Mujović: Založiću se da se građanima Pljevalja omoguće subvencije računa za struju tokom sezone grijanja

Ministar pojasnio da je konačna odluka na Odboru direktora EPCG-a. "Ako bi odluka o subvenciji narušila ili štetno uticala na poslovanje EPCG, onda sam protiv toga", naglasio je. Dodao je da će, ako stav tog borda bude negativan, od Vlade tražiti podršku da se dio sredstava iz budžeta preusmjeri za subvencije

8080 pregleda 17 komentar(a)
Mujović, Foto: Boris Pejović
Mujović, Foto: Boris Pejović

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da će se založiti za subvencije mjesečnih računa za struju, za građane Pljevalja, tokom sezone grijanja.

Ministarstvo je saopštilo da je Mujović to naveo u odgovoru pljevaljskom odboru Pokreta Evropa sad, koje je uputilo tu inicijativu.

"Radujem se svakoj dobronamjernoj inicijativi, posebno onim u čijem su središtu građani i težnja ka njihovoj dobrobiti. Ova inicijativa je upravo takva i nemam dilemu da li na nju treba pozitivno odgovoriti", naveo je Mujović.

Ukazao je da su Pljevlja, uz Nikšić, najznačajniji industrijski centar Crne Gore.

"Pljevlja su grad kojima Crna Gora puno duguje. I koliko god da se radujem uspješnom radu Termoelektrane Pljevlja ili aktivnostima na eksploataciji rude uglja u Rudniku, ne mogu ostati imun na alarmantnu ekološku situaciju izazvanu radom pomenutih subjekata i narušenom zdravstvenom stanju generacija Pljevljaka. Ne mogu i ne želim ostati imun na migracije stanovnika Pljevalja u neka druga, sunčanija mjesta, mjesta u kojima se vazduh uzima punim plućima. Ne mogu zanemariti ni gnjev koji građani Pljevalja imaju na zvaničnu Podgoricu i njihove tvrdnje da se od Pljevalja otima, a drugima omogućava prosperitet. Ova Vlada, ova zvanična Podgorica, neće slijediti tu praksu. Pokušaćemo da vratimo Pljevljima ono što im pripada, baš onako kako smo i obećali prilikom prve zvanične posjete predsjednika Vlade, gospodina Spajića i mene kao ministra energetike i rudarstva", naveo je Mujović.

Pojasnio je da konačnu odluku mora donijeti Odbor direktora Elektroprivrede.

"Vaš zahtjev za subvencijom mjesečnih računa za utrošenu električnu energiju tokom sezone grijanja je apsolutno opravdan i založiću se da bude prihvaćen. Prva instanca kojoj sam se obratio je predsjednik Odbora direktora EPCG, gospodin Milutin Đukanović, koji je saglasan sa mojim, odnosno Vašim predlogom. Ipak, konačnu odluku mora dati Odbor direktora i njih pozivam da donesu najbolju odluku, ali poštujući zakonsku obavezu da u prvom redu štite interes EPCG. Ako bi odluka o subvenciji narušila ili štetno uticala na poslovanje EPCG, onda sam protiv toga", naglasio je ministar.

Dodao je da će, u slučaju da stav Odbora direktora bude negativan, problem koji je iznijet predočiti premijeru Milojku Spajiću i ministru finansija Novici Vukoviću i tražiti podršku da se dio sredstava iz budžeta preusmjeri za tu namjenu.

"Dakle, problem smatram prioritetnim i duboko sam uvjeren da ćemo naći modalitret da ga riješimo. Dodatno, najavljujem i posebni paket mjera za poboljšanje energetske efikasnosti u Pljevljima, koji će dodatno uticati na poboljšanje ukupne socijalno-ekološke situacije u Pljevljima. Više detalja će biti prilikom moje planirane posjete Pljevljima, 12. januara", zaključio je Mujović.

Bonus video: