Pitali smo ličnosti iz javnog života: Koji ekonomski događaj je obilježio 2023. godinu

10337 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na pitanje "Koji ekonomski događaj je obilježio 2023. godinu", za "Vijesti" su odgovarale ličnosti iz različitih sfera javnog života Crne Gore.

Sindikalna potrošačka korpa

Objavljivanje prve Sindikalne potrošačke korpe koju je izradio Centar za edukaciju, informisanje i sindikalno istraživanje Unije slobodnih sindikata.

Mihajlović
Mihajlovićfoto: Savo Prelević

Najava Monstata da od 2024. godine više neće objavljivati podatke o minimalnoj potrošakoj korpi bila je dodatna motivacija za USS otpočne rad na izradi sindikalne potrošačke korpe koja je, za razliku od Monstatove, prikazala realne troškove prosječnog domaćinstva u Crnoj Gori. Rezultati, objavljeni 1. 12. 2023. godine, pokazali su da je četvoročlanoj porodici potrebno 1850 eura kako bi zadovoljila stvarne, ali ne i sve, potrebe tokom jednog mjeseca.

Zamjenica generalnog sekretara USSCG

Ivana Mihajlović

Rekordni prihodi od turizma

Rekordni prihodi u turizmu za 2023. godinu doprinijeli su djelimičnom oporavku crnogorske ekonomije. Takav rezultat bio je uslovljen ruskom invazijom na Ukrajinu i činjenicom da je ogroman broj stranih državljana svoj posao i kapital preselio u Crnu Goru.

Milovac
Milovacfoto: Printscreen YouTube

Međutim, već sada nedostaje ozbiljna analiza ovogodišnje sezone i jasno razgraničenje onoga što u narednom periodu predstavljati realne izvore turističkih prihoda, od novca koji je jednokratno uložen u npr. nekretnine od strane onih kojih su Crnu Goru vidjeli kao sklonište od sukoba u Ukrajini.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a

Dejan Milovac

Rast prihoda, ali i javne potrošnje

Sa jedne strane, rast BDP-a i prihoda koji je dominantno rezultat rasta potrošnje prouzrokovane prilivom nerezidenata iz Rusije, Ukrajine i Turske, kao i nivoom cijena odnosno inflacijom.

Mugoša
Mugošafoto: Savo Prelević

Sa druge strane veoma problematičan rast javne potrošnje, posebno neproduktivne, za razliku od nezadovoljavajuće dinamike realizacije kapitalnih investicija koje treba da generišu nove poslove i dodatnu vrijednost.

Poslanik

Boris Mugoša

GKU za upravu i stambeno-komunalnu djelatnost

Primjena Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa doprinijela je uvećanju izdataka opština za bruto zarade zaposlenih i do 30%. Dodatni udarac je zadao Granski kolektivni ugovor za stambeno-komunalnu djelatnost čija će primjena drastično povećati izdatke za zarade zaposlenih u ovoj oblasti u svim opštinama i do 15 miliona.

Manojlović
Manojlovićfoto: Vijesti

Primjena ovih propisa produbljuje nelikvidnost velikog dijela opština, a može prouzrokovati i stečajeve velikog broja opštinskih preduzeća. Zbog toga je od posebnog značaja da opštine budu uključene i konsultovane u pripremi svih propisa kojima se regulišu njihova prava i obaveze.

Generalna sekretarka Zajednice opština Crne Gore

Mišela Manojlović

Bonus video: