Orlandić ACG-u: Objasnite javnosti kako je Vaša greška koštala kompaniju više destina hiljada eura

"Vjerujem da ćete isto postupiti i povodom ove krivične prijave koju ste najavili i da ćete je ubrzo povući"

7436 pregleda 12 komentar(a)
Orlandić, Foto: Siniša Luković
Orlandić, Foto: Siniša Luković

Bivši izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG) i potpredsjednik Socijaldemokrata (SD) Danilo Orlandić reagovao je na saopštenje Odbora direktora ACG-a u kojem su kazali da krivična prijava koju je protiv tog preduzeća najavio Orlandić "neće biti jedini slučaj kojim će se baviti tužilaštvo".

On je kazao da mora podsjetiti ACG na nekoliko činjenica koje, kako kaže, namjerno izostavljaju.

"Vjerovatno ste zaboravili da prije donošenja odluke o podnošenju krivične prijave, pročitate čak tri mišljenja uglednih crnogorskih advokata koje ste Vi angažovali, o osnovanosti podnošenja krivične prijave povodom zakonito sprovedenih vansudskih poravnanja. Želim da vjerujem da ste ih temeljno pročitali, a ako niste imali tu priliku, ja ću Vam ih rado dostaviti. Tu ćete pročitati da, apsolutno nema govora o krivičnim djelima koja ste pompezno najavili medijima i da se ne može krivično odgovarati za pravnu procjenu ishoda nekog spora, osim ako postoji namjera da se nekom pribavi materijalna korist ili pričini šteta, a povodom koje su advokati ocijenili da nema dokaza da je ta namjera postojala", saopštio je Orlandić.

On je dodao da je takav stav iznio nedavno u svom javnom nastupu i jedan od članova Odbora direktora Aerodroma, koji je "vjerovatno bolje od Vas uradio domaći zadatak i detaljno pročitao data mišljenja".

"Koliko vjerujete u osnovanost prijave, takođe govori i činjenica da je niste podnijeli duže od tri mjeseca od donošenja zaključka na temu predmetnog izvještaja, nego nakon medijskog teksta koji govori o Vašim nezakonitim postupanjima", navodi se u saopštenju.

Istakao je da je njegova krivična prijava zasnovana na pravosnažnoj presudi i zvaničnim dokumentima Odbora direktora.

"I to u zapisniku sa sjednice održane u oktobru 2021. godine u kojem ste konstatovali da je počinjena greška prilikom donošenja odluke o mom razrješenju. Zato Vas pozivam i ohrabrujem da objasnite javnosti kako je Vaša greška koštala kompaniju više desetina hiljada koje su mi dosuđene u sudskom postupku, a da su mi iste odmah isplaćene zbog činjenice da su Aerodromi povukli žalbu na tu presudu i time omogućili tu isplatu", piše u saopštenju.

"Vjerujem da ćete isto postupiti i povodom ove krivične prijave koju ste najavili i da ćete je ubrzo povući", zaključuje se u saopštenju.

Podgorički Osnovni sud je presudio da je Orlandić nezakonito otpušten sa mjesta direktora ACG, i nezakonitim je proglasio rješenje o otkazu njegovog ugovora o radu koje je Odbor direktora državne kompanije donio u oktobru 2021. godine. Sud jer odredio da državna kompanija Orlandiću nadoknadi sudske troškove od 605 eura.

Presuda Osnovnog suda koja je donijeta krajem prošle godine je druga u korist Orlandića koji je 11. marta 2022. dobio pravosnažnu i izvršnu presudu Osnovnog suda kojom je ACG-u naloženo da mu zbog razrješenja tri mjeseca prije isteka mandata, ta firma isplati otpremninu od 66.986 eura sa zateznom kamatom.

Bonus video: