Milović: Spajanje kraja s krajem će biti naučna fantastika u Crnoj Gori

"Pogrešna ekonomska logika dovodi Crnu Goru na klizav i nepoznat teren, a da posljedice mogu biti fatalne i trajne", kaže poslanik DPS-a

4377 pregleda 14 komentar(a)
Milović, Foto: DPS
Milović, Foto: DPS

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Milović kazao je da će "borba za normalan život" obilježiti i 2024. godinu u Crnoj Gori.

"Rast plata i penzija u prethodnom periodu nije uticao na rast životnog standarda građana Crne Gore, jer su uporedo enormno rasle cijene i to je opredijelilo da građani budu u goroj poziciji nego prije pet godina, na početku davne 2019. godine", kazao je Milović.

On je iznio podatke koji, kako je kazao, pokazuju ogromni rast cijena osnovnih životnih namirnica u periodu 2019-2024. Naveo je da su hljeb i žitarice poskupili za 40 odsto, meso za 25, mlijeko, sir i jaja za 33 odsto, ulja i masti za 62 odsto, voće za 30, povrće za 35 i šećer za 25 odsto.

"Nakon skromne praznične trpeze, nastavlja se veliki pritisak na kućne budžete brojnih domaćinstava u Crnoj Gori", napisao je Milović na društvenoj mreži Iks, te dodao:

"Građani Crne Gore nastavljaju da obaraju 'istorijske' rekorde pada standarda i to kroz nivo zaduženosti kod banaka (1,7 milijardi), uz nove udare, kroz rast cijena hrane, goriva, ogrijeva, struje, nekretnina i zakupnina, broja podstanara... Ako tome dodamo poražavajuće podatke da: 30 odsto građana kasne s plaćanjem obaveza (stambenog kredita, stanarine, računa za komunalne usluge ili potrošačkog kredita); 60 odsto građana ne mogu priuštiti neočekivani finansijski trošak; 20 odsto građana ne mogu priuštiti svaki drugi dan jelo sa mesom, piletinom, ribom; 14 odsto građana ne mogu priuštiti adekvatno zagrijavanje stana/kuće. 64 odsto građana ne mogu priuštiti nedjelju dana godišnjeg odmora van kuće... Spajanje kraja s krajem će biti naučna fantastika u Crnoj Gori".

Kazao je da "pogrešna ekonomska logika" dovodi Crnu Goru na "klizav i nepoznat teren", a da posljedice mogu biti "fatalne i trajne".

"Uz pretpostavke koje su daleko od ekonomskog jezgra rasta i zdrave logike, da treba unaprijediti poslovni ambijent, više proizvoditi i pružati usluga, investirati i otvarati nova radna mjesta, stvoriti novu vrijednost, pa tek nakon toga povećavati plate i potrošnju, vodi Crnu Goru direktno u rušenje povjerenja, podsticanje zabluda i razočarenja svih građana, daleko od života dostojnog čovjeka u 21. vijeku. Zato moramo stvarati novu vrijednost, kroz realnu ekonomiju koja je bazirana na znanju i radu. Na kraju o standardu življenja i kvalitetu života građani će suditi nakon najdužeg mjeseca u godini, januara, i vrlo brzo će se, nažalost, uvjeriti u tačnost iznesenih navoda i stavova", zaključio je Milović.

Bonus video: