Mujović: Direktorica Solar gradnje najavila smanjenje broja radnika za oko 30 odsto

Situacija u kompaniji nije dobra, ali će se naći izlaz iz teške situacije, kazao je ministar

22871 pregleda 40 reakcija 40 komentar(a)
Mujović danas posjetio Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Mujović danas posjetio Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Situacija sa preduzećem Solar gradnja, prema riječima ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića, nije dobra, ali izlaz iz teške situacije će se naći.

On je, nakon obilaska tog preduzeća i razgovora sa direktoricom Valerijom Saveljić, kazao da Solar gradnja ima veliki dug od oko dva miliona eura, kao i veći broj zaposlenih, od potrebnog, i da je od direktorice tražio da mu izloži njenu viziju oporavka preduzeća.

„Dešavale su se brojne, kako bih rekao, kompromitujuće stvari, i za Elektroprivredu i za Solar gradnju tako da sam želio da iz prve ruke i na licu mjesta, saznam od Saveljić o čemu se radi. Da vidimo kakva je perspektiva tog preduzeća, da li je to preduzeće na pravom putu. situacija nije dobra, tu je nekih više od dva miliona duga, odnosno negativnog salda, te kompanije. Tražio sam od Saveljić da predstavi svoju viziju razvoja kolektiva, kada bi crnogorska javnost i prije svega Vlada Crne Gore mogla da očekuju da će preduzeće doći, da se onako narodski izrazim, na zelenu granu, odnosno kada bi mogli očekivati neke bolje i pozitivnije rezultate", kazao je Mujović.

Istakao je da mu je direktorica rekla da gro problema datira iz perioda kada ona nije obavljalu funkciju direktora.

"Za veliki dio problema okrivila je rukovodstvo Elektroprivrede Crne Gore. Okrivila je takođe neadekvatnost i neažurnost u postupku nabavki solarnih panela, invertora koji su neophodni za proces rada i uspješno funkcionisanje tog preduzeća. Takođe smo vidjeli i upoznali se sa tim da svaki dan zastoja, odnosno nerada tog preduzeća generiše veliki minus, što opet u krajnjem rezultira ovim kumulativnim gubitkom od preko dva miliona eura. Jednostavno smo došli do zaključka da se nešto radikalno mora mijenjati", kazao je Mujović.

Dodao je da to preduzeće mora da ima dugoročnu perspektivu, a ne samo da se bazira na projekte vezane za solarne panele, poput projekta Solari 5000+, ma kako on bio dobar i uspješan i koji su to dopunski poslovi na koje se to preduzeće može angažovati, kako bi njegova profitabilnost postala veća.

„Ako se isključivo baziramo na projekat 5000+, on će se jednog dana završiti i šta ćemo posle tog projekta. Da li se opet osloniti na Elektroprivredu? Nijesam pristalica toga“, kazao je ministar i dodao da želi da vidi tržišnu orjentisanu Solar gradnju.

Istakao je da je direktorica Solar gradnje najavila sistematizaciju radnih mjesta, kao i smanjenje broja radnika za oko 30 odsto, kao i da je spremna da se uhvati u koštac sa problemima.

„Rekao sam direktorici da treba tražiti i druge mogućnosti i firmu organizovati da stvarate dodate vrijednosti i što bi moglo generisati dodatni prihod“, poručio je Mujović i dodao da ga jedino interesuje vizija razvoja preduzeća a ne politička opredijeljenost direktora.

„Dobro te kompanije je dobro Elektroprivrede, Crne Gore i radnika. Nema mjesta podjelama i revanšizmu. Hoću viziuju, ideju, profitabilnu kompaniju. Ako se ta profitabilnost ne može postići, ako ne znamo da vidimo više od sjutrašnjeg dana ili naredne godine, onda menadžment nije dobar, ili sam koncept preduzeća nije dobar i ajmo da taj koncept ugasimo da ne crpimo energiju ni Elektroprivrede, ni radnika, ni nas, ni svih građana Crne Gore“, zaključio je ministar.

mujović epcg
foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović je rekao da je dug Solar gradnje od dva miliona u suštini pozajmica koju im je Elektroprivreda dala. Problemi u poslovanju te firme, prema njegovim riječima, prouzrokovani su zbog „sistema javnih nabavki“.

„Tu smo zatajili i preuzimam dio odgovornosti i na sebe“, kazao je Đukanović.

"Po biznis planu Solar gradnja je trebala da ima od 400-500 radnika pod uslovom da može da radi od 4-5 megavati na mjesečnom nivou... Solar gradnja je prvih šest mjeseci završila sa 120.000 eura u plusu. Međutim, u narednom periodu EPCG nije bila u stanju, zbog postupka javnih nabavki, sad možemo i da personalizujemo tu odgovornost zbog čega se kasnilo sa javnim nabavkama. Kompleksan je to sistem i mislim da to strateški mora da se rešava na nivou države. Slažem se da se moralo krenuti rano. Odluka o razvoju projekta je donesena u januaru prošle godine i nismo uspjeli da nametnemo tu ideju da se taj postupak javnih nabavki završi na vrijeme i iz tog razloga Solar gradnji je onemogućeno da radi i da ostvaruje prihode. Solar gradnja radi isključivo-zaradiš onoliko koliko radiš. EPCG je u obavezi da obezbjeđuje opremu, da obezbjeđuje potrošače. Na žalost, tu smo zatajili,.Peuzimam dio odgovornosti i na sebe, mada pojedine menadžerske strukture i određeni sektori se bave tim stvarima", kazao je Đukanović i najvio da oprema za Solar gradnu stiže „već od ponedjeljka“ i da će imati montažu od preko šest megavata.

Bonus video: