U Davosu u ponedjeljak počinje 54. Godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma, među učesnicima i Spajić

Spajić će govoriti na panelu "The Business Case for EU Enlargement" 16. januara, dok će narednog dana učestvovati na sesiji "Diplomacy Dialogue on the Western Balkans" koja je posvećena Zapadnom Balkanu. Takođe, planirano je i da, na marginama Foruma, ima niz sastanaka različitih formata

13463 pregleda 32 reakcija 17 komentar(a)
Spajić, Foto: Privatna arhiva
Spajić, Foto: Privatna arhiva

U švajcarskom zimskom centru Davos u ponedjeljak počinje 54. Godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) gdje će se okupiti više od 2.800 globalnih vođa iz svijeta politike i biznisa, iz 120 zemalja, a tema ove godine je "Ponovna izgradnja povjerenja".

Godišnji skup za 2024. godinu koji se održava od 15. do 19. januara će okupiti predstavnike više od 100 vlada, svih vodećih međunarodnih organizacija, 100 partnerskiih kompanija Foruma, kao i vođe civilnog društva, vodeće stručnjake, današnju generaciju mladih, socijalne preduzetnike i medije, navodi se na sajtu Foruma.

Više od 300 javnih ličnosti će učestvovati ove godine, uključujući više od 69 šefova država ili vlada. Na visokom nivou će biti predstavljeni svi ključni regioni u svijetu. Na skupu će učestvovati i premijer Milojko Spajić.

Spajić će govoriti na panelu "The Business Case for EU Enlargement" 16. januara, dok će narednog dana učestvovati na sesiji "Diplomacy Dialogue on the Western Balkans" koja je posvećena Zapadnom Balkanu. Takođe, planirano je i da, na marginama Foruma, ima niz sastanaka različitih formata.

Spaji predvodi delegaciju u kojoj su i ambasadorka, šefica Stalne misije Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Ženevi Slavica Milačić, šef Kabineta predsjednika Vlade Branko Krvavac, savjetnica predsjednika Vlade za vanjsku politiku Milica Perišić, savjetnica predsjednika Vlade za ekonomsku politiku Milena Milović i savjetnica predsjednika Vlade za odnose sa javnošću Jovana Bojović.

Najavljenim učešćem državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, francuskog predsjednika Emanuela Makrona i ključnih bliskoistočnih lidera, nastavljaju se i razgovori o okončanju rata u Gazi i Ukrajini, na vrhu agende globalne elite u Davosu.

Pedesetčetvrti skup Svjetskog ekonomskog foruma održava se u najkomplikovanijem geopolitičkom okruženju do sada, rekao je u utorak predsjednik Foruma Borge Brende.

Među vodećim političkim vođama koji će učestvovati su Li Ćijang, premijer Kine, Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije, Havijer Mileji predsjednik Argentine, Han Duk-so premijer Južne Koreje, Pedro Sančez, premijer Španije, Viola Ahmer, predsjednica Švajcarske konfederacije za 2024.godinu.

Učestvovaće i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, predsjednici Kolumbije, Kenije, Poljske i Izraela Gustavo Francisko Petro Urego, Vilijam Ruto, Anžej Duda, Isak Hercog, kao i premijeri Grčke i Iraka Kirijakos Micotakis i Mohamed Šija Al Sudani.

Iz SAD na skup dolazi pored državnog sekretara Blinkena i američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven, i predstavnici američkog Senata i Predstavničkog doma.

Među šefovima međunarodnih organizacija prisutni će biti Antonio Gutereš, generalni sekretar UN, Kristalina Georgijeva, direktorka Međunarodnog monetarnog fonda, Adžej Banga predsjednik Svjetske banke, Ngozi Okondžo-Iveala, generalna direktorka Svjetske trgovinske organizacije, Jens Stoltenberg generalni sekretar NATO.

U programu sastanka ukjučeni su najnoviji svjetski događaji i nastojanje učesnika da rade na nalaženju inovativnih i praktičnih rješenja za probleme.

Ovogodišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma se održava pod temom "Ponovna izgradnja povjerenja" kako bi se obezbijedio neophodan prostor da se pažnja usmjeri na osnovne principe koji podstiču povjerenje, uključujući transparentnost, konsistentnost i odgovornost, navodi se na sajtu foruma.

Program se dijeli na četiri međusobno povezana tematska prioriteta - Postizanje bezbjednosti i saradnje u rascjepkanom svijetu; stvaranje rasta i radnih mjesta za Novu eru; vještačka inteligencija kao pokretačka snaga za ekonomiju i društvo; dugoročna strategija za klimu, prirodu i energiju.

Usred sve većih podjela i neizvjesnosti koje nastavljaju da destabilizuju svijet, lideri okupljeni na Forumu iz raznih djelova svijeta i predstavnici raznih industrija nastojaće da ostvare napredak u dijalogu, ojačaju saradnju i prodube partnerstva oko kritičkih globalnih izazova, prenosi agencija AP.

"Suočeni smo sa rascjepkanim svijetom i rastućim podjelama u društvu koji vode do sveprisutne neizvjesnosti i pesimizma. Moramo ponovo da izgradimo vjeru u budućnost krećući se dalje od upravljanja krizama, usmjereni na glavne uzroke za sadašnje probleme i zajedničku izgradnju budućnosti koja više obećava", rekao je Klaus Švab, osnivač i izvršni direktor Svetskog ekonomskog foruma.

Bonus video: