su i novi: otvorili su luksuzni restoran "Dinner Time" tik pored postojećih objekata, među kojima je i autoperionica.

U preduzeću danas rade Ramo Metović (63) koji je u porodici i započeo preduzetničku priču, njegova supruga Jasmina koja je direktor preduzeća, njihovi sinovi Enes i Sead koji su zaposleni u firmi od 1998, te snaha Jasmina, Enesova supruga.

Pored petoro Metovića, preduzeće zapošljava još 12 radnika.

Glava porodice Ramo, koji je u vode privatnog biznisa kročio još prije 27 godina, zadovoljan je što su mu ukućani kompletno angažovani "pod jednim krovom".

Ističe da je to siguran recept protiv široko rasprostranjene glavobolje od pitanja kako zaposliti djecu...

“Porodični biznis je veliki berićet u kući, vodi se više evidencija i o novcu i o svemu ostalom, nema brige oko zapošljavanja. To je sreća”, kaže za "Vijesti" Ramo.

Supruga, sinovi i snaha nisu imali vremena ni za priču, ni za fotografisanje. Enes, koji je jedno vrijeme radio i kao "bijelo osoblje" na putničkim brodovima, opasao je kecelju i radi kao kuvar u kuhinji, majka Jasmina kad sa snahom ne ispisuje polise osiguranja, svrati do restoranskog šanka da pomogne Seadu, koji pola radnog vremena provede uz kafemat, a drugu polovinu u servisu.

Ramo ističe da u privatnom, pa još i porodičnom biznisu, nema "komocije" kao u državnim firmama.

"Kad si privatnik, nemaš radno vrijeme, ako treba radi se čitav dan. Da bi uspio, treba i vjerovati u sebe, ako se desi neki pad u karijeri, odmah se treba pridići, nastaviti dalje. Nema oklijevanja”, priča Ramo.

Pri tom, bitno je, kako kaže, planirati biznis, upotrijebiti dostupne resurse onda kada je to najcjelishodnije.

Primjer je upravo i njihov restoran, za koji je kamen temeljac položen prije punih šest godina, koliko se čekalo da se poslože sve kockice, odnosno obezbijede sredstva, radna snaga, dozvole...

"Očekujemo sada kategorizaciju, i to visoku. Za restoran smo se odlučili jer smo imali veliki parking, a vidjeli smo i da treba mjesto za klijente koji čekaju uslugu”, kazao je Ramo Metović.

Na pitanje "Vijesti“ kako su porodični akcionari raspodijelili svoje učešće u "upravljačkoj strukturi", Ramo se prvo nasmijao, a onda rekao da se u firmi ne gleda "ko komanduje".

“Ovdje svi komanduju, jer je firma zajednička”.

Galerija

Bonus video: