Pejović bi da gradi hotel uz Stari grad, Opština Budva protiv

Uoči Nove godine kompanija “Montenegro Assets Management” predala je zahtjev Direktoratu glavnog državnog arhitekte za dobijanje saglasnosti, budvanska lokalna uprava traži svojstvo stranke u postupku

37347 pregleda 171 reakcija 69 komentar(a)
Atraktivna lokacija u srcu Budve, Foto: Vuk Lajović
Atraktivna lokacija u srcu Budve, Foto: Vuk Lajović

Kompanija “Montenegro Assets Management” biznismena Veselina Pejovića predala je uoči Nove godine zahtjev Direktoratu glavnog državnog arhitekte Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine za dobijanje saglasnosti na idejno rješenje budućeg hotela u Budvi, koji planira da gradi na mjestu nekadašnjeg jednospratnog poslovnog centra, 50 metara od Staroga grada, preko puta hotela “Mogren”.

Uz zahtjev, u koji su “Vijesti” imale uvid, navodi se da je riječ o objektu većem od 3.000 kvadrata bruto građevinske površine, zbog čega je davanja saglanosti u nadležnosti glavnog državnog arhitekte, te da je dostavljeno idejno rješenje. Resorno ministarstvo na čijem je čelu Janko Odović, kao što je to postala praksa od kada su se dogodili hakerski napadi na sajt Vlade, nije objavilo idejno rješenje kako bi svi oni koji su zainteresovani mogli vidjeti o kakvom je objektu riječ.

Pejović
Pejovićfoto: Savo Prelević

Kako su “Vijesti” ranije objavile, Pejovićeva firma postala je vlasnik milionski vrijedne nekretnine 27. oktobra, kada se zvanično uknjižila u katastarsku evidenciju.

Riječ je o oronulom poslovnom objektu koji je ranije bio u vlasništvu nikšićke kompanije “Roaming Montenegro”, koja je godinama unazad pokušavala da dobije dozvolu da gradi devetospratni luksuzni hotel sa pet zvjezdica na toj lokaciji.

Kako piše u katastarskoj evidenciji, firma je uknjižena na tri poslovne zgrade u vanprivredi, sa dvorištem od 250 kvadrata. Prva zgrada ima poslovni prostor od 127 kvadrata u podrumu, poslovni prostor dupleks od 132 kvadrata (prizemlje i prvi sprat), poslovne prostore od 67 i 108 kvadrata na prizemlju sa terasom od 84 kvadrata, te poslovne prostore od 125 i 108 kvadrata na prvom spratu. Pejović je kupio i dvije prizemne zgrade koje imaju poslovne prostore od 43 i devet kvadrata.

Direktorat glavnog državnog arhitekte odbio je u maju 2022. godine žalbu prethodnog vlasnika, kompanije “Roaming Montenegro” i potvrdio rješenje budvanskog glavnog arhitekte koji je odbio da da saglasnost na dopunjeno idejno rješenje devetospratnog hotela.

Glavni arhitekta Budve odbio je da da saglasnost uz obrazloženje da predloženo idejno rješenje u oblikovnom smislu odudara od okruženja kroz svoju volumetriju i završnu obradu fasada, da nedostaje 15 parking mjesta i da su evidentirana četiri neuslovna parking mjesta. Takođe, da prilaz objektu ide preko parcele koja je u vlasništvu Opštine i da ne postoji saglasnost vlasnika susjedne katastarske parcele koje su dio jedne urbanističke parcele.

Ministarstvo, kojim je tada koordinirao tadašnji premijer Duško Marković, prihvatilo je žalbu “Roaming Montenegro” i dalo saglasnost na idejno rješenje, dajući zeleno svjetlo da se gradi hotel. Međutim, to nijesu htjeli da prihvate u Opštini, pa je Sekretarijat za zaštitu imovine podnio tužbu Upravnom sudu, osporavajući rješenje Ministarstva. Upravni sud je usvojio tužbu i poništio rješenje o davanju saglasnosti.

I najnoviji zahtjev Pejovićeve kompanije osporava Opština Budva, odnosno njen Sekretarijat za zaštitu imovine.

Sekretar tog sekretarijata Đorđe Zenović kazao je “Vijestima” da je Opština Budva uputila zahtjev Ministarstvu prostornog planiranja i državne imovine da joj prizna svojstvo stranke u postupku prilikom odlučivanja glavnog državnog arhitekte.

“Na predmetnom lokalitetu koji se nalazi u neposrednoj blizini Staroga grada, hotela “Mogren” i “Avala”, Opština Budva je većinski vlasnik na urbanističkoj parceli, a na površinama na kojima posjedujemo svojinska ovlašćenja su javni sadržaji - put, odnosno parking. Takođe, “Montenegro Assets Management” nije bio u mogućnosti da obezbijedi saobraćajni prilaz planiranom objektu a da ne povrijedi imovinska prava Opštine Budva. S obzirom na to da nijesmo upoznati sa sadržinom idejnog rješenja za izgradnju objekta od preko 3.000 kvadrata na konkretnom lokalitetu, a samim tim ni da li bi realizacijom takvog projekta bilo ugroženo pravo Opštine Budva za valorizacijom vlasničkog dijela urbanističke parcele, odnosno kroz izgradnju parking prostora i podzemnih garaža, ali ni da li bi naše imovinsko pravo eventualno bilo ugroženo, zahtijevamo da nam omogućite da u postupku izdavanja saglanosti budemo stranka u postupku”, naglasio je Zenović u dopisu Odovićevom resoru.

Kupovinom oronulog nekadašnjeg poslovnog centra, nikšići biznismen je proširio vlasništvo na vrijednim nekretninama u samom srcu Budve.

Pejović koji je vlasnik hotela “Budva” koji se nalazi stotinjak metara dalje na samom šetalištu, u decembru 2021. trgovao je u komšiluku oronulog centra jednu od najatraktivnijih nekretnina u Budvi, jednospratnu kuću preko puta Staroga grada, za šta je tada njegova kompanija “Uniprom hoteli” platila oko četiri miliona eura.

Zenović: Državi bitniji interesi investitora nego Opštine

Sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović kazao je “Vijestima” da je Opština Budva u konstantnom problemu da realizuje planiranu namjenu na urbanističkim parcelama za izgradnju parking i garažnog prostora usljed prvenstva interesa privatnih investitora za izgradnju stambeno-poslovnih i drugih sadržaja.

Zenović
Zenovićfoto: Privatna arhiva

“U tome nemamo nikakvu pomoć državnih organa. Naprotiv. Lokacije predviđene za gradnju garaža su konkretno prostor parkinga kod hotela ‘Mogren’ i drugi na lokaciji u blizini gradske Pošte, jer smo u konstantnoj i dugogodišnjoj borbi da zaštitimo naše pravo da kao lokalna samouprava izgradimo javni, infrastrukturni sadržaj. To je ista situacija kao i sa objektom koji se gradi na lokalitetu kod Jadranskog sajma, jer je sada Opština Budva onemogućena da realizuje planiranu gradnju kongresnog centra usljed očiglednih zloupotreba u Ministarstvu planiranja prostora i urbanizma. Ponovo ćemo biti stranka u postupku u konkretnom predmetu i vjerujem da ćemo još jednom dobiti pravnu bitku za koju smo mislili da je već jednom okončana. Samo tražimo da javni interes konačno nadjača privatne, koje ne sporimo, ali im se i ne povlačimo”, istakao je Zenović.

Bonus video: