Drašković: Kome je u interesu da pod maskom radničkih prava, finansijski uništava Aerodrome?

Izvršni direktor ACG smatra da Sindikat opstruira dogovor sa menadžmentom oko uvećanja plata u toj kompaniji, pa se direktno obratio radnicima

8492 pregleda 7 komentar(a)
Drašković, Foto: Boris Pejović
Drašković, Foto: Boris Pejović

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG) Vladan Drašković obratio se juče otvorenim pismom svim zaposlenima u toj državnoj kompaniji zbog kako je naveo, sumnje da radnicima predstavnici sindikata "nepotpuno prikazuju važne okolnosti“ u vezi višemjesečnih pregovora oko izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora u ACG, odnosno povećanja plata i poboljšanja statusa zaposlenih.

Drašković je naglasio da je poslovodstvo predlagalo sindikatu da zajednički, u neposrednom kontaktu i pred svim zaposlenima, dvije strane izlože argumente za svoje stavove u vezi izmjena i dopuna Kolektivnog ugiovora, ali da je ta inicijativa odbijena.

Stoga se on uslijed, kako je naveo „mogućih narastajućih posljedica“, odlučio da se javno obrati svim zaposlenima u ACG.

"Za povećanje zarada se zalažem od prvog dana. Smatram neprimjereno dugim period mirovanja zarada i uvažavam činjenicu da je u međuvremenu inflaija učinila svoje. Zauzvrat očekujem da se kao temelj za uvećanje upotrebi poboljšani Kolektivni ugovor koji bi se suštinski izmijenio u dva dijela", istakao je Drašković pojašnjavajući da se izmjenje odnose na utvrđivanje načina obračuna zarada, odnosno na uvođenje varijabila vezanih za održavanje stručnih licenci osoblja i uslova radne sredine.

"Utvrđivanje načina obračuna pri čemu bi postojeći nivo zarada po automatizmu bio ne samo sačuvan, već i uvećan. Na ovakvo rješenje naslanjalo bi se i paralelno ispregovarano uvećanje zarada. Tako bi smo u konačnom dobili veće zarade po dva osnova, ali uz eliminacju prostora za iscrpljujuće, spekulativne i hazarderske tužbe čiji je prvi talas ovih dana pred Vrhovnim sudom Crne gore doživio debakl", obrazložio je Drašković aludirajući na činjenicu da je Vrhovni sud donio petanestak konačnih presuda u kojima je odbio odštetne zahtjeve radnika koji su tužili ACG za navodno im neisplaćeni tzv. startni dio zarada.

Izvršni direktor radnicima je poručio da menadžment traži izmjenu Kolektivnog ugovora u dijelu mogućnosti uvođenja varijabila vezanih za održavanje stručnih licenci osoblja i uslova radne sredine "kao mjeru razdvajanja rada od nerada, pogotovo u dijelu koji je vezan za sumnjiva sezonska bolovanja i gubitak licenci".

Naglasio je da je sindikat od toga djelimično prihvatio samo prvu opciju vezanu za utvrđvanje načina obračuna zarada, pri čemu je sindikat insistirao da se svim zaposlenima u ACG plate povećaju od šest odsto za one sa najvećim koeficijentima, do čak 27 odsto za radnike koji imaju najmanje koeficijente.

"Sindikat je odbio opciju uvođenja varijabila i time ispoljio oblik saučesništva u prekomjernom zapošljavanju jer zloupotrebe u bolovanjima i (ne)odrđavanju licenci, direktno otvaraju vrata za dopunu radne snage. Kako rizici koji proizilaze iz važećeg rješenja i neusklađenosti sa Opštim kolektivnim ugovorom zahtijevaju hitan kompromis, izrazio sam spremnost da prihvatim i ove uslove. Ali od tada sindikat ćuti, što dovodi u sumnju iskrenost namjere da se postigne dogovor“, poručio je izvršni direktor ACG svim zaposlenima u toj kompaniji.

Drašković je radnike uputio da oni stoga predstavnike sindfikata upitaju zašto pitanja zarada nisu giodinama rješavana, u čijem intersu se godinama drže na snazi „odredbe koje su generisale kontroverzne višemilionske isplate i višemilionske odštetne zahtkeve“, te „što je tačno loše u namjeri menadžmenta da poveća zarade, uz zaustavljanje daljih tužbi“ radnika prema kompaniji.

"Kome odgovara otezanje pregovora i da li su radnici taoci ovakvog pristupa? Kome je interes da se pod maskom radničkih prava, sistem ACG gura u neodrživost? Što će se desiti ako ACG-u preostane jedino opcija jednostranog izlaska iz Kolektivnog ugovora“, zapitao se izvršni direktor ACG Vladan Drašković u svom javnom obraćanju svim zaposlenima u toj kompaniji.

Bonus video: