BiH najgore rangirana po nezaposlenosti u Evropi, pogledajte gdje je Crna Gora

Ekonomski analitičar Damir Miljević rekao je da su ti poražavajući podaci najbolja slika socijalnog stanja u BiH, jer je svjetski ekonomisti svrstavaju rame uz rame sa najsiromašnijim afričkim zemljama
188 pregleda 2 komentar(a)
Biro rada, Nezaposleni, Foto: Shutterstock
Biro rada, Nezaposleni, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.08.2017. 14:02h

Crna Gora nalazi se na 19. mjestu u svijetu po broju nezaposlenih, a na petom mjestu u Evropi, dok je Bosna i Hercegovina po tom osnovu najgore rangirana u Evropi, pokazuje novi izvještaj organizacije “Trading Economics”.

Prema najnovijem izvještaju o stopi nezaposlenosti, na Starom kontinentu su u nezavidnijem položaju od naše zemlje samo Grčka, Makedonija, Kosovo i Bosna i Hercegovina.

Stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori u junu je, prema "Trading Economics" izvještaju, iznosila 20,16 odsto.

Kako navodi organizacija koja mjeri ekonomske parametre u zemaljama širom svijeta, najviša stopa nezaposlenosti je u Džibutiju 54 odsto, a za njom su Kongo sa 46,1 odsto i Kenija sa 40 odsto, dok je BiH sa 39,18 odsto na četvrtom mjestu. Iza BiH su Namibija i Gambija, prenosi capital.ba.

Prema izvještaju stranice “Trading Economics”, Albanija je na 35, Srbija na 36, Hrvatska na 45, a Slovenija na 65. mjestu.

Ekonomski analitičar Damir Miljević rekao je da su ti poražavajući podaci najbolja slika socijalnog stanja u BiH, jer je svjetski ekonomisti svrstavaju rame uz rame sa najsiromašnijim afričkim zemljama.

“Da Austro-Ugarska, i Tito u Jugoslaviji, i sve prethodne generacije nijesu izgradili infrastrukturu, mi bismo i na prvi pogled izgledali kao Namibija ili Gambija. Prema svemu drugom smo, nažalost, u rangu s tim zemljama”, istakao je Miljević.

Bonus video: