Uprava priprema licitaciju dijela zaplijenjene robe: Oduzeli cigarete, alkohol, gorivo, gazirana pića...

Roba zaplijenjena u prošloj godini vrijedna 2,2 miliona, od čega većinu čine zaplijenjene cigarete u Luci Bar u vrijednosti od 1,6 miliona

29296 pregleda 33 reakcija 32 komentar(a)
Foto: UPC
Foto: UPC

Uprava prihoda i carina (UPC) priprema komisiju koja će odlučiti šta će ići na licitaciju od zaplijenjene robe koja je oduzeta u prošloj godini, dok lani nije obavljena nijedna prodaja ovog tipa. Poslednja licitacija bila je prije dvije godine kada je na prodaji bila roba vrijedna više od 30 hiljada eura.

“Kad je u pitanju 2023. godina, u toku je priprema licitacije.Formirana je komisija za procjenu vrijednosti robe. Njeni predstavnici sada po dostavljenim spiskovima vrše komisijski procjenu vrijednosti, radi pripreme za javnu licitaciju”, kazali su iz UPC “Vijestima” krajem prošle godine dok je bila jedinstvena institucija kojom je rukovodio Vladimir Bulajić. U međuvremenu je razdvojena na dvije zasebne uprave - prihoda i carina.

UPC osim zapljene i skladištenja, robu uništava ako ispunjava potrebne uslove, lako kvarljivu daje u humanitarne svrhe, dragocjenosti čuva u sefu...To su neki od koraka koje sa oduzetom robom preduzima UPC shodno Uredbi o uslovima i načinu prodaje carinske robe.

Iz UPC su kazali da su prošle godine zaplijenili najviše cigareta, kao i da su oduzimali alkohol, duvan, gazirano piće, dizel gorivo, marihuanu, ulje industrijske konoplje, kokain...Vrijednost zaplijenjene robe je 2,2 miliona.

Robu čuvaju u magacinima na carini

Iz UPC su kazali da su u 2023. zaplijenili robu vrijednu više od 2,2 miliona eura, od čega većinu čini nedavno oduzimanje cigareta u slobodnoj zoni Luke Bar tokom kojeg je oduzeto gotovo 600 hiljada paklica. Vrijednost tih cigareta koje su, kako su kazali pristigle iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, procijenjena je na 1,6 miliona eura.

Strukturu ostalih zaplijenjenih 600 hiljada eura, uglavnom čine komadi cigareta, duvan, alkoholno, gazirano piće i gorivo.

“Oduzeto je 412.720 komada cigareta u vrijednosti od 37.328 eura. Takođe, zaplijenjeno je 112,5 kilograma duvana u vrijednosti od 10.530 eura. Oduzeto je 5,189 litara alkoholnog pića u vrijednosti od 11.527 eura, 16.732 litara gaziranog pića u vrijednosti od 23.067 eura i 350 litara dizel goriva u vrijednosti od 350 eura”, kazali su iz UPC.

Kada je u pitanju droga, iz UPC su naglasili da je bilo šest zapljena pri čemu je oduzeto 590 kilograma marihuane, 18 kilograma kokaina i 130 litara ulja industrijske konoplje. Naveli su da je u odnosu na godinu ranije, u 2023. oduzeto tri puta više robe po intelektualnoj svojini (piraterija), odnosno 94,6 hiljada.

Iz UPC su kazali da se sa zaplijenjemo robom postupa u skladu sa Uredbom o postupanju sa carinskom robom. Oni su pojasnili da se oduzeta roba čuva u magacinima u okviru carinskih terminala te da ih po ugovoru koriste besplatno i da nadzor i garanciju o obezbjeđenju od štete i krađe daje onaj koji drži terminal. Njihov jedini trošak u smještaju robe je, kako navode, pri onoj koja je oduzeta odlukom Vlade o zabrani i skladištenju duvanskih proizvoda, ali i da je taj ugovor zaključio bivši menadžment.

Jedna licitacija 2022.

Naveli su da se posao uništavanja radi pod nadzorom Komsije za uništenje, koja robu koja ne ispunjava fitosanitarne, veterinarske, ekološke i druge uslove uništava uz minimalne troškove. Dodaju da oružje, municiju, petarde i druga eksplozivna sredstva predaju Ministarstvu unutrašnjih poslova, dok se oduzeti novac uplaćuje na poseban račun za držanje sredstava oduzetih u krivičnom i prekršajnom postupku. Osim toga, nakit, skupocjene satove i dragocjenosti čuvaju u sefu UPC.

Lako kvarljivu robu čije čuvanje iziskuje velike troškove, iz UPC-a su kazali da mogu besplatno da ustupe humanitarnim organizacijama, ako im je potrebna za rad. Pojasnili su i da građani mogu vratiti robu podnošenjem zahtjeva nadležnoj carinarnici, ako se radi o robi koja nije na režimu zabrane i ograničenja, te da moraju platiti vrijednost predmeta i dažbine.

Komisija od najmanje tri člana sprovodi postupak procjene vrijednosti robe za koja se oglašava javna prodaja

Dodali su da se roba koja ne podliježe zabrani i ograničenju prodaje pod zakonom utvrđenim uslovima.

“Oduzeta roba, u koju spadaju i automobili, prodaje se putem javne licitacije, prikupljanjem ponuda, uz prethodno sproveden postupak utvrđivanja ispunjenosti uslova za prodaju robe (izvršnost rješenja o oduzimanju) i formiranu komisiju od najmanje tri člana, sa zadatkom da sprovedu postupak procjene vrijednosti robe za koju se oglašava javna prodaja”, istakli su iz UPC.

Infomacije o licitacijama se, kako su naveli iz UPC-a, objavljuju u dnevnoj štampi a uključuju visinu kaucije, uslove, vrstu, količinu i stanje, početnu cijenu i dan kada se roba može pogledati. Tvrde da ako plate kauciju, u ovom tipu prodaje mogu da učestvuju firme i preduzetnici sa sjedištem u Crnoj Gori ako su registrovani za promet robom koja se licitira. Građani na licitacijama mogu da učestvuju ako se radi o robi koja nije komercijalna

Iz UPC su istakli da tokom 2023. licitacija nije bilo te da je jedna u procesu pripreme, pri čemu je formirana Komisija za procjenu vrijednosti. Naglasili su da se roba ne može prodati dok se ne steknu uslovi, odnosno rješenja o oduzimanju budu konačna i izvršna. Naglasili su da je tokom 2022. održana jedna prodaja ovog tipa i da je njena vrijednost bila 30,79 hiljada eura, a na njoj su se nudili auto-djelovi, dva kombija i jedno teretno vozilo i magacinskim štandovi.

Zapljena cigareta dominira u 2022.

UPC je tokom 2022. godine zaplijenila robu ukupno vrijednu 205,53 miliona eura od čega najveći dio čine cigarete, odnosno 201,89 miliona eura.

Navode da je zaplijenjeno 1,55 milijardi komada cigareta, među njima i one oduzete u Slobodnoj zoni Luke Bar, 52 tone duvana vrijedne 3,15 miliona eura, 408 litara alkohola, 2,6 hiljada litara gaziranog pića i 30 hiljada litara dizel goriva.

“Ako izuzmemo oduzete cigarete i duvan, koji su zaplijenjeni u okviru Slobodne zone Luke Bar, ukupna vrijednost ostale oduzete robe u 2022. godini iznosi 485,17 hiljada eura”, navodi se u odgovoru.

Naveli su da je bilo ukupno 13 zapljena droge, pri čemu je oduzeto 1,15 tona marihuane, 500 kilograma kokaina, 20 kila hašiša, 2,3 kilograma heroina, 13 grama metamfetamina i 38 tableta ekstazija.

Bonus video: