Skupština usvojila izmjene Zakona o CBCG, IRF-u, igrama na sreću, porezu na dobit...

Poslanici dali zeleno svjetlo za propise kojima se uređuju privredno i bankarsko poslovanje ali i sektor priređivača igara na sreću

18542 pregleda 25 reakcija 2 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Printscreen YouTube
Sa sjednice, Foto: Printscreen YouTube

Skupština je usvojila izmjene Zakona o Centralnoj banci Crne Gore (CBCG), dopunu Zakona o koncesijama, izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću i porezu na dobit, ali i dopune Zakona o Investiciono-razvojnom fondu (IRF).

Izmjenama zakona o CBCG se stvara osnov da se iz državnog budžeta ne nadoknađuje gubitak koji je ta institucija imala zbog pada tržišne vrijednosti obveznica, u koje je ulagala državni novac.

Ovo rješenje je predloženo nakon konsulatacija sa drugim centralnim bankama, Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i eksternim revizorima.

Zakon o porezu na dobit najviše se odnosi na usklađivanje sa direktivom EU, odnosno sprječavanje evazije - izbjegavanje poreza i mogućnost da poreske vlasti kod prodaje pravnih lica utvrde stvarnu vrijednost kompanije koja je predmet prodaje i da ona bude poreska osnovica a ne suma navedena u samom kuporodajnom ugovoru.

Izmjenama Zakona o koncesijama se oblast igara na sreću vraća u ovaj zakon, odakle je izbrisana 2019. godine. Brisanje igara na sreću iz osnovnog zakona o koncesijama stvarilo je pravnu prazninu i onomogućavalo usvajanje bilo kakvih novih izmjena zakona o igrama na sreću. Usvajanje tih izmjena omogućava da na snagu stupe izmjene zakona o igrama na sreću koje je Vlada predložila, kada budu usvojene.

Izmjenama zakona o igrama na sreću uvodi varijabilnu koncesiju za priređivače on-line igara na sreću, kao i fiksnu od 10.000 eura za svaki pojedinačnu obast igara na sreću preko on-line sistema - kladioničarske, kazinske i lutrijske igre.

Do sada je plaćana jedna koncesija od 10.000 za sve on-line igre.

Kada je su u pitanju dopune Zakona o Investiciono-razvojnom fondu (IRF), prema njima će predsjednik Odbora direktora te intitucije funkciju vršiti profesionalno a članovi odbora honorano. Osim toga, predloženo je da se odbor imenuje na pet godina i da može biti ponovo imenovan.

Prihvaćen je i amandman Demokrata, kojim se predlaže da Odbor direktora IRF-a ima pet članova koji se biraju na pet godina, ali i da se mogu ponovo birati.

Bonus video: