Ulcinj: Bivši radnici Solane traže da se nastavi njena prodaja

Oni od stečajne uprave potražuju oko 1,2 miliona eura na ime neisplaćenih zarada

6520 pregleda 22 reakcija 4 komentar(a)
Od Solane ostala samo zaštićena močvara za ptice, Foto: Savo Prelević
Od Solane ostala samo zaštićena močvara za ptice, Foto: Savo Prelević

Bivši radnici ulcinjske solane “Bajo Sekulić” traže od stečajnog sudije Dragana Vučevića i stečajnog upravnika Miloša Popovića da ponovo pokrenu postupak prodaje preduzeća radi ostvarivanja svojih prava kao prioritenih povjerilaca stečajnog dužnika, najavio je predstavnik bivših radnika najstarijeg ulcinjskog kolektiva, Saša Mitrović.

Podsjetio je da bivši radnici od stečajne uprave potražuju oko 1,2 miliona eura na ime neisplaćenih zarada i da bi prodajom taj dug konačno bio izmiren.

Programirani stečaj u Solani uveden je 2005. a klasični, osam godina kasnije.

“Za sve to vrijeme, radnicima je od 1,5 miliona eura duga isplaćeno oko 300 hiljada. Posljednja isplata radnicima, po 150 eura, bila je prošlog juna. Novac je dobilo 70 radnika koji su u Solani ostali do kraja. Oni koji su preduzeće napustili ranije, nijesu primili ni centa iako im se duguje oko 200 hiljada eura”, kazao je Mitrović “Vijestima”.

On navodi da za sve ovo vrijeme ni država a ni Opština ništa nijesu učinili da se ovo pitanje riješi, zbog čega su odlučili da se obrate stečajnom sudiji i stečajnom upravniku sa zahtjevom da nastave prodaju solane, koju je prekinuo bivši stečajni upravnik Žarko Ostojić.

Podsjetio je da prema važećem zakonu, stečajni upravnik može svakih mjesec da snižava cijenu za 10 odsto dok se ne dođe do cijene za koju postoji interesovanje kupaca. Isto tako, kako je naveo, stečajni upravnik ima pravo da proda Solanu i slobodnom pogodbom.

“Ovom prilikom nećemo o stanju u Solani o kojoj se kako-tako brinu Nacionalni parkovi. Žao nam što propadaju osnovna sredstva koje je skupo platila NVO Centar za proučavanje ptica - bager od 166.000 eura i pumpa koja je predviđena za PS 31, vrijedna 150.000 eura. Bolje je bilo da su ta sredstva data radnicima na ime potraživanja”, poručio je Mitrović, ocijenivši da je došlo vrijeme da se riješi pitanje bivših radnika i njihovih potrživanja.

On navodi da su bili vrlo strpljivi, misleći da će nove vlade riješiti ili bar početi da rješavaju ovaj problem.

“Vlade se mjenjaju a pitanje Solane ostaje neriješeno godinama. Prije par mjeseci smo predlagali da država kupi akcije od banke iz Lihtenštajna koja će preuzeti akcije Eurofonda zbog nevraćenog kredita, ali zalud”, kazao je Mitrović.

Dodao je da će radnici od Vučevića tražiti da angažuje sudskog vještaka finansijske struke da obračuna kamatu na višegodišnja potraživanja a od Ministarstva rada da stupi u kontakt sa Fondom rada povodom njihovih zahtjeva.

Prva prodaja cjelokupne imovine Solane uključujući i oko 15 miliona kvadrata zemljišta, oglašena je 2012. godine za 257 miliona eura. Stečajna uprava bezuspješno je pokušavala da proda preduzeće više od 15 puta a posljednji put cijena na tenderu iznosila je 132,2 miliona eura ali ni tada nie bilo zainteresovanih kupaca.

Još traje spor u vezi sa tim da li je Solana vlasnik ili samo korisnik zemljišta u tom kompleksu, koje je u međuvremenu iz građevinskog vraćeno u zaštićeno područje. JP “Nacionalni parkovi”, shodno odluci Vlade, najstarijim ulcinjskim preduzećem upravlja od avgusta 2015. godine, s ciljem zaštite biodiverziteta.

Još se čeka da li će likvidatori iz Vaduza preuzeti Eurofond

Bivši radnici su oktobru 2023, održali protest nakon pravosnažne presude Regionlanog suda iz Vaduza u korist Sora banka u likvidaciji iz Lihtenštajna, bivša Alpinum banka, i njenog likvidacionog zastupnika KPMG, da im je Zatvoreni investicioni fond (ZIF) Eurofond iz Podgorice dužan 4,5 miliona eura i kamate za deset godina.

“Vijestima” je tada iz Privrednog suda potvrđeno da su pravni zastupnici Sora banke u likvidaciji pokrenuli postupak priznanja strane sudske odluke i da je taj postupak u toku, kao i da će odluka biti donijeta kad se za to steknu zakonski uslovi.

Naplata duga po likvidacionom postupku znači blokadu dužnika a ako na računu nema novca i blokadu sve imovine i njenu prodaju preko javnih izvršitelja. Povjerilac prinudnu naplatu može pokrenuti kada Privredni sud završi postupak priznanja inostrane pravosnažne presude.

Mitrović je tada kazao da to znači da bi banka iz Lihenštajna prinudnom naplatom potraživanja, imala 80 odsto akcija solane i postala većinski vlasnik.

“Imamo saznanja da se za solanu i moguću kupovinu akcija od banke iz Lihenštajna, interusuju još neke domaće i inostrane firme. Nas to ne zanima trenutno, hoćemo konačno ono što smo zaradili. Niko neće ući u Solanu dok nas ne isplati”, kazao je tada Mitrović.

Bonus video: