Upitna uplata depozita za klađenje u trafikama i preko e-bankinga

Ukoliko se ukinu posrednici, većina prometa bi bio keš u kladionicama zbog čega bi bilo potrebno otvaranje više kladioničarskih mjesta

13649 pregleda 67 reakcija 5 komentar(a)
Sa jedne od prethodnih sjednica Odbora, Foto: Printscreen YouTube
Sa jedne od prethodnih sjednica Odbora, Foto: Printscreen YouTube

Odbor za ekonomiju dao je saglasnost na izmjene Zakona o koncesiji i izmjene Zakona o igrama na sreću, s tim što je ostavljen prostor da se doda još jedan amandman na zakon o igrama na sreću koji bi precizirao planirana ograničenja kod uplata novca na depozitni račun igrača kod priređivača.

To bi trebalo da se uradi u narednih nekoliko sati, jer je Skupština lanirala da do ponoći razmatra sve predložene zakone koji su na dnevnom redu.

Izmjenama Zakona o koncesijama se oblast igara na sreću vraća u ovaj zakon, odakle je izbrisana 2019. godine. Brisanje igara na sreću iz osnovnog zakona o koncesijama stvarilo je pravnu prazninu i onomogućavalo usvajanje bilo kakvih novih izmjena zakona o igrama na sreću.

Usvajanje tih izmjena omogućava da na snagu stupe izmjene zakona o igrama na sreću koje je Vlada predložila, kada budu usvojene.

Vlada predloženim izmjenama zakona o igrama na sreću uvodi varijabilnu koncesiju za priređivače on-line igara na sreću, kao i fiksnu od 10.000 eura za svaki pojedinačnu obast igara na sreću preko on-line sistema - kladioničarske, kazinske i lutrijske igre. Do sada je plaćana jedna koncesija od 10.000 za sve on-line igre.

Novi iznosi koncesija važiće za priređivače koji dobiju koncesije nakon stupanja na snagu ovih izmjena, a priređivači koji imaju važeće koncesije plaćaće dosadašnje iznose koncesija.

Predstavnica Udruženja priređivača Montenegro bet Jovana Klisić kazala je da su oni saglasni sa povećanjem koncesija i da jedino nisu saglasni sa novim članom 68f koji ograničava da se uplate na depozite igrača mogu obavljati samo platnim karticama i u prostorijama priređivača igara na sreću.

Time se ukida dosadašnja mogućnost da se uplate depozita na račun igrača može obaviti i na trafikama kao i sistemom e-bankinga.

Klisić je kazala da uplata depozita preko posrednika firmi koje su vlasnici trafika ili e-bankinga i banaka, je sigurniji način nego uplata keša direktno kod priređivača.

"Ulata depozita kod trafika prolazi i kod PDV sistem jer oni na posredničku uslugu plaćaju PDV. Taj uplaćeni depozit se sa njihovog računa prebacuje na naš račun i sve je moguće kontrolisati. Takođe i kod e-bankinga i banaka. Ukidanjem posrednika prilikom uplata depozita će dovesti do povećanja ulata kešom u samim kladionicama. To će dovesti do gužbi i potreba otvaranja novih kladionica kao uplatnih mjesta", kazala je Klisić.

Poslanicima su bili djelimično prihvatljive njene primjedbe, zbog čega su zatražili konsultacije i najavili amandmansko djelovanje.

Bonus video: