Janković: Poslovni rezultat Željezare će biti znatno lošiji u odnosu na najpesimističnija očekivanja

"U saznanju sam da je odmah posle Nove godine izvršena blokada računa ove kompanije od nekih dobavljača. Na osnovu svih ovih podataka možete da zaključite da je fabrika u zabrinjavajućem stanju", rekla je direktorica Željezare

28218 pregleda 105 reakcija 50 komentar(a)
Đukanović, Janković i Mujović, Foto: Svetlana Mandić
Đukanović, Janković i Mujović, Foto: Svetlana Mandić

Izvršna direktorica EPCG Željezare Nikšić, Nevenka Janković je istakla da je situacija u Željezari izuzetno teška i da se očekuje negativan poslovni rezultat na kraju 2023. koji će, prema njenim riječima biti znatno lošiji u odnosu „na najpesimističnija očekivanja“.

„To dovoljno govori u kakvom je stanju ova kompanija. U saznanju sam da je odmah posle Nove godine izvršena blokada računa ove kompanije od nekih dobavljača. Na osnovu svih ovih podataka možete da zaključite da je fabrika u zabrinjavajućem stanju“, poručila je Janković.

Zbog toga će, kako je kazala, uraditi niz analiza koji će joj dati odgovore na pitanja kakvi su poslovni rezultati bili u svim funkcionalnim cjelinama, kao i koji je glavni uzrok tako lošeg poslovnog rezultata.

„Kada sumiramo te analize i sravnimo račun sa 31. decembrom 2023. preduzećemo niz mjera i aktivnosti koje će voditi ka ozdravljenju fabrike i postepenom dovođenju svake poslovne cjeline do profitabilnog poslovanja“, poručila je direktorica Željezare.

Poručila je da se neće oglašavati sve dok to ne završi i ne organizuje svaku poslovnu jedinicu ne organizuje na naćin da zarađuje za zaposlene koji u njoj budu radili.

„Osnovni poslovni koncept kojeg ću se pridržavati biće da svaka poslovna cjelina generiše prihode koji će biti dovoljni za njenu samoodrživot“, poručila je Janković.

Janković
Jankovićfoto: Svetlana Mandić

Ova godina je, prema riječima ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića, veoma važna za EPCG Željezaru Nikšić. On je sa predstavnicima firme Duferco obišao nikšićku fabriku i veoma je zadovoljan sa onim što je čuo od predstavnika te kompanije.

„Prisustvovao sam jednom akademskom času kako treba poimati biznis i kako se biznis radi, kako rade ozbiljne kompanije. One rade tako da nema zalijetanja, ulaska u neke projekte grlom u jagode, nego je sve stvar procjene, razmatranja i strateškog promišljanja. To je ono kako vidim školski primjer jedne kompanije za koju bih svim srcem volio da preuzme Željezaru Nikšić. Možda će biti mnogo boljih finansijskih ponuda za Željezaru Nikšić, ali bih bio mnogo srećniji da dobijemo partnera sa takvom vizijom, idejom i sa takvom poslovnom logikom koja kaže korak po korak“, kazao je Mujović.

Predstavnici pomenute kompanije, koja je i ranije sarađivala sa nikšićkom firmom, su obišli Željezaru, vidjeli su gdje je ona danas.

„Željezara bije jako dobar glas. Ona je po proizvodnji, kvalitetu finalnih proizvoda koje daje, na jako dobro glasu...Željezara i dalje treba da bude sinonim inindustrije i jedan od najvećih i najboljih brendova Crne Gore“, kazao je između ostalog Mujović.

Janković i Mujović
Janković i Mujovićfoto: Svetlana Mandić

Duferco će razmotriti mogućnost da bude uključena u rad Željezare i to će poslati u vidu memoranduma o saradnji, gdje će iznijeti svoje namjere.

„To ćemo razmotriti i vidjeti koliko je realno da započnemo saradnju sa njima. Ne želim nikoga favorizovati, ali partneri ovog nivoa kredibilnosti su zaista dobrodošli i jako bih se obradovao da kompanija ovakvog rejtinga preuzme upravljanje Željezarom jer smatram da je to najbolje za moje drage Željezarce, za Nikšić, i za Crnu Goru“, poručio je ministar.

Prema njegovim riječima, Nikšić i Pljevlja su dva najznačajnija energetska centra u Crnoj Gori, gradovi sa velikim potencijalom, ali i sa velikim i nagomilanim problemima, koje će pokušpati zajedno da riješe.

željeztara pres
foto: Svetlana Mandić

U EPCG su, prema riječima predsjednika Odbora direktora Milutina Đukanovića, iznenađeni interesovanjem ozbiljnih investitora za Željezaru.

„Investitori mogu da daju i pismo namjera, da vidimo kako oni vide budućnost Željezare. Pokretanje Kovačnice i Čeličane je važno i cilj nam je da nemamo zaključane hale“, kazao je Đukanović.

Predsjednik Sindikata Željezare Ivan Vujović čestitao je radnicima te fabrike početak primjene Kolektivnog ugovora koji je potpisan prije pola godine i kazao da odluke tog ugovora moraju da se poštuju.

Zadovoljni su, rekao je, brojem zainteresovanih kompanija za pokretanje proizvodnje i bilo bi im drago da kompanija poput Duferco dođe u Željezaru.

„Ovoliko interesovanje za Željezaru samo pokazuje da smo bili u pravu da ova fabrika ima budućnost. Mi samo želimo da radimo a ljudi koji su izabrani treba da nađu posao, obezbijede taj posao. Spremni smo da radimo, ali i kada radimo da dobijemo te zarade“, kazao je Vujović.

Rekao je da radnicima Željezare, iako je obećano i novac obezbijeđen, zimnica još nije isplaćena, ali da bi to trebalo da se desi danas ili sjutra.

Bonus video: