Dopune Zakona o IRF: Profesionalizuju funkciju predsjednika Odbora direktora

Poslanik PES-a Vasilije Čarapić pojasnio je da žele da ta funkcija bude jača, stabilnija i nezavisnija

5878 pregleda 1 komentar(a)
Čarapić na sjednici, Foto: Printscreen YouTube
Čarapić na sjednici, Foto: Printscreen YouTube

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet razmotrio je dopune Zakona o Investiciono-razvojnom fondu (IRF), prema kojima će predsjednik Odbora direktora IRF-a funkciju vršiti profesionalno a članovi odbora honorano.

Dopune je predložio poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić, a očekuje se da budu usvojene na današnjem plenumu Skupštine.

Osim toga, predloženo je da se odbor imenuje na pet godina i da može biti ponovo imenovan. Prema dosadašnjem rješenju, članove Odbora direktora je imenovala i razrješavala skupština IRF-a pri čemu je odbor imao tri člana.

“Postojećim zakonom su članovi odbora direktora funkciju vršili honorarno. U cilju odgovornijeg rukovođenja, efikasnijeg upravljanja i kvalitetnijeg nadzora tekućeg poslovanja IRF-a, predlaže se da članovi odbora direktora svoju funkciju vrše profesionalno”, navodi se u obrazloženju.

Predsjednik Odbora za ekonomiju Mirsad Nurković je naglasio da Vlada još nije dala mišljenje na predlog ovog Zakona o IRF-u.

Čarapić je pojasnio da je razgovarao sa izvršnom vlasti i IRF-om i da im je cilj da profesionalizuju poziciju predsjednika Odbora direktora, kako bi se ta funkcija ojačala i učinila nezavisnijom i samostalnijom.

Na sjednici je razmatran i prihvaćen amandman Demokratske Crne Gore, kojim se predlaže da Odbor direktora IRF-a ima pet članova koji se biraju na pet godina, ali i da se mogu ponovo birati.

Poslanica tog poslaničkog kluba Anđela Vojinović pojasnila je da žele da uklone koliziju koja postoji između Zakona o IRF-u i Zakonu o privrednim društvima. Dodala je da po lex specialisu za IRF, Odbor direktora ima tri člana dok je po Zakonu o privrednim društvima predviđeno da ima pet.

Odbor za ekonomiju je Skupštini predložio i izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit pravnih lica, Zakona o koncesijama, Zakona o igrama na sreću i Zakona o Centralnoj banci Crne Gore.

Bonus video: