Više novca za vlasnike malih hidroelektrana

Iz Ministarstva ekonomije su najavili da ako VE ne počne da radi do kraja ove godine, naknada za OIE biće smanjena u 2018.
114 pregleda 0 komentar(a)
vjetrenjače Krnovo, Foto: Svetlana Mandić
vjetrenjače Krnovo, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.08.2017. 16:49h

Vjetroelektrana (VE) Krnovo, s obzirom na to da još nije ušla u elektroenergetski sistem Crne Gore, nema pravo na podsticajnu cijenu električne energije, iako je zbog VE početkom godine povećana naknada za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije (OIE) koju potrošači plaćaju putem računa za struju.

Iz Ministarstva ekonomije su najavili da ako VE Krnovo ne počne da radi do kraja ove godine, naknada za OIE biće smanjena u 2018.

“Ako VE Krnovo, kao i ostali proizvođači energije iz obnovljivih izvora, u periodu statusa povlašćenog proizvođača ne ostvari planiranu proizvodnju na osnovu koje je utvrđena naknada za 2017. godinu, preostala prikupljena sredstva će se iskoristiti za istu namjenu, odnosno podsticaje u 2018. Ukoliko to bude slučaj, po tom osnovu došlo bi do umanjenja naknade za 2018. godinu”, rekli su “Vjestima” iz Ministarstva na čijem je čelu ministarka Dragica Sekulić.

Zbog vjetroparka Krnovo, koji je, prema ranijim najavama, trebalo da počne da radi do septembra, povećani su u januaru podsticaji za obnovljive izvore 3,5 puta, odnosno sa 0,129 centi za kWh na 0,473 centa.

Povlašćenim proizvođačima (vlasnicima malih hidroelektrana) za pet mjeseci ove godine je isplaćeno 1.423.009 eura na ime podsticaja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE).

Status povlašćenog proizvođača imaju kompanije Hidroenergija Montenegro (za mHE Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Spaljevići 1 i Šekular u Beranama) Sinerdži (mHE Vrelo u Bijelom Polju), Igma enerdži (mHE Bradavec Andrijevica) i Kronor (mHE Jara Plav).

Probni rad VE je počeo u maju, a njen ulazak u elektroenergetski sistem odložen je do novembra.

“Tokom ove godine se očekuje da VE Krnovo ostvari status povlašćenog proizvođača, nakon čega će investitor moći da zaključi ugovor o otkupu sa COTEE, pri čemu će se proizvedena električna energija tek nakon toga plaćati po podsticajnoj cijeni”, kazali su iz Ministarstva.

Predstavnik investitora Luka Popović rekao je nedavno “Vijestima” da su pri kraju ispitivanja i testiranja vjetroturbina.

“Bilo je manje vjetra pa im je bio potreban malo duži vremenski period da isprobaju sve vjetrenjače“, kazao je Popović.

Gradnja VE Krnovo počela je sredinom 2015. Ukupna instalisana snaga od 72 megavata (MW) i godišnja proizvodnja od oko 200 gigavat sati (GWh) biće dovoljna za snabdijevanje oko 50.000 domaćinstava.

VE grade austrijska firma Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo energy, a investicija je vrijedna oko 120 miliona eura.

Državno zemljište na Krnovu dato je u zakup na period od 20 godina, sa mogućnošću produženja do maksimalno pet godina, a država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u VE biti garantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i da neće biti manja od 95,99 eura po MWh.

Podsticaji se ostvaruju nakon dobijanja upotrebne dozvole

Iz Ministarstva objašnjavaju da su podsticaji za OIE utvrđeni Zakonom o energetici, pri čemu su podsticajne cijene utvrđene Uredbom o tarifnom sistemu za utvrđivanje podsticajne cijene električne energije iz OIE i visokoefikasne kogeneracije. Navode da podsticajne cijene nijesu mijenjane, već naknada na osnovu koje se prikupljaju sredstva za podsticanje proizvodnje iz OIE i ona se odnosi na tekuću kalendarsku godinu. “Ukupna sredstva potrebna za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora prikuplja COTEE tokom 12 mjeseci na osnovu potrošnje krajnjih kupaca, a raspoređuje se na povlašćene proizvođače u zavisnosti od njihove proizvodnje”, kazali su iz Ministarstva.

Podsticaji za proizvedenu energiju iz obnovljivih izvora proizvođači ostvaruju tek nakon što izgrađeni objekat dobije upotrebnu dozvolu.

Bonus video: