Grinfildu zaplijenjena imovina u Crnoj Gori

Viši sud donio rješenje po nalogu SDT-a. Zbog sumnje u krivično djelo pranje novca, zaplijenjene nekretnine u Tivtu, kastodi računi i imovina u sefovima banke, akcije u firmama “Uniprom White Bauxite” i “Uniprom bentonite”...

59693 pregleda 119 reakcija 14 komentar(a)
Prevare radio preko ponzi šeme: Majkl Grinfild, Foto: Foto: EGFE
Prevare radio preko ponzi šeme: Majkl Grinfild, Foto: Foto: EGFE

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Viši sud u Podgorici je sredinom decembra blokirao imovinu Majkla Dejvida Grinfilda i pravnog lica “PM Residence” i drugih povezanih fizičkih i pravnih lica.

To su učinili zbog sumnje u krivično djelo pranje novca.

Rješenje o privremenoj mjeri obezbjeđenja ove imovine Viši sud je objavio u Službenom listu.

Sud u Tel Avivu osudio je u u martu američko-izraelskog državljanina Majkla Ben-Arija, poznatog i pod lažnim identitetom Majkl Dejvid Grinfild, jer je kreirao i rukovodio Ponzi šemom kojom je prevarom stekao 150 miliona dolara, što se ujedno smatra i najvećom prevarom ikad izvršenom u Izraelu. Kako prenose izraelski mediji, Grinfild je u okviru sporazuma o nagodbi koji je prihvaćen od strane suda, priznao krivicu za optužbe - za tešku prevaru, falsifikovanje dokumenata i pranje novca.

Ponzi šema obično nudi investitorima visoke prinose, koristeći novac novih investitora za plaćanje starih dugova.

Ben Ari ili Grinfild bio je i poslovni partner sa crnogorskim biznismenom Veselinom Pejovićem, o čemu su “Vijesti” više puta pisale. Dio tog novca stečenog kriminalnim radnjama uložio je u firme u Crnoj Gori, kao i u Uniprom grupu Veselina Pejovića.

U rješenju Višeg suda se navodi da se shodno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću uvodi zabrana raspolaganja (otuđenja i opterećenja) stana u Tivtu od 135 metara kvadratnih sa garažnim mjestom od 13 kvadrata u vlasništvu Grinfilda, zatim garažnog mjesta od 13 kvadrata u zgradi u Tivtu i stana od 100 kvadrata u Tivtu čiji je kupac firma “PM Residence”, zatim zemljišta uz zgradu.

“Zabrana raspolaganja (otuđenja i opterećenja) nepokretnosti uz zabilježbu zabrane u katastru nepokretnosti iz 61.19 st. 1 tač. 2 Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću sljedećih nepokretnosti na kastodi računu kod Erste Bank vlasništvo Majkla Davida Grinfilda, izvrši zapljena imovine (stvari) koja se nalazi u sefu kod Zapad banke zakupljenom od strane Majkla Davida Grinfilda, na računu kod Hipotekarne banke zabrana otuđenja i opterećenja akcija ili udjela u privrednom društvu, uz upis zabrane u javne evidencije”, piše u rješenju Višeg suda.

Dalje, zabrana otuđenja i opterećenja u pravnom licu “Uniprom White Bauxite” iz Nikšića sa upisanim kapitalom 281.056,20 eura, te u pravnom licu “Uniprom bentonite” iz Podgorice sa upisanim kapitalom 300.000 eura.

“Privremena mjera obezbjeđenja i privremeno oduzimanje pokretne imovine mogu trajati najduže do pravosnažnosti odluke o trajnom oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću. Privremena mjera i privremeno oduzimanje pokretne imovine ukinuće se po službenoj dužnosti ako u roku od dvije godine od dana donošenja rješenja o određivanju privremene mjere obezbjeđenja i privremenog oduzimanja pokretne imovine optužnica ne stupi na pravnu snagu”, navodi se u rješenju Višeg suda.

Biznismen Veselin Pejović i njegove firme prema dosadašnjim presudama izraelskih sudova, u koje Vijesti imaju uvid, dužni su izraelskom likvidacionom upravniku Lioru Daganu (linvidacioni upravnik imovine Ben Arija i korporacija EGFE) 14,1 milion eura. Te presude je potvrdio i crnogorski Privredni sud.

Pejović
Pejovićfoto: Savo Prelević

To je novac za koji je u sudskom postupku utvrđeno da su ga Pejović ili njegove firme dobile od Majkla Dejvida Grinfilda koji je u Izraelu osuđen da je organizovao Ponzijevu šemu preko koje je prevario za oko 200 miliona eura više od hiljadu investitora većinom iz Izraela i Sjedinjenih Američkih Država.

Dagana su imenovali izraelski i američki sud da zamrzne, raspolaže i povrati svu imovinu Grinfilda, njegovih kompanija koje su plod kriminalnog poduhvata, kako bi se novac vratio investitorima i povjeriocima.

Iz Uniproma sa ranije saopštili da je Grinfild bio njihov partner, ali da nisu poslovali od kada su imali saznanja da je učestvovao u prevarnim radnjama. Pejović je pred sudovima u Izraelu osporavao nadležnost.

Advokatski tim Dagana podnio je u julu 2023. godine krivičnu prijavu protiv “nepoznatog počinioca” koji je falsifikovao potpis izvršnog direktora u firmi “Uniprom White Bauxite” Zlatana Halilovića na izvodu otvorenih stavki kojim se priznaje sporni dug prema “Uniprom metalima” od 363 hiljade eura.

Privremena mjera i privremeno oduzimanje pokretne imovine ukinuće se po službenoj dužnosti ako u roku od dvije godine od dana donošenja rješenja o određivanju privremene mjere obezbjeđenja i privremenog oduzimanja pokretne imovine optužnica ne stupi na pravnu snagu”, navodi se u rješenju Višeg suda.

Bonus video: