"CBCG ne može biti odgovorna za eventualno umanjenje vrijednosti sadržaja zatvorene ostave, Trezor ne vrši provjeru"

Iz CBCG su reagovali na saopštenje Advokatske kancelarije Prelević u kojem se između ostalog navodi da je njihovim klijentima konfiskovano 33kg dragog kamenja, a da sumnjaju da je pet nestalo iz CBCG

3799 pregleda 0 komentar(a)
CBCG, Foto: Luka Zeković
CBCG, Foto: Luka Zeković

Ostava se u trezoru Centralne banke Crne Gore (CBCG) čuva samo fizički i bezbjednosno, te stoga CBCG ne može biti odgovorna za eventualno umanjenje vrijednosti sadržaja zatvorene ostave zbog specifičnih uslova koji su neophodni za njegovo čuvanje, saopšteno je danas iz CBCG.

Iz te institucije reagovali su na saopštenje Advokatske kancelarije Prelević u kojem se između ostalog navodi da je njihovim klijentima konfiskovano 33kg dragog kamenja, a da sumnjaju da je pet nestalo iz CBCG.

Iz CBCG su kazali i da Trezor CBCG ne vrši provjeru sadržine zatvorenih ostava i ne zna njihovu sadržinu, već iste prima kao zapečaćene i plombirane od strane ostavodavca, što je u konkretnom slučaju i zapisnički konstatovano.

"Centralna banka Crne Gore je, shodno Zakonu o staranju o privremeno i trajno oduzetoj imovini (Službeni list CG br. 49/08), i u skladu sa Procedurama u radu sa ostavama, u noći između 14.03.2012. i 15.03.2012. godine od Uprave policije zaprimila zatvorene ostave, oblijepljene policijskom trakom i pečatirane pečatnim voskom sa žigom Uprave policije – kriminalistička tehnika", ističe se u saopštenju CBCG.

Oni su dodali da je sadržaj ostave specifikovala Uprava policije – područna jedinica Podgorica, Potvrdom o privremeno oduzetim predmetima.

"Navedena Potvrda se nalazi kod ostavodavca – Uprave policije, i Centralna banka Crne Gore nije imala neposredan uvid u istu. Prilikom prijema ostava od ostavodavca, shodno pozitivnim propisima, Trezor Centralne banke Crne Gore ne vrši provjeru sadržine zatvorenih ostava i ne zna njihovu sadržinu, već iste prima kao zapečaćene i plombirane od strane ostavodavca, što je u konkretnom slučaju i zapisnički konstatovano. Centralna banka Crne Gore ostavu čuva zapečaćenu i plombiranu, u istom obliku u kom je i zaprimljena. U istom obliku je i bez ikakvog kontakta sa sadržinom ostave, na zahtjev vraća i ostavodavcu. Ostava se u trezoru Centralne banke čuva samo fizički i bezbjednosno, te stoga Centralna banka Crne Gore ne može biti odgovorna za eventualno umanjenje vrijednosti sadržaja zatvorene ostave zbog specifičnih uslova koji su neophodni za njegovo čuvanje", piše u saopštenju CBCG.

Iz te institucije su naveli da su se u više navrata obraćali nadležnim institucijama radi izuzimanja predmetne ostave iz Trezora Centralne banke zbog specifičnosti njenog sadržaja, te radi preduzimanja odgovarajućih mjera i radnji u cilju skladištenja predmetne ostave u odgovarajućim, za to predviđenim uslovima.

Bonus video: