Stižu paneli, više posla i novca za "Solar gradnju"

Riješen problem sa spornim javnim nabavkama, broj radnika smanjen za 150

17386 pregleda 235 reakcija 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

“EPCG Solar gradnja” će naredne sedmice dobiti solarne panele i ostalu opremu za nastavak projekta “Solari”, što će omogućiti veću zaposlenost, povećanje prihoda i poboljšanje finansijskog poslovanja, kazala je izvršna direktorica ove kompanije Valerija Saveljić.

“EPCG Solar gradnja” je uslužna firma koju je krajem 2021. godine formirala Elektroprivreda za postavljanje mini solarnih elektrana na krovovima kuća i poslovnih prostora njenih potrošača. Cilj projekta je veća proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, kao i pružanje mogućnosti građanima i firmama da sami proizvode električnu energiju koju potroše. Potrošači plaćaju EPCG mjesečno rate za ugrađenu solarnu opremu u vrijednosti dosadašnjih računa za potrošnju, a nakon otplate postaju proizvođači.

Prema ugovoru o poslovnoj tehničkoj saradnji, EPCG obezbjeđuje solarne panele i ostalu opremu i sklapa ugovor sa vlasnicima kuća i poslovnih prostora o budućem korišćenju električne energije, dok je “EPCG Solar gradnja” zadužena za montiranje opreme, a novac za obavljene radove dobija kada završi posao.

U prošloj godini došlo je do problema zbog kašnjenja javnih nabavki, zbog čega “EPCG Solar gradnja” nije imala šta da montira a time ni mogućnost da prihoduje novac. To je dovelo do kašnjenja u isplati zarada i stvaranja poslovnog gubitka.

Saveljić je za direktoricu imenovana početkom oktobra prošle godine.

Ona je juče “Vijestima” kazala da je zatekla lošu situaciju jer zbog kašnjenja EPCG u nabavci solarnih panela i druge opreme nisu mogli da montiraju solarne elektrane, a time ni da zarađuju novac.

“U jednom dužem periodu nabavka solarnih panela nije bila u planiranoj dinamici, a radnici su morali da primaju plate bez obzira što nije bilo posla. To je stvorilo gubitke u poslovanju. Nakon što sam preuzela funkciju u oktobru počeli smo sa primjenom sanacionog plana koji je prema odluci odbora direktora predviđao smanjenje radnika za 30 odsto. Tako da smo krajem godine smanjili broj radnika za 150”, kazala je Saveljić.

Na pitanje “Vijesti” da li će to smanjenje broja radnika uticati na usporavanje projekta “Solari”, Saveljić je kazala da neće jer će novom organizacijom povećati efikasnost.

“Formirane su komisije koje su rangirale radnike i dosadašnje monterske timove i ostali su najbolji. Imaćemo 35 monterskih timova. Ukinuli smo poseban sektor koji je bio za sjeverni dio države, tako da ćemo biti fokusirani na centralni i južni region, a po potrebi ekipe će biti angažovane i u sjevernim opštinama”, kazala je Saveljić.

Ona je kazala da su na predlog novog vršica dužnosti direktora EPCG Zorana Šljukića, koji je izabran početkom decembra prošle godine, formirane zajedničke komisije koje treba da prate dinamiku raspisivanja tendera za nabavku opreme i ugradnju solarnih panela.

“Nakon toga smo probleme počeli zajednički da rješavamo. Konačno je okončana procedura nabavke panela i opreme koji treba da stignu tokom naredne sedmice, tako da će biti posla i prihoda”, kazala je Saveljić.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović kazao je prije tri dana prilikom posjete ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića Željezari i “EPCG Solar gradnji”, da su problemi u poslovanju “EPCG Solar gradnje” prouzrokovani zbog “sistema javnih nabavki”, kao i da EPCG preuzima odgovornost. Kazao je i da će problemi početi da se rješavaju kada stigne oprema za montaže novih solarnih panela.

Bonus video: