Razgovarali o Bilećkom jezeru: Naći rješenje za valorizaciju na korist Crne Gore i Nikšića

Mandić, Đukanović i Kovačević se sastali sa direktorom Elektroprivrede RS i gradonačelnikom Trebinja

6937 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Potrebno je što prije naći rješenje da se dio voda koje se nalaze u Bilećkom jezeru, a pripadaju Crnoj Gori, kao i koncesije u vidu zemljišta koje je potopljeno za potrebnju izgradnje samog jezera, valorizuju na korist i Crne Gore, a prvenstveno opštine Nikšić.

To je naglašeno na sastanku predsjednika Skupštine Andrije Mandića, predsjednika Odbora direktora Elektroprivrede Milutina Đukanovića, predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića i njihovih kolega iz Republike Srpske - generalnim direktorom Elektroprivrede RS Luke Petrovića i gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, kako je saopštio Kabinet predsjednika Skupštine Crne Gore.

Tokom sastanka je, dodaju, posebno istaknuta činjenica da su Nikšić i Trebinje u julu prošle godine postali gradovi pobratimi, čime je "samo ovjekovječena tradicionalna sloga koja krasi odnose ova dva grada u prošlosti".

"Kada je u pitanju energetski sektor, na sastanku je dominantno bilo govora o korišćenju hidropotencijala Bilećkog jezera, koje se jednim dijelom nalazi na teritoriji Crne Gore. Apostrofirano je da se što prije pronađe rješenje kako bi se dio voda koje se nalaze u Bilećkom jezeru, a pripadaju Crnoj Gori, kao i koncesije u vidu zemljišta koje je potopljeno za potrebnju izgradnje samog jezera, valorizuju na korist i Crne Gore, a prvenstveno opštine Nikšić", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su zaključili, kako se navodi, da je na ove i slične načine potrebno otvoriti dijalog o svim temama gdje postoje interesi jedne i druge strane i tako "dodatno jačati naše zajedničke veze". "U oblasti energetike postoji čitav niz tema koje treba u budućnosti otvoriti sa Republikom Srpskom, a interes Crne Gore je da to učini sa svim državama u regionu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: