Orlandić sprema krivičnu prijavu protiv Aerodroma Crne Gore

Bivši direktor Aerodroma Crne Gore drugi put u sudskom postupku dobio presudu u svoju korist protiv doskorašnjeg poslodavca

20891 pregleda 13 komentar(a)
Smijenjen tri mjeseca prije isteka mandata: Danilo Orlandić, Foto: Savo Prelević
Smijenjen tri mjeseca prije isteka mandata: Danilo Orlandić, Foto: Savo Prelević

Podgorički Osnovni sud je presudio da je bivši direktor Aerodroma Crne Gore (ACG) Danilo Orlandić nezakonito otpušten sa te pozicije i nezakonitim je proglasio rješenje o otkazu njegovog ugovora o radu koje je Odbor direktora državne kompanije donio u oktobru 2021. godine. Sud jer odredio da državna kompanija Orlandiću nadoknadi sudske troškove od 605 eura.

Rješenje o otkazu Orlandić je dobio 21. oktobra 2021. godine, a prethodno je 8. aprila odlukom Odbora direktora razriješen funkcije izvršnog direktora, a njome mu je istovremeno tada konstatovan i prestanak ugovora o radu u toj firmi.Tada je odborom predsjedavao Nebojša Đoković (DF).

U pokušaju da izbjegnu plaćanje ugovorene visoke otpremnine Orlandiću zbog smjene prije isteka mandata na koji je biran, Odbor direktora tada ga šalje na godišnji odmor, a onda su mu u junu 2021. ponudili da potpiše aneks ugovora o radu kojim bi bio raspoređen na radno mjesto “stručnog saradnika za upravljanje ljudskim resursima i zajedničke poslove”. On taj aneks nije potpisao i nije ni dolazio na posao, pa mu je Odbor direktora 21. oktobra zbog “neopravdanog odsustvovanja sa posla” dao otkaz.

Presuda Osnovnog suda koja je donijeta krajem prošle godine je druga u korist Orlandića koji je 11. marta 2022. dobio pravosnažnu i izvršnu presudu Osnovnog suda kojom je ACG-u naloženo da mu zbog razrješenja tri mjeseca prije isteka mandata, ta firma isplati otpremninu od 66.986 eura sa zateznom kamatom.

Orlandić je “Vijestima” kazao da je ovo prvi korak koji će preduzeti protiv Odbora direktora zbog nepotrebne smjene sa mjesta izvršnog direktora tri mjeseca prije isteka mandata.

“To je već prouzrokovalo štetu za ACG u obliku otpremnine koja mi je naknadno isplaćena za razrješenje sa mjesta direktora prije isteka mandata na koji sam biran, a što se moglo izbjeći samo da je Odbor direktora sačekao tri mjeseca da mi istekne mandat i onda da dovede njima blizak kadar na to mjesto. Zbog toga što su ovako postupili sada ću protiv njih da podnesem krivičnu prijavu zbog štete koju su ovakvim ponašanjem i nepotrebnom smjenom izvršnog direktora koja je povukla za sobom isplatu otpremnine od 18 mjesečnih zarada oni nanijeli Aerodromima. Već sam protiv kompanije podnio i novu tužbu jer su mi članovi Odbora direktora nakon smjene sa mjesta direktora, nezakonito više od pola godine, zadržali moju radnu knjižicu i time mi uskratili pravo na rad kod nekog drugog poslodavca”, kazao je Orlandić.

Nakon što su 8. aprila 2021. smijenili Orlandića i dali mu otkaz, članovi Odbora direktora ACG su na istoj sjednici, za v.d. izvršnu direktorku preduzeća imenovali Anu Lončarević Badnjar. Ona je, međutim, samo nekoliko dana kasnije podnijela ostavku, pa je Odbor za novog v.d. direktora postavio člana tog tijela, sada pokojnog Ognjena Jovovića (DF). Početkom maja Odbor je raspisao međunarodni konkurs za izbor novog izvršnog direktora aerodromskog preduzeća, a na kojem je nešto kasnije, izabran vazduhoplovni stručnjak iz Makedonije Goran Jandreoski. On je međutim, nakon samo 13 mjeseci na toj funkciji, takođe smijenjen odlukom Odbora direktora čije je predsjedavanje od Đokovića u međuvremenu preuzeo Eldin Dobardžić (URA). I ova odluka je koštala ACG više desetina hiljada eura otpremnine koja je morala biti isplaćena Jandreoskom zbog smjene prije isteka mandata na koji je izabran. Zbog toga niko od članova Odbora direktora ACG nije prozivan na odgovornost od strane Vlade premijera Dritana Abazovića koja ih je imenovala, niti od strane nove Vlade premijera Milojka Spajića koja ih još drži na tim funkcijama.

Bonus video: