Zakon zakasnio da se naplati porez na "prodaju" Bemaksa

Novi Zakon omogućava poreskim vlastima da sami utvrde stvarnu vrijednost firme prilikom prodaje. Bemaks lani promjenio vlasnika za 750 hiljada eura iako je njegova imovina u bilansu vrijedila 142 miliona eura

11556 pregleda 14 komentar(a)
Sa jedne od prethodnih sjednica Odbora, Foto: Printscreen YouTube
Sa jedne od prethodnih sjednica Odbora, Foto: Printscreen YouTube

Odbor za ekonomiju predložio je da se usvoje izmjene Zakona o porezu na dobit koje se najviše odnose na usklađivanje sa direktivom EU, spriječavanje evezije - izbjegavanje poreza i mogućnost da poreske vlasti kod prodaje pravnih lica utvrde stvarnu vrijednost kompanije koja je predmet prodaje i da ona bude poreska osnovica a ne suma navedena u samom kuporodajnom ugovoru.

Poslanik Nove Dejan Đurović kazao je da je ovaj zakon zakasnio i pitao koliko bi država naplatila poreza da je ovaj Zakon postojao kada je prodavan Bemaks.

"Kompanija od preko sto miliona kupljena je po cijeni od jednog kamiona. Evo koliko nas je ovdje mogli bi skupiti novca za taj porez koji je tada plaćen", kazao je Đurović

"Vijesti" su prošle godine napisale da je Ivan Ubović kupio "Bemaks" za 750 hiljada eura od tadašnjeg zvaničnog vlasnika Veselina Kovačevića. Ukupna imovina kompanije je u bilansu stanja tada bila procjenjena na 142 miliona eura.

Ivan Ubović je sin biznismena Ranka Ubovića, koji je od početka važio za stvarnog vlasnika kompanije i koji je svojim poslovnim i prijateljskim vezama sa prethodnom vlašću obezbijedio dobijanje brojnih poslova za kompaniju.

Sumnju da Kovačević ovim ugovor nije ni prodavao kompaniju već samo svoje ime u registru, pojačava i to što je i sam u novembru prošle godine u emisiji “Načisto” na TV Vijesti kazao da nije jedini vlasnik.

Kovačević je tada kazao da je pored njega neformalni vlasnik “Bemaxa” Ranko Ubović, iako se njegovo ime nikada nije pominjalo u dokumentaciji kompanije. Tada nije želio da komentariše spekulacije da iza kompanije stoji i Milan Roćen, dugogodišnji savjetnik predsjednika Mila Đukanovića.

Na pitanje Đurovića, reagovala je direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem Biljana Peranović navodeći da ne zna koliko je tada na tu transakciju plaćeno poreza.

Bonus video: