Kamenolom Milošev krš bez zelenog svjetla

Dokument se mora dopuniti podacima o izmještanju dalekovoda, saglasnostima nadležnih institucija za korišćenje lokalnog puta, kao i o urbanističko-tehničkim uslovima

6879 pregleda 75 reakcija 3 komentar(a)
Za korišćenje treba saglasnost Prijestonice: Put do Miloševog krša, Foto: Elaborat quot;Medixquot;
Za korišćenje treba saglasnost Prijestonice: Put do Miloševog krša, Foto: Elaborat quot;Medixquot;

Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za kamenolom na Miloševom kršu ne može dobiti konačnu ocjenu jer mu nedostaju podaci o izmještanju dalekovoda, saglasnosti nadležnih institucija za korišćenje lokalnog puta i urbanističko-tehnički uslovi (UTU) za pristupni put toj lokaciji.

To piše u izvještaju Komisije za ocjenu elaborata, u koji su “Vijesti” imale uvid. Prema tom dokumentu, kompanija “Medix” koja je radila elaborat dobila je rok od mjesec da dostavi neophodnu dokumentaciju. Komisiju za ocjenu formirala je Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) koja je nadležna za rasprave o elaboratu.

Vlada je u februaru 2022. na predlog Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) donijela koncesioni akt za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina za lokalitet Milošev krš, nakon čega je raspisan tender i u avgustu te godine potpisan ugovor o koncesiji sa podgoričkom firmom “Inženjering put”.

Mještani cetinjskih mjesnih zajednica Bokovo, Đinovići i Kosijeri već neko vrijeme osporavaju izgradnju kamenoloma na Miloševom kršu, posebno radi opasnosti od prašine, izduvnih gasova, teške mehanizacije, buke i uništenja lokalnog puta.

Jedan od mještana Đinovića Nikola Adžić, “Vijestima” je kazao da su uvjereni da Prijestonica koncesionaru neće dati zeleno svjetlo za korišćenje lokalnog puta te da je Skupština opštine glasala, i obavezala upravu da preduzme sve kako se kamenolom ne bi otvorio.

Prema elaboratu, za rad kamenoloma neophodno je i izmještanje dalekovoda koji prolazi kroz taj prostor. U izvještaju Komisije piše da taj postupak može značajno da utiče na životnu sredinu i da se proces mora detaljno obrazložiti. Navode da “Medix” u elaboratu nije dostavio informacije o ovom koraku niti potrebne saglasnosti nadležnih.

“Ovaj nedostatak ne treba biti prikazan kao primjedba u okviru ocjene Elaborata, već kao barijera za ocjenu Elaborata u načelu”, piše u izvještaju.

Zato Komisija od ove kompanije traži odobrenja i saglasnosti za izmještanje i detaljan opis svega što bi pratilo taj postupak, kako bi mogli da daju pravu ocjenu. Navodi se i da širina lokalnog puta koji će se koristiti tokom izgradnje, nije dovoljna za normalan saobraćaj mještana, kamiona i teške mehanizacije te da za njegovo korišćenje, nužno dostaviti saglasnost Prijestonice.

Prema elaboratu, riječ je o seoskom putu dugom oko tri kilometra koji se odvaja od magistralnog pravca Podgorica-Cetinje, u blizini sela Bokovo.

U nalazu Komisije piše da elaboratom nije predviđeno širenje postojećeg već da će se raditi pristupni put, koji će se nadovezati na lokalni. Navodi se da je za izgradnju pristupne saobraćajnice potrebno dostaviti UTU, koje izdaje Sekretarijat Prijestonice.

Mještani su do sada podnijeli krivične prijave u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), dopise međunarodnim organizacijama, ambasadama i formirali eko-patrole u slučaju da koncesionar sa mehanizacijom uđe u njihov kraj. Skupština Prijestonice je nedavno donijela zaključke po kojima zahtijeva od EPA zaustavljanje svih procedura vezanih za ovaj elaborat i pozvala Vladu i MKI da pokrenu procedure za raskid Ugovora o koncesiji.

M.K.

Mještani uvjereni da Prijestonica koncesionaru neće dati zeleno svjetlo za korišćenje lokalnog puta

Mještani neće stati dok se projekat ne obustavi

Da su ovim dokumentom zadovoljni ali da bi voljeli da je elaborat već odbačen, “Vijestima” je kazao mještanin Đinovića Nikola Adžić. On je naglasio da će na rješavanju ovog problema da rade dok se elaborat ne odbaci.

“Imamo čvrsta uvjerenja Prijestonice da neće koncesionaru izdati pravo na korišćenje lokalnog puta, a napomenuo bih da je i sama Skupština glasala i obavezala lokalnu upravu da preduzme sve radnje kako ne bi došlo do otvaranja spornog kamenoloma”, naveo je on.

Bonus video: